Novo rješenje - grad ulazi u minus na žiro računu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Oporba će imati mnogo materijala za raspravu

Kao što je otprije njavljeno, pred gradskim vijećnicima sutra će se naći rebalans proračuna. Rebalans se predlaže u visini 408,514.341,00 kuna ili 10,33 posto manji od plana za 2010. godinu. Razlog rebalansu su nepovoljna makroekonomska kretanja u prethodnoj godini. Ona su se odrazila na smanjenje prihoda proračuna Grada Zadra za 2009. godinu u odnosu na planirane. Ista tendencija nastavljena je i u prvom polugodištu 2010. godine.

U gradskoj upravi iznalaze opravdanje u značajnijem padu od poreza na promet nekretnina. „Odraz je to pada osobne potrošnje pa iako ga se predvidjelo, vrlo ga je teško bilo planirati", kažu u Gradu Zadru.

U skupini pristojbi po posebnim propisima došlo je do pada, osobito komunalnog doprinosa, što ukazuje na smanjenu investicijsku aktivnost. Povećana nelikvidnost u gospodarstvu povećava i otežava naplatu prihoda proračuna. Zbog toga će pred vijećnike korigirani iznosi prihoda za koje nije izgledno da će se ostvariti, kao što su porez na nekretnine, pomoći te komunalni doprinos. Ukupno, gradski prihodi smanjeni su za 27,758.547,00 kuna.

Smanjeni su, međutim, i rashodi za 47 milijuna kuna. Poznato je da Gradu Zadru 2011. godine dospijeva na naplatu 18,5 milijuna rura glavnice po izdanim obveznicama za izgradnju bazena i višenamjenske dvorane na Višnjiku te je potrebno provesti sve prethodne predradnje za njihovu otplatu.

Za podmirenje svojih obveza gradskim vijećnicima će čak biti predložen ulazak u minus na žiro računu. U obrazloženju se kaže da "usljed povećane nelikvidnosti i otežane naplate prihoda, predlažemo u ovim izmjenama primitke od 20 milijuna kuna na ime prodaje potraživanja i eventualno korištenje minusa po žiro računu kako bismo mogli što urednije izvršavati svoje obveze prema dobavljačima i korisnicima proračuna".

U godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zadra za 2009. godinu utvrđen je manjak prihoda iz 2009. godine u iznosu 33,780.609,75 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno