Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Finale najboljeg ljetnog kulturnog programa na obali

12.09.2010. 22:00
Finale najboljeg ljetnog kulturnog programa na obali


Manifestacija “Paško kulturno ljeto” u Pagu se održava četrdeset godina, a ovogodišnja je ocijenjena najboljom ikada održanom. Što se to posebno dogodilo?
– Mislim da se dogodio prirodan tijek onoga u što ulažemo napore posljednje tri godine, kaže Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag
U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag održana je manifestacija “Paško kulturno ljeto” koja je brojem i kvalitetom programa bitno pridonijela općoj ljetnoj ponudi, a programi su postigli veliki uspjeh kod publike. Centru za kulturu i informacije Pag stižu brojne pohvale, a mnoge osobe iz kulture ocijenile su ovogodišnje “Paško kulturno ljeto” kao najbolji ljetni kulturni program na obali. Uz visoku kvalitetu programa ono što “Paško kulturno ljeto” izdvaja od sličnih manifestacija u drugim gradovima je, kako je, primjerice, rekao pijanist Matija Dedić, njegovo trajanje. Naime, takve manifestacija u drugim gradovima traju po nekoliko dana, a “Paško kulturno ljeto” traje tri mjeseca od 15. lipnja do 15. rujna. Manifestacija “Paško kulturno ljeto” u Pagu se održava četrdeset godina, a ovogodišnja je ocijenjena najboljom ikada održanom. Što se to posebno dogodilo?
Kvalitetan i opsežan program
– Mislim da se dogodio prirodan tijek onoga u što ulažemo napore posljednje tri godine, kaže Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag. Prije tri godine smo uveli svečano otvorenje manifestacije ‘Paško kulturno ljeto’ i tada je ova manifestacija konačno počela poprimati svoj pravi oblik i razinu koju građani i gosti grada Paga, ali i Pag kao grad kulture, zaslužuju. Unatoč dosta teškim uvjetima rada, osobito financijskim, uložili smo maksimalne napore kako bismo napravili kvalitetan i opsežan program koji će u pravom trenutku i odraslima i mladima i djeci pružiti najbolje i u tome smo uspjeli. Iskreno, najviše je to rezultat truda i rada, pravovremenog promišljanja i planiranja te, naravno, stalne komunikacije s klijentima s kojima radimo, a redom su to najkvalitetnija imena hrvatske kulture. Zahvaljujem svima koji su nam odali priznanje što smo ih ove godine uspjeli usrećiti kvalitetnim kulturnim programom.
Vuleta navodi da je visoka razina kvalitete ovogodišnjeg “Paškog kulturnog ljeta” postignuta dobro odabranim programima. Na svečanom otvorenju gostovali su sopranistica Danijele Pintarić, pijanist Mario Čopor i članice Plesnog Kluba “Lana” iz Zagreba. U suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom iz Zagreba na katu Kneževa dvora postavljena je izložba “Pradavno paško jezero” na kojoj su izloženi fosili pronađeni tijekom dosadašnjih istraživanja u miocenskim naslagama na području Crnike na Pagu. U sklopu programa “Paško kulturno ljeto” održana je 10. Smotra klapa otoka Paga koja je ove godine po ocjeni publike, ali i sudionika smotre, bila najbolja. Uz klape s otoka gostovala je klapa “Maslina” iz Šibenika. Program je bio podijeljen u nekoliko kategorija. Od koncertnog programa treba izdvojiti nastup Matije Dedića i vrsnih američkih jazzera Jon McClurea i Jimmyja Madisona, koncert sopranistice Sandre Bagarić i mezzosopranistice Martine Tomčić, nastup operne dive Estere Pilj te legendarnog kantautora Arsena Dedića koji je prvi put gostovao u Pagu. U kazališnom dijelu programu gostovale su predstave “Gola u kavezu”, “Prekidi”, “Skupština” HNK Varaždin i “Vuk i tri praščića”.
Tri ljetne radionice
U programu za djecu održane su tri ljetne radionice koje su trajale po tjedan dana i to Mala škola kaširanja Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, slikarska škola Cecilije Mihalić i Ljetna škola plesa Plesnog kluba “Lana” iz Zagreba. Radionice su naišle na izvrstan odaziv djece, a u sve tri radionice je sudjelovalo tristotinjak polaznika. Svi polaznici su na kraju svake radionice dobili priznanja. U prizemlju Kneževa dvora održano je osam izložbi raznih autora. Centar je u suradnji s KUD-om “Družina” iz Paga organizirao i etno večeri, klapske večeri u suradnji s klapom “Pag” i brojne druge sadržaje.
– Odaziv publike je u svim programima bio odličan, navodi Dijana Vuleta. U kreativnim radionicama je sudjelovalo oko tri stotine djece iz Paga i djece koja su gostovala u Pagu što je fascinantno. S djecom je predivno raditi i ona najiskrenije iskazuju svoju zahvalnost, a do sada za djecu, osim kazališnih predstava, nije bilo odgovarajućeg programa. Odrasli su posjećivali sve programe s velikim interesom, a osobito bih izdvojila koncert opernih diva Sandre Bagarić i Martine Tomčić te koncert Arsena Dedića. Vrlo dobro su bile posjećene i kazališne predstave i drugi programi. U posljednjih nekoliko godina od kada vodim Centar za kulturu mogu pretpostaviti kakav program može zadovoljiti publiku, a pri tome se vodim isključivo kvalitetom. To se pokazalo najboljom formulom i nje se držimo.
Centar za kulturu je pokrenuo novi način medijske prezentacije ljetnih programa i obavještavanja ljetnih gostiju o kulturnim programima.
– U posljednje tri godine već u lipnju tiskamo informativnu publikaciju u kojoj se nalazi kompletan program ‘Paškog kulturnog ljeta’ i koja se može dobiti na svim info pultovima, u našim prostorima, hotelima, agencijama i slično. Ove godine smo tiskali i plakat s cjelokupnim programom, a publiku obavještavamo i putem naše web stranice.
Centar za kulturu i informacije Pag je tri godine imao samo jednog djelatnika, a tek ovog ljeta je jedan djelatnik radio na pomoćnim poslovima.
Konačno pomoć
– Osmišljavanje programa, ugovaranje i kompletan organizaciji dio radim sama, kaže Dijana Vuleta. U ostalim stvarima imala sam pomoć jednog djelatnika, ali i kolegica iz Udruženja obrtnika i Mjesnog odbora s kojima Centar ima izvrsnu suradnju. S Udruženjem obrtnika smo početkom lipnja organizirali zajedničku manifestaciju ‘Pozdrav ljetu – gastro večer’ na kojoj su obrtnici Grada Paga prezentirali svoje proizvode. Centar izvrsno surađuje i s Gradom Pagom, osobito s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i zamjenikom gradonačelnika Tinom Herendom te gradskim tvrtkama.
Organizacija manifestacije “Paško kulturno ljeto” nije jedino što organizira Centar za kulturu i informacije Pag. Centar sudjeluje u organizaciji ljetnog i zimskog karnevala sudjelovao je u organizaciji 1. međunarodnog festivala čipke u Pagu, a s Gradom Pagom i Župnim uredom Pag radi na uređenju arheološkog lokaliteta Stari grad. Centar sudjeluje i u organizaciji raznih programa koje pokreću udruge u kulturi kojima je uvijek na raspolaganju.
Zatvaranjem izložbe “Pradavno paško jezero” završit će i ovogodišnja manifestacija “Paško kulturno ljeto” i nakon kratke stanke počet će se raditi na pripremi programa za iduću godinu.
– Potrebni su mjeseci da se program pravilno definira i pripremi i zbog toga na novom programu počinjemo raditi već u studenom, kaže Dijana Vuleta. Najvažnije je da do travnja sve bude gotovo kako bi se u svibnju mogla tiskati informativna publikacija. Trudit ćemo se kako bi iduće godine program bio još bolji i kvalitetniji, zaključila je Vuleta