Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Europski skup spasilaca u Starigradu Paklenici

12.09.2011. 22:00
Europski skup spasilaca u Starigradu Paklenici


U organizaciji Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja, od 15. do 18. rujna u Starigradu Paklenici održava se Europski skup speleospasilaca. Svečano otvorenje skupa je u četvrtak u Bluesun hotelu Alan, a više o događanju kazali su nam Silvija Domitrović, zadužena za odnose s javnošću i Darko Bakšić, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a.
– Peti po redu skup, čija je osnovna namjena razmjena iskustava, znanja i tehnika te primjena suvremenih tehničkih postignuća u speleospašavanju, ove godine održat će se na temu “Ispitivanje tehnika i sistema u speleospašavanju”. Tom prigodom okupit će se eminentni europski stručnjaci u speleospašavanju, speleoronioci te liječnici iz područja spašavanja u speleološkim objektima, koji će tijekom četiri dana održati niz predavanja, prezentacija, ispitivanja opreme i tehnika koje se koriste u speleospašavanju. Na skupu će se također raditi na osnivanju European Cave Rescue Association (Europskog udruženja speleospasilaca), poručili su organizatori.
Dolazak na skup uz brojne domaće speleologe, najavili su i speleološki stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Rumunjske, Irana, Crne Gore i Srbije. Posljednjih dana odrađene su i istraživačke ture, a dio posjetitelja spustio se u jame Kita Gaćešina, Munižaba i Mamet.