Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetski prvaci sve dalje od četvrtfinala

Autor: Z L

12.09.2009. 22:00
Svjetski prvaci sve dalje od četvrtfinala


Ništa nije izgubljeno – tješi španjolsku javnost talijanski stručnjak Scariolo
Prvi ogledi skupine F u prekrasnoj Areni Lodz potvrdili su da će Eurobasket u Poljskoj ostati upisan kao jedna od najizjednačenijih smotri u povijesti europske košarke. Reprezentacije Španjolske i Litve, koje su uoči početka natjecanja svrstavane u najuži krug favorita, doživjele su neugodne poraze od Turske, odnosno Slovenije. I dok je slavlje odlične Slovenije nad oslabljenom Litvom još i očekivan scenarij, to se nikako ne može reći za posrtaj aktualnih svjetskih prvaka i olimpijskih doprvaka, koji nakon turskog poraza “opasno vise”. Rastrčana turska selekcija razotkrila je sve španjolske slabosti, koje su počele izlaziti na vidjelo i tijekom prvoga kruga. Vrlo izjednačen susret tijekom kojega su se momčadi cijelo vrijeme izmjenjivale u vodstvu odlučen je u posljednjim trenucima kada je debitant Sergio Llull pri rezultatu 61:60 za Tursku prodorom pokušao okončati španjolski napad, ali je naletio na turski zid kojega su činili 214 centimetara visoku Asik i novi Ukićev suigrač iz “Milwaukee Bucksa”, Ersan Illyasova (208 cm). Malo poznati Llull još je većim tragičarem postao napravivši potom namjerni prekršaj nad Erdenom, koji je s linije slobodnih bacanja zapečatio tursku potvrdu četvrtfinala.
– Nismo odigrali dobro posljednji napad. Nije normalno da pored jednog Pau Gasola i Navarra debitant u momčadi ide odlučivati susret. Tijekom cijelog susreta nismo bili u pravom ritmu i to su Turci na najbolji način iskoristili. Sada više nemamo prava na kiks i moramo pobjediti u oba preostala dvoboja (Litva i Poljska) – izjavio je mlađi brat najveće španjolske zvijezde Marc Gasol, koji je dao naslutiti da puno toga ne štima u španjolskoj hijerahiji nakon što je izborničku klupu napustio legendarni Garcia Aito. “Furiju” je nakon Aitovog odlaska preuzeo talijanski stručnjak Sergio Scariolo, koji je na Pirinejima ime stekao vodivši Unicaju iz Malage. Španjolci su u Poljsku stigli po svoje prvo europsko zlato u povijesti. Velika reprezentacija je na četiri od pet posljednjih europskih smotri dohvatila pobjedničko postolje, ali nikad i najvišu stepenicu. Iako se španjolski brod nakon turskog torpeda opasno zaljuljao, Scariolo i dalje ne želi paničariti.
– Moramo ostati fokusirani i okrenuti se narednim utakmicama. Ništa još nije izgubljeno – tješi španjolsku javnost talijanski stručnjak. S druge strane turska reprezentacija, na koju uoči početka EP-a nitko nije ozbiljno računao, prva je iz skupine F osigurala plasman među osam najboljih, s nulom u rubrici poraza. Prekaljeni trenerski lisac Bogdan Tanjević počeo je momčad slagati za svjetsku smotru sljedeće godine u Turskoj, ali je nacionalna selekcija eksplodirala prije nego što je itko to mogao očekivati.
– Dečki igraju sa srcm na oba kraja terena i to im se na najbolji način vraća. No, ne smijemo poletjeti jer je prvenstvo daleko od završenog – objašnjava Tanjević.
U druga dva dvoboja skupine domaćin Poljska je unatoč fanatičnoj podršci 11 tisuća navijača na kraju položila oružje pred pomlađenom srpskom selekcijom, koja na ovom prvenstvu igra kao da je najmanje pet godina već na okupu. Slovenci su razmontirali Litvu i napravili veliki korak prema četvrtfinalu, dok će trostruki europski prvaci morati pobjediti u obje preostale utakmice (Španjolska i Srbija), ako mislie nastaviti svoju poljsku epizodu. Španjolski poraz ide na ruku i hrvatskim košarkašima, budući da je u ovom trenutku sasvim izgledno da Furija ne može biti bolje plasirana od četvrtoga ili trećega mjesta u skupini F, te tako nema šanse da u četvrtfinalu naleti na Hrvatsku ako Repešini izabranici osiguraju plasman među osam najboljih reprezentacija.


Raspored


Danas, Lodz (15.45): Španjolska – Litva. (18.15): Slovenija – Poljska. (21): Turska – Srbija.