Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kupaca, ali i prodavača sve manje

12.09.2010. 22:00
Kupaca, ali i prodavača sve manje


Oni koji nisu zadovoljni žale se uglavnom na malu potražnju, sitnu kupnju, ali i velike trgovačke lance koji im, kako kažu, odvlače kupce, a nude nekvalitetnu robu
Nakon ljetnih gužvi vidljivih na svakom koraku pa tako i na biogradskoj tržnici, ovih se dana uočava postupni pad posjetitelja i kupaca. No na tržnici je još uvijek dosta velika ponuda i svi “banci” su još dobro popunjeni. Neki od njih ne zadugo, jer je poznato je da dio biogradske tržnice ljeti popunjavaju takozvani sezonski ponuđači, koji uglavnom prodaju višak proizvoda svojih obiteljskih gospodarstava. Tako će već koncem rujna ponuda na tržnici biti uvelike smanjena, jer će na njoj ostati samo oni koji taj posao rade tijekom čitave godine.
Sa sezonom koja je na izmaku neki su zadovoljni, a neki nisu. Oni koji nisu zadovoljni žale se uglavnom na malu potražnju, sitnu kupnju, ali i velike trgovačke lance koji im, kako kažu, odvlače kupce, a nude nekvalitetnu robu. No niske cijene ipak uzimaju svoj danak zdravim domaćim proizvodima i njihovim proizvođačima, a koji se pak žale na skupi repromaterijal, ali i neizvjesnost čitave proizvodnje. Onaj tko proizvodi puno i ne proda sve, sigurno nije zadovoljan, dok za mantrznaje i sitnije proizvođače koji nisu previše očekivali s obzirom na opću gospodarsku krizu i nije tako loše.
Različita su i mišljenja o cijenama među kupcima. Nekima je skupo, drugima nije. Krumpir stoji od tri do pet kuna, zeleni kupus glavica pet kuna. Paprika zelena, rajčica, blitva mogu se kupiti po osam kuna kilogram, dok se po cijeni od osam do deset kuna mogu kupiti još i tikvice i krastavci te kelj. Za kilogram zelene salate kupac će morati izdvojiti 12 kuna, za mahune od 12 do 15, a za cvjetaču čak 20 kuna po kilogramu. Voće drži cijenu već duže vrijeme. Nekih velikih sniženja cijena sezonskih vrsta nije bilo. Možda bi se jedino moglo izdvojiti vinogradsko grožđe koje je počelo pristizati te se može kupiti po cijeni od 10 do 12 kuna za razliku od uvoznog koje je dvostruko skuplje. Inače breskve i nektarine još uvijek se prodaju po cijeni od 15 i 16 kuna, dok se po cijeni od 10 do 12 kuna mogu kupiti jabuke te za deset kuna kilogram svježe smokve i šljive.