Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lanjski dug smanjen za 2,7 milijuna kuna

12.09.2011. 22:00
Lanjski dug smanjen za 2,7 milijuna kuna


Državna revizija imala je zamjerke za obveznice za Višnjik, za koje u prošlogodišnjem proračunu nisu predviđena sredstva, i trošenje namjenskih sredstava, odnosno novca za stanogradnju – POS-ove i socijalne stanove * U prvom polugodištu Grad Zadar ostvario je višak prihoda od 2,7 milijuna kuna jer je uprihodovao 149,5 milijuna kuna, a rashodovao 146,9 milijuna kuna


Državni ured za  reviziju dao je uvjetno pozitivno mišljenje Gradu Zadru za financijske izvještaje i  poslovanje u prošloj 2010.  godini, jer gradska vlast nije  uspjela naplatiti potraživanja u iznosu od 161,3 milijuna kuna. Uz to, Državna  revizija imala je zamjerke za  obveznice za Višnjik, za koje  u prošlogodišnjem proračunu nisu predviđena sredstva, i trošenje namjenskih  sredstava, odnosno novca za  stanogradnju – POS-ove i socijalne stanove.
Navedene činjenice okosnica su izvješća Državnog  ureda za reviziju o obavljenoj  reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Zadra  za 2010. godinu, koje je predstavljeno na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika. Grozdana Perić, pročelnica  Upravnog odjela za financije  u Gradu Zadru, istaknula je  da su se u odnosu na pretprošlu 2009. godinu, u 2010.  nenaplaćena potraživanja  Grada Zadra smanjila za 6,7  milijuna kuna.
Ovrhe, stečajevi, tužbe…
– Dospjela potraživanja za  prošlu godinu iznose 146,2  milijuna kuna. U postupku  naplate, kroz ovrhe, stečajeve, sporove, tužbe… dugovi  su u iznosu od 105 milijuna  kuna. Radimo sve da se ta  sredstva naplate od dužnika,  a uglavnom su u pitanju neplaćeni komunalni doprinosi, navodi Perić, pojašnjavajući da se 21 milijun kuna  nastoji naplatiti kroz ovrhe,  2,5 milijuna kuna preko  stečaja, 8 milijuna kuna kroz  vlasničke sporove i 18 milijuna kuna preko tužbi s ovrhom.
Pročelnica Perić ističe da  se u postojećim uvjetima nije  moglo bolje poslovati. Zadar  se nije izolirao od svijeta, tako da su ostvareni rezultati  dobri usporede li se s prilikama u kojima živimo. S  njezinim riječima složio se i  zadarski gradonačelnik dr.  Zvonimir Vrančić, dodajući  da se gradska uprava svjesno,  zbog kriznih vremena, suzdržavala od naplate pojedinih potraživanja. Grad Zadar, kako objašnjava dr.  Vrančić, bio je obziran prema  svojim građanima. No posljednji nalaz revizije gradsku  vlast je prisilio da poduzme  sve moguće mjere ne bi li  naplatili što više potraživanja.
– Nije u pitanju naša neodgovornost i aljkavost,  svjesno smo se suzdržavali  od naplate potraživanja  zbog sveprisutne krize. Nastojali smo biti što obzirniji  prema građanstvu, što je rezultiralo uvjetno pozitivnim  mišljenjem Državne revizije. Stoga moramo biti oštriji  prema dužnicima, kaže dr.  Vrančić, dodajući da se druga zamjerka odnosi na obveznice za Višnjik, za koje  nisu predvidjeli novac u  prošlogodišnjem proračunu.
No ta zamjerka, kako ističe  dr. Vrančić, sada je riješena  jer su prije 15 dana isplaćene  obveznice za Višnjik i to kreditom koji je Grad Zadar dobio po iznimnim uvjetima,  odnosno s minimalnom kamatom. Taj kredit će Grad  Zadar vraćati tijekom sljedećih sedam godina.
Višak u blagajni
– Treća zamjerka odnosi se  na trošenje sredstava namijenjenih za stanogradnju, što  također možemo smatrati riješenim jer je počela gradnja  POS-ovih i socijalnih stanova. Sve zamjerke Državne revizije rješavamo u hodu tako  da kroz godinu ili dvije  možemo očekivati bezuvjetno pozitivno mišljenje  Državne revizije, optimistično najavljuje dr. Vrančić.
Svoj optimizam zadarski  gradonačelnik dr. Vrančić  gradi na činjenici da je Grad  Zadar u prvih šest mjeseci  ove godine smanjio lanjski  dug od 83 milijuna kuna za  2,7 milijuna kuna. Pročelnika Grozdana Perić pojašnjava da je u prvom polugodištu  Grad Zadar ostvario višak  prihoda od 2,7 milijuna kuna  jer je uprihodovao 149,5 milijuna kuna, a rashodovao  146,9 milijuna kuna.
– U prvih šest mjeseci ove  godine bilježimo određene  pozitivne pomake. Poslovanje je i dalje vrlo složeno jer  su prihodi od poreza na  dohodak smanjeni zbog osjetne stagnacije iznosa komunalnog doprinosa. Problemi još postoje, no vjerujem  da ćemo ih riješiti tijekom  sljedećih nekoliko godina,  kaže Perić, koju raduje što je  obuzdana potrošnja, tako da  su prihodi veći od rashoda.
Ovogodišnji minimalni  višak u blagajni okuražio je  dr. Vrančić da se osvrne na  prošlu godinu, koja je, prema  njegovim riječima, bila financijski iznimno teška, u pojedinim razdobljima čak i zabrinjavajuća. Zadarski gradonačelnik dr. Vrančić vjeruje da su najteža vremena  prošla jer financijski rezultati  za prvih šest mjeseci ove godine su pozitivni, na tragu su  lagane uzlazne putanje. Put  do glavnog cilja – stabilizacije  gradskog proračuna i financijske situaciju u Gradu Zadru – bit će dugotrajan, no  važno je, kako kaže dr.  Vrančić, da su stvari krenule  na bolje.
– Polugodišnji izvještaj o  izvršenju Proračuna Grada  Zadra za 2011. godinu veseli  me, jer na pravom smo putu  da ostvarimo svoja nastojanja. Mjere štednje dale su  rezultate, ostvareni višak nije velik, a veseli me činjenica  da postoji, da je realiziran.  Moram reći da prihodi nisu  veliki, mučimo se s njima,  neke su stavke zakazale, prije  svega komunalni doprinos,  koji je daleko ispod naših  želja i očekivanja, govori dr.  Vrančić, pojašnjavajući da je  naplaćeno svega 4,5 milijuna  na račun komunalnog doprinosa.
Istovremeno, dr. Vrančića  vesele rashodi jer se troši samo ono što se ima. U odnosu  na prošlu godinu, rashodi su  smanjeni za 60 milijuna kuna. To se postiglo, kako navodi zadarski gradonačelnik,  racionalnim i odgovornim  ponašanjem i poslovanjem, a  istovremeno se nije ugrozio  postignuti standard.
– Trošimo koliko imamo.  Smanjili smo troškove i rokove plaćanja, što nas je dovelo na pravi put prema stabilizaciji financija u Gradu  Zadru. Iako problemi nisu do  kraja riješeni, više nema  onog grča, sad možemo  opuštenije raditi nego lani,  no ne možemo sve više bahato ponašati kao prije. Samo s  kontroliranjem rashoda i uspješnim poslovanjem  možemo smanjiti troškove,  kaže dr. Vrančić, dodajući da  je gradska vlast i u teškim  vremenima nastavila ulagati  u školstvo, kulturu, socijalu,  zdravstvo…
Uz obvezna davanja Grad  Zadar je svojom voljom osigurao umirovljenicima uskrsnice, naknade za novorođenčad, stipendije za  učenike i studente te pomogao zdravstvu, odnosno zadarskoj Općoj bolnici i Hitnoj medicinskoj pomoći. Uz  to, sufinancirao je i brojne  gradske manifestacije.
“Briga” za ceste
– Zadar je urbana sredina,  ugodna za življenje, mi želimo da tako ostane i u budućnosti. Zato u Zadar  ulažemo i kad to nije naša  obveza. Neka se i drugi tako  ponašaju te budu malo obzirniji prema nama. Malo  manje onoga, daj, daj, daj, i  zavirivanja u gradsku blagajnu. Umjesto toga, neka uvedu prvo red u svojoj kući,  govori dr. Vrančić, dodajući  da je stabilizacija Gradu Zadru primarni cilj, što bi svi  građani trebali imati na  umu. 
U nastavku jučerašnjeg kolegija utvrđen je prijedlog  odluke o izmjenama i dopunama odluke o ustrojstvu  upravnih tijela Grada Zadra,  koji proizlazi iz novog Zakona o cestama prema kojemu sve županijske i lokalne  ceste uskoro dolaze pod  upravu Grada Zadra. Takvom odlukom je zadovoljan  dr. Vrančić, no zbog novih  “briga” o cestama unutar  Upravnog odjela za graditeljstvo i Upravnog odjela za komunalne djelatnosti osnovat  će se dva nova odsjeka za  ceste.
– Prema novom Zakonu o  cestama, Grad Zadar će dobiti tisuću dužnih kilometara  ceste. To je pozamašni posao,  osnivanje nove tvrtke u ovom  trenutku je preskupo, tako da  će se njime baviti djelatnici u  upravnim odjelima za graditeljstvo i komunalne djelatnosti, kaže dr. Vrančić.
Nakon odrađenih natječaja, održavanje bedema u  Zadru povjereno je tvrtki  “Duka” dok će “Sarađen” iz  Tisna rekonstruirati i graditi  Ulicu Domovinskog rata s  pripadajućom infrastrukturom. Ulica Domovinskog rata, gdje će prolaziti kolektor  visoke zone grada, radit će se  paralelno s Ulicom Benka  Benkovića.
Usvojeni su i prijedlozi  odluka o organizaciji i provedbi programa produženog  boravka u školskoj  2011./2012. godini u Osnovnim školama Krune Krstića,  Petra Preradovića i Stanovi,  zaključak o organizaciji prijevoza učenika zadarskih osnovnih škola koji će i dalje  obavljati Liburnija. Također,  Grad Zadar nastavlja financirati radno mjesto stručnog  suradnika defektologa logopeda u Osnovnoj školi Smiljevac.


Zadarski model sufinanciranja vrtića




Grad Zadar nastavlja sufinancirati vrtiće drugih osnivača i u ovoj pedagoškoj godini kako bi svako zadarsko  dijete imalo osigurano mjesto u vrtiću i to pod istim  uvjetima. Cijena primarnog boravka ostaje ista te iznosi  700 kuna u privatnim i gradskim vrtićima.
– Sufinanciramo rad 18 vrtića u kojima boravi oko 900  mališana u 45 odgojnih skupina. S djecom radi 90  odgojiteljica. Svi zadarski mališani imaju osigurano  mjesto u vrtiću i to pod jednakim uvjetima, kaže Joso  Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo,  dodajući da je zadarski model sufinanciranja privatnih  vrtića pozdravila državna tajnica Dijana Vican u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, proglasivši ga  najboljim u Hrvatskoj.


Božićno ukrašavanje 300 tisuća kuna?


Za 300 tisuća kuna i ove će godine Marex elektrostroj  ukrašavati Zadar uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.  Gradonačelnika dr. Vrančića zanimalo je zašto se svake  godine 300 tisuća kuna troši za božićno ukrašavanje  grada te je li potrebno kupovati iznova sve ukrase.
– Kako svake godine 300 tisuća kuna? Pa jesmo li više  kupili dovoljno, pitao je dr. Vrančić.
Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, odgovorio mu je da nisu u pitanju  samo ukrasi, već cjelokupan program ukrašavanja grada.  Osim toga, dotrajali ukrasi se zamjenjuju za nove, a košta  i postavljanje, skidanje, a potom i skladištenje istih.