Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mještani traže ukidanje Općine Sv. Filip i Jakov

12.09.2010. 22:00
Mještani traže ukidanje Općine Sv. Filip i Jakov


Grupa mještana općine Sv. Filip i Jakov proteklog tjedna je potpisivala peticiju u kojoj od Vlade Republike Hrvatske i njenog resornog ministarstva traže da što prije provede teritorijalnu rekonstrukciju s ciljem da se ukine općina Sv. Filip i Jakov te da se njen teritorij priključi jednoj od susjednih općina ili gradu Biogradu. Kako nam je kazao Elvis Serdar, inicijator potpisivanja peticije i otvorenog pisma, akcija je napravljena s ciljem da se pobudi interes javnosti i da se probudi interes Općine.
– Problemi koje smo naveli su veliki i ne želimo da se oni koji su na vlasti smatraju kao bogomdani. Osobno ne smatram da bi bilo bolje da pripadnemo nekoj drugoj općini ili Biogradu, raspolažemo sa mnogo toga i mišljenja sam da zaslužujemo i veći status. Ne želimo više slušati ono “Imamo u planu”, a u Općini se ponašaju kao da ne žele ništa raditi, jer bi mogli napraviti loše. Samo čuvaju fotelje, kazao je Serdar.
Grupa mještana u otvorenom pismu navodi kako nisu nikakva skupina anarhista ni rušitelja ustavnog poretka Republike Hrvatske, već za zahtjev imaju i čvrste argumente, a kako kažu ti argumenti su u domeni lokalne samouprave koja svojim aktivnostima ili ne želi ili nije sposobna nositi se na pravi način. Problemi koje navode su – neotvaranje nove škole, nedostatak komunalnog poduzeća, mrtvačnice, tržnice te parkirnih mjesta i vezova za brodice.
– Premda je odavno prošao šesnaestomjesečni rok za izgradnju novu školske zgrade i trodijelne sportske dvorane djeca će i ove jeseni biti primorana na odlazak u školu koja je odavno izgubila uporabnu dozvolu i koja je kao takva opasna za boravak kako za njene učenike tako i za nastavnike. Od osnutka općine do danas nije osnovano komunalno poduzeće koje bi kvalitetno brinulo o komunalnim problemima i zbog čega se po gruboj računici godišnje gubi oko milijun kuna. Već godinama se u nijednom mjestu na moru nije napravio nijedan novi vez za brodice kako za domaće stanovništvo tako ni za turiste kojih je svake godine sve više. Ista je situacija i sa parkirnim mjestima za automobile, navodi se u otvorenom pismu i dodaje kako su mještani Sv. Filip i Jakova i okolnih mjesta već petnaest godina bez tržnice tako da se poljoprivredni proizvodi kupuju po štandovima razbacanim i cijeli kilometar daleko, a žale se i na to što nemaju mrtvačnicu.
U nastavku navode probleme i sa prometnicama, plažama te politikanstvo općinskih vlasti.
– Općinske vlasti u posljednjih nekoliko sezona ne uspijevaju osigurati kvalitetan promet županijskom cestom koja prolazi kroz središte Sv Filip i Jakova i Turnja zbog čega dolazi do cjelodnevne gužve i zastoja u ulicama Put primorja, Obali kralja Tomislava i Obali Franje Tuđmana. Plaža “Iza banja” koja nosi Plavu zastavu ne ispunjava ni jedan uvjet zbog čega je udruga “Lijepa naša” dobila nekoliko primjedbi no nedostaci nisu uklonjeni pa plaža kao takva postaje općinska sramota, navodi se u pismu i dodaje da se kako je najvažnija stvar koju spočitavaju općini nepotrebno politikanstvo, bahatost i nebriga koju pokazuju spram svojih građana.
Za kraj potpisnici poručuju kako je to samo vrh ledenog brijega jer postoji mnoštvo manjih problema zbog čega svi žitelji gube na kvaliteti stanovanja po čemu je općina bila poznata i kao takva imala imidž kvalitetnog turističkog odredišta koje je građeno kroz sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća


 PEDISIĆ: KAD POBIJEDE NA IZBORIMA NEKA ODLUČE


Igor Pedisić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, kazao je kako je ustavno  pravo građana izraziti svoje nezadovoljstvo, a o razlozima za pisanje peticije  nije želio suditi, već nam je rekao kako se oni kao općinska vlast zalažu za  interese svih žitelja.
– Ukoliko potpisnici smatraju da bi bolje izvršavali ove zadaće mogu se  kandidirati na izborima ili skinuti vlast nekim drugim legalnim putevima.  Navodi u pismu kako bismo uštedjeli milijun kuna otvaranjem komunalnog  poduzeća nisu istiniti, mi bismo  tim potezom izgubili milijun. Škola je u završnoj  fazi, a taj problem imamo već 40 godina te iako smo htjeli veću dvoranu,  zbog financijske situacije nije se moglo, ali dosta toga smo napravili, kazao  je Pedisić i dodao kako su za mrtvačnicu već ishodovane dozvole.