Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

I paški ovčari u školskim klupama

Autor:

12.09.2009. 22:00
I paški ovčari u školskim klupama


Tečaj kreće u listopadu, a trajat će do kraja studenog. Predavanja će biti tijekom vikenda u večernjim satima. Ovaj datum je izuzetno pogodan, kako bi polaznici tečaja iskustva i znanja koje steknu mogli primijeniti već u razdoblju janjenja, a potom mužnje i sirenja, kaže Ante Čemeljić, tajnik Udruge “Rogujica” iz Paga
Udruge uzgajivača paške ovce “Roguja” iz Paga, “Zaglava” iz Novalje te Udruga ovčara i proizvođača paškog sira iz Kolana organiziraju tečaj za zvanje mljekar-sirar. Ovaj edukacijski ciklus će se održati u suradnji s Prirodoslovnom školom iz Karlovca, a predavači će biti Edita Propat Čolgić, dr. veterine, Željko Obrovac dipl. ing. prehrane, zatim dr. sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Višnja Magdić i Krešimir Fumić iz HZPSS te Enes Felić, ing. zaštite na radu.
Kako su nam potvrdili Ante Donadić, predsjednik i Ante Čemeljić, tajnik Udruge “Rogujica” iz Paga, riječ je o važnom tečaju, po završetku kojega svi polaznici – ovčari te ujedno članovi ovih otočnih udruga dobivaju zanimanje mljekar-sirar koje mogu upisati u radnu knjižicu.
– To je i zajednički projekt otočnih udruga, osmišljen s ciljem da naši ovčari dobiju zanimanje, ali i da bi stečeno znanje uložili u još kvalitetniji rad na svojim obiteljskim gospodarstvima, kaže Donadić.
Čemeljić je naveo da će tijekom tečaja biti održano 125 sati nastavnog dijela, a dio sati provest će se na terenu.
– Tečaj kreće u listopadu, a trajat će do kraja studenog. Predavanja će biti tijekom vikenda u večernjim satima. Ovaj datum je izuzetno pogodan, kako bi polaznici tečaja iskustva i znanja koje steknu mogli primijeniti već u razdoblju janjenja, a potom mužnje i sirenja, kaže Čemeljić.On je naveo kako će tijekom tečaja polaznici od stručnjaka moći doznati i naučiti puno toga važnog za ovčarstvo. Poput hranidbe ovaca, reprodukcije i zoohigijene, mužnje te održavanje opreme za mužnju, kao i još puno toga vezanog za proizvodnju sira, održavanja tehnologije za sirenje pa sve do same prodaje sireva na tržištu.
– Udruge ovčara na našem otoku zalažu se za zajednički rad i realizaciju niza projekata važnih za ovčarstvo, jer na koncu svih nas veže isti posao, a cilj nam je zadržati kvalitetu paškog sira.
– Ovčari su već spoznali da je važna suradnja struke i znanosti, a jedni od drugih imaju puno toga naučiti i usavršiti. Stoga pozivamo sve ovčare da se odazovu tečaju i prijave u svojoj matičnoj udruzi, jer se radi o stjecanju novih znanja koja su važna za sve nas ovčare. Cilj nam je da radimo još bolje i kvalitetnije, poručio je Donadić.