Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MARUŠIĆ JE UVIJEK NA FONU NOVOGA!

Autor: Šefik Nadarević

12.09.2009. 22:00
MARUŠIĆ JE UVIJEK NA FONU NOVOGA!

Foto: Filip BRALA



Najavljujemo jednu, rekli bismo, vrlo izazovnu i zanimljivu likovnu manifestaciju – izložbu “Misaoni prostor” poznatog zadarskog akademskog slikara Adama Marušića (Zajednica Talijana u Zadru, Ulica Borelli 8, od l5. do 30. rujna 2009.). Svečano otvaranje zakazano je u 19,00 sati.
Što će nam to pokazati ovaj vječiti inovator umjetnosti, vječiti tragač za novim, počev od davne 1977. kad je u Zadru pokrenuo Salon mladih umjetnika, preko rimske faze koja je trajala 20 godina, uključujući tu i završetak studija slikarstva na prestižnoj Likovnoj akademiji (Academia di Belle Arti di Roma 1982.) u klasi prof. Alessandra Trottia, do ovih aktualnih “zadarskih dana”. Sve to i drugo taksativno je navedeno u katalogu koji je dio stručne opreme ove izložbe, pa nema potrebe da te podatke i dalje elaboriramo ovdje. Kad je riječ o ovoj izložbi, dakle, o Marušićevom “Misaonom prostoru”, reći ćemo da se radi o sasvim inovativnoj izložbi, izložbi u kojoj nam autor iznosi svoj umjetnički faktoplov. Čini to preko svojih zapisa, bez organiziranog oblika izraza, orijentirajući se na svoje umjetničke emotivne impulse, na svoj instinkt i svoju automatsku i originalnu gestu. Na reljefnim papirima, kojima je prekriven cijeli izložbeni prostor, Marušić pretpostavlja izvedbu umjetničkog djela svom vlastitom konceptu. Nalazimo njegove skice i zapise, poput “Intervencija u prostoru”, “Memoriziranje boja iz jednog davnog vremena”, “Bezvremenski prostor”… Sam autor o prezentaciji ove izložbe kaže: – Ovo je moje prvo umjetničko predstavljanje u prostoru gdje ne postoji vidljiv trag štafelajskog slikanja, nego se svjesno oslanjam na misaonu refleksiju prikazivanja materije u prostoru ili idem još dalje u istraživanju skrivene podsvijesne memorije gdje izdvajam lebdeći oblik kojeg u ovom našem izložbenom prostoru konačno projeciram i fizički izrađujem kao papirnatu reljefnu strukturu. Trenutak tog vremena možda ćete i vi naći, zaključuje Marušić.
Dakle, na fonu novog, za nas čak i revolucionarnog, koncipirana je cijela ova umjetnička predstava. Može se slobodno reći da ovom izložbom njen tvorac u naše prostore unosi nov duh i svježinu što je i te kako nedostajalo na našoj likovnoj sceni.