Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radionicama do lakšeg zaposlenja

12.09.2010. 22:00
Radionicama do lakšeg zaposlenja


Održavaju se četiri vrste radionica – metoda samoprocjene, kako tražiti posao i kako se predstaviti poslodavcu. Uz stručno vodstvo pomažemo nezaposlenim osobama kako bi vidjele treba li im tečaj ili prekvalifikacija da bi im se povećale šanse za zaposlenjem. Po potrebi organiziramo radionice kako pokrenuti vlastiti posao, kazala je Perin
Od 8. do 15. rujna obilježava se 4. tjedan cjeloživotnog učenja. Inicijator i organizator programa događanja za Zadarsku županiju je Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područna služba Zadra, čija je, također, ideja bila da se u program uključe brojne ustanove koje direktno ili indirektno sudjeluju u procesu obrazovanja. Inače, upravo je Zadar uzet kao uzor obilježavanja ovog Tjedna na području Hrvatske.
Hrvatski zavod za zapošljavanje u Tjednu cjeloživotnog učenja održava Dane otvorenih vrata HZZ-a. Pročelnik zadarske ispostave Željko Marić kazao je da je naglašena prisutnost ideje cjeloživotnog obrazovanja u prostoru HZZ-a kroz plakate, letke i banere usmjerene na nezaposlene osobe i osobe koje traže zaposlenje. Osim toga, naglasak je stavljen na upoznavanje javnosti s projektima i aktivnostima koje Zavod provodi na planu cjeloživotnog učenja.
– Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivno je sudjelovao u svim događanjima u sklopu Tjedna. Na okruglom stolu održanom protekli tjedan u Gradskoj knjižnici prezentirana su dva priloga. Prvi govori o problemu u cjeloživotnom učenju, a drugi o podacima koji nedostaju da bi se mogla bolje voditi politika na području cjeloživotnog učenja. Naime, bez potrebnih podataka nema ni odgovarajućeg planiranja cjeloživotnog učenja, kazuje Marić.
Da bi se smanjio broj nezaposlenih, važno je pratiti razvojne planove županije i tržišta rada.
– To bi značilo da ćemo, ako se razvija tekstilna industrija ili metalurgija, tada u tom pravcu vršiti doškolovanje ili prekvalifikaciju, navodi Marić.
Tijekom Tjedna održavaju se ogledne radionice za procjenu potreba za obrazovanjem, osposobljavanjem i stručnim usavršavanjem nezaposlenih osoba svaki dan u 13 sati.
Višnja Perin, voditelj Odsjeka za profesionalno usmjeravanje kazala je da zadarski Zavoda za zapošljavanje održava radionice kojima je cilj povećanje zapošljavanja. Na radionicama se radi na procjeni potreba za obrazovanjem kod dugotrajno nezaposlenih osoba, a to su one koje su na Zavodu evidentirane više od godine dana. Uglavnom su osobe NKV i SSS koje se dugotrajno vode kao nezaposlene.
– Održavaju se četiri vrste radionica – metoda samoprocjene, kako tražiti posao i kako se predstaviti poslodavcu. Uz stručno vodstvo, pomažemo nezaposlenim osobama kako bi vidjele treba li im tečaj ili prekvalifikacija da bi im se povećale šanse zaposlenja. Po potrebi organiziramo radionice kako pokrenuti vlastiti posao, kazala je Perin te dodala da su povratne reakcije polaznika radionica izvrsne.
Naime, radionice su im pomogle da se na ispravan način predstave poslodavcu te istaknu ono što će biti presudno da dobiju traženi posao.
Tijekom 2009. godine u rad radionica bile su uključene 1.383 osobe, dok je 2008. zabilježeno 920 polaznika.