Vruće je i učenicima Jurja Barakovića

Slika korisnika admin
barakovic
Vedran SITNICA
Vruće učionice

Povedeni primjerom splitskih i kninskih gimnazijalaca, i učenici zadarske Gimnazije Jurja Barakovića digli su u četvrtak popodne bunu i podigli medijsku prašinu izazvanu, kako oni tvrde, nesnosnim vrućinama i neljudskim uvjetima rada u školi.

(Ne)opravdani učenički bunt

Tako se jedan dio revoltiranih učenika zadarske gimnazije ohrabrio i napustio školu u popodnevnim satima te protestirao u školskom dvorištu iz kojeg su se potom upitili na Narodni trg.

Ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Josip Sviličić istaknuo je da nikako ne može izraziti svoju solidarnost i strpljenje prema, kako tvrdi, učenicima koji skaču pred školom i izruguju se ugledu škole i školskom sustavu.

- Učenički bunt nikako ne mogu nazvati štrajkom, već nedolaskom na nastavu, s obzirom da ustanovu nisu napustili svi učenici, nego jedan dio. Naglašavam, napuštanje se dogodilo u popodnevnim satima, komentirao je ravnatelj Sviličić, smatrajući da je nedolazak u školu jednim dijelom motiviran vrućinom, dok se po njegovim riječima, pravi razlog krije u kampanji koju su stvorili učenici u Kninu i Splitu.

- Učeničko napuštanje školske ustanove nikako ne opravdavam, narušili su obrazovni sustav te ugled škole, kaže ravnatelj Sviličić, dodajući da ugradnju klimatizacijskog sustava u školu smatra rješenjem i standardom.

- Već neko vrijeme razmišljamo o provedbi klimatizacijskog sustava, no trenutačno vlada oskudica u državnim sredstvima namijenjenim školama, rekao je ravnatelj Sviličić, komentirajući da su i bez toga sposobni sve podrediti učeniku uz veliko strpljenje i volju.

Nema neopravdanih

Sviličić također naglašava da učenike koji su, kako tvrdi, pobjegli s nastave, neće kazniti neopravdanim satima, već će jednu subotu organizirati nastavu za učenike koji je taj dan nisu slušali.

No, saznali smo da su učenike koji su ostali u prostorijama škole, zapravo svojevoljno pustili predmetni profesori, koji za nekolicinu njih nisu održali satove.

- Profesori su shvatili da nema smisla držati nekolicinu učenika u razredu, pa su ih pustili s nastave, koju ćemo svakako nadoknaditi. Ponavljam, nedolazak učenika ne smatram štrajkom, ne opravdavam njihovo ponašanje, međutim, kako škola radi u dvije smjene, osobno nisam bio u mogućnosti obratiti se učenicima u popodnevnim satima kada se sve odvilo, izjavio je ravnatelj Sviličić, napominjući da su im se učenici obratili u obliku delegacije i na lijep način, zasigurno bi našli rješenje.

Na pitanje je li izlazak učenika na ulice potaknut samo vrućinama i radom u nehumanim uvjetima ili možda i novinama, poput državne mature, koje bombardiraju obrazovni sustav, ravnatelj Sviličić kaže:

- Ne vjerujem, iako sam mišljenja da je postojeći školski sustav iscrpljen i žudi za promjenama, a državna matura je jedan segment kojim bi se školstvo unaprijedilo, zaključuje Sviličić dodajući da bi udobnost prostora, kao i klimatizacijski sustav pogodovali odvijanju nastave i provođenju spomenutih novina u školstvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Aboogy.com
Na Facebooku postoji grupa Gimnazija Juraj Baraković - Zadar.