Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjesto cvijeća hrpe smeća

Autor:

12.09.2009. 22:00
Umjesto cvijeća hrpe smeća

Foto: Zvonko KUCELIN



Prekršaji iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira najčešće se, prema policijskim statistikama, događaju petkom, subotom i nedjeljom na ulici i u ugostiteljskim objektima ili ispred njih, a za čak 27 narušavanja javnog reda i mira u prvih osam mjeseci ove godine odgovorni su maloljetnici
Perivoj Vladimira Nazora i zadarska riva samo su neka od mjesta na kojima skupine mladih vikendom piju alkohol i na taj način začinjaju svoju noćnu zabavu. Međutim, jutro poslije takvih provoda, na mjestima gdje su se skupine mladih zabavljale i pile, ostaju hrpe smeća.
Tako se na rivi i u gotovo svim zadarskim parkovima, ali i bilo kakvim mjestima koja su skrivena od jakog svijetla, mogu naći deseci boca vina, piva te ostalih alkoholnih pića, kao i hrpe odbačenih plastičnih čaša. Često je na tim mjestima toliko razbijenog stakla da se gotovo ne može proći u blizini klupa na kojima su mladi pili.
Upravo zbog toga javilo nam se nekoliko građana koji su ogorčeni stanjem koje pronalaze u nedjelju ujutro u nekim od gradskih parkova ili na rivi. Stoga smo jučer ujutro prošetali Perivojem Vladimira Nazora. Uz gotovo sve klupice naišli smo na mnoštvo plastičnih čaša koje je netko, a pretpostavljamo da su to bili pripadnici mlađe generacije, ostavio nakon pijane noći.
– Svaku nedjelju ujutro izvedem psa u park i svaki vikend me dočeka ista slika – razbijene boce i razbacane plastične čaše koje moram pokupiti kako mi pas ne bi rasjekao šape, rekla je jedna vlasnica psa koja je htjela ostati anonimna i nastavila:
Nered nakon pijane noći
– Nama su zabranili da pse dovodimo u park, ali mi iza svojih pasa pokupimo nered i usput očistimo smeće na koje naiđemo svaki vikend, rekla je ogorčena gospođa. Dodala je kako bi se zaista trebalo nekako regulirati, prema njenom mišljenju, neodgovorno ponašanje mladih, koji su osim razijenih boca u nekoliko navrata polomili stupove električne rasvjete u parku, a gotovo svakog vikenda razbijaju žarulje.
– Mi smo također žrtve mladih koji vikendom piju u parku, jer su nam u nekoliko navrata razbili prozore na našim prostorijama. Osim toga u ponedjeljak ujutro u parku nas dočeka nered koji naši zaposlenici pokupe i očiste, rekao je Hrvoje Grdović, direktor zadarske tvrtke Nasadi, čija se zgrada nalazi u samom Perivoju Vladimira Nazora.
Mokrenje po portunima
Osim u parku nered dočeka i djelatnike Čistoće na rivi, pa i oni u ponedjeljak ujutro imaju pune ruke posla. Mladi pored pijenja na javnim mjestima i ostavljanja nereda imaju i još jednu lošu naviku, a to je korištenje ulaza u razne zgrade na Poluotoku kao WC-e. Djelatnicima Čistoće i to predstavlja još jedan posao, jer u ponedjeljak ujutro moraju oprati gotovo sve ulaze u zgrade u staroj gradskoj jezgri.
Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske, rekla nam je kako su svjesni tog problema te kako imaju pojačane ophodnje tijekom vikenda na mjestima za koja znaju da su okupljališta mladih.
Ipak, čini se da ni pojačane kontrole i ophodnje nisu dovoljne, jer prema policijskoj statistici za čak 27 narušavanja javnog reda i mira u prvih osam mjeseci ove godine odgovorni su maloljetnici. Prekršaji iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira najčešće se, prema policijskim statistikama, događaju petkom, subotom i nedjeljom na ulici i u ugostiteljskim objektima ili ispred njih. Od 27 prijavljenih remećenja javnog reda i mira, njih 15 se tako dogodilo na ulici, dok ih je 11 zabilježeno u ugostiteljskim objektima.