Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jezici Zadranima i dalje najzanimljiviji

12.09.2011. 22:00
Jezici Zadranima i dalje najzanimljiviji


Cijene tečaja su različite, a one su bazirane na broju sati ili težini programa, materijalima koji se upotrebljavaju ili strojevima koji se koriste


U sklopu 5.  tjedna cjeloživotnog obrazovanja, koji se održava u  cijeloj Hrvatskoj od 9. do  15. rujna, jučer je održan  Dan otvorenih vrata  Pučkog otvorenog učilišta  u Zadru. Cjelokupna akcija organizirana je radi  podizanja svijesti o širokom skupu mogućnosti  učenja – od formalnog,  preko osnovnih i srednjih  škola ili fakulteta, pa do  raznih usavršavanja, neformalnog učenja i učenja  puta osobnog iskustva.  Pučko otvoreno učilište  Zadar sudjelovalo je u cijelom nizu aktivnosti, kao  i brojne ustanove koje su  vezane uz obrazovanje  odraslih i posredno i neposredno, a već su  održane javna tribina, Sajam obrazovanja, a jučer i  danas u Pučkom otvorenom učilištu zainteresirani su na Danu otvorenih  vrata imali priliku saznati  sve što ih zanima o obrazovnim programima.
Različite kompetencije
– Želimo u direktnom  kontaktu sa zainteresiranima objasniti ljudima koji su to programi, čim se  bavimo u ovoj našoj ustanovi, što oni mogu dobiti i sve ostalo što ih zanima. Nudimo im cijeli niz  različitih programa od  tečajeva stranih jezika, do  tečajeva za samostalne  knjigovođe, tečajeva šivanja, za računala, njegovatelje, zaštitare i čuvare, a  imamo i nove tečajeve za  zanimanja maser gurmanskim pripravcima, slastičar  specijalist nacionalnih slastica te voditelj wellnesa s  gurmanskim pripravcima.  Novi tečajevi nastali su u  suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu, a  oni su sredstva dobili iz Europskih pretpristupnih programa, komponenta IPA IV,  150 tisuća eura za razvijanje programa u obrazovanju odraslih, kazala je Jagoda Gluščević.
Za različite programe osposobljavanja i stručnog  usavršavanja potrebne su i  različite kompetencije. Tako, recimo, za slastičara nacionalnih slastica tečaj mogu upisati samo kuhari, jer  to je tečaj stručnog usavršavanja. Za voditelje je  potrebna viša stručna sprema i to je dogradnja na formalni sustav obrazovanja.
– Mi se bavimo cjeloživotnim obrazovanjem. Danas  više nije dosta završiti fakultet, pa prestati s obrazovnim aktivnostima. Dapače, fakultet je samo  početna osnova na koju se  kasnije vežu specijalistička  znanja, kaže Gluščević.
Cijene tečaja su različite,  a one su bazirane na broju  sati ili težini programa, materijalima koji se upotrebljavaju ili strojevima koji  se koriste.
Verificirani tečajevi
– Provodimo različite  tečajeve, od onih čija je  složenost dva, koji su se  nekad zvali polukvalifikacija, oni osposobljavaju za  prvo zanimanje poput njegovatelja i za to nije potrebna srednja škola. Njegovatelji teoretski dio obavljaju kod nas, a stručni u  bolnici i kasnije svoj posao  obavljaju jako stručno.  Znači, tečaj ima i stručnu  praksu na mjestu na kojemu će polaznici usavršiti  ono što ovdje nauče, govori  ravnateljica Gluščević.
Neki tečajevi su verificirani i po završetku zanimanje se upisuju u radnu  knjižicu, a za svaki se dobije i odgovarajući certifikat.
– Veliki interes već godinama vlada za tečajeve  stranih jezika i to je uglavnom ono od čega ‘živimo’, a  interesantni su i tečajevi  stručnog usavršavanja koji  pomažu ljudima da se  usavrše u svojim poslovima ili da lakše pronađu  posao, kazala je  Gluščević.
Dan otvorenih vrata na  Pučkom otvorenom  učilištu traje i danas, ali  ravnateljica Gluščević istaknula je da zainteresirani uvijek mogu doći kod  djelatnika i informirati se  o programima koji se rade, a obavijesti mogu dobiti i preko e-maila ili telefona.