Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pojačana potreba za sanitarnim inženjerima

Autor: Dragana Glavočić

12.09.2009. 22:00
Pojačana potreba za sanitarnim inženjerima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zakonom o djelatnostima u zdravstvu su ozkonjene četiri djelatnosti – sanitarno inženjerstvo, radna terapija, medicinsko-laboratorijska dijagnostika i radiološko-tehnološka djelatnost. Spomenutima djelatnostima ovim je zakonom potvrđen i status zdravstvenih djelatnosti, kazao je predsjenik HSU-a Mirko Kelava
Hrvatska sanitarna udruga u subotu je u Hotelu Kolovare održala prezentaciju rada Hrvatske sanitarne udruge za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Na prezentaciji HSU-a predsjednik udruge Mirko Kelava govorio je o ozakonjenju sanitarnog inženjerstva u Republici Hrvatskoj kao i o problemima sanitarnog inženjerstva.
– U srpnju ove godine donesen je Zakon o djelatnostima u zdravstvu. Tim su zakonom ozkonjene četiri djelatnosti – sanitarno inženjerstvo, radna terapija, medicinsko-laboratorijska dijagnostika i radiološko-tehnološka djelatnost. Također, ovim je zakonom spomenutima djelatnostima potvrđen status zdravstvenih djelatnosti, a njihova je djelatnost sastavni dio zdravstvene djelatnosti koja je od interesa za Republiku Hrvatsku, kazao je Kelava dodavši da se ozakonjenjem Udruga može dalje razvijati te utjecati na obrazovne programe. Struka je na ovaj Zakon čekala gotovo 60 godina. Zakon je donesen, kako je istaknuo Kelava, ponajviše zaslugom ministra dr. Milinovića i dr. Golema.
Problemi sanitanog inženjerstva o kojima je Kelava govorio tijekom prezentacije odnosili su se najviše na obrazovanje.
– Na Ministarstvu zdravstva je da kaže svoje potrebe za strukom, dok bi Ministarstvo obrazovanja trebalo upisati potrebnu kvotu studenata. Na Udruzi je da osigura daljnji rzvoj struke, pojasnio je Kelava.
Zakonom o djelatnostima u zdravstvu predviđa se i osnivanje Hrvatske komore zdravstvenih radnika, a osnivači su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatsko društvo inženjera medicinske radiologije, Hrvatska sanitarna udruga, Hrvatska udruga radnih terapeuta i Hrvatska udruga laboratorijske medicine.
– S osnivanjem komore krenut će se u rujnu kada očekujemo poziv ministra Milinovića, a na proljeće bi trebala započeti s radom, zključio je predsjednik HSU-a.
Nakon održane prezentacije organizirana je Radionica za ugostitelje i pekare pod nazivom “Proces uvođenja HACCP sustava – kako samostalno uvesti HACCP sustav?”