Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najljepša nagrada vinogradarskom trudu i muci

12.09.2011. 22:00
Najljepša nagrada vinogradarskom trudu i muci


– I slador i kiseline u grožđu upućuju na dobru kvalitetu grožđa, koje bi trebalo dati i kvalitetno vino. Visoki slad grožđa povećava i kvalitetu vina. Zapravo, možemo reći da je vino zrcalo vinogradara i vinara, poručuje Nikola Milošević, ističući da se u Hrvatskoj uzgaja više od 30 sorti vinskoga grožđa


Mjesec je rujan, velike su suše, a sunce i  dalje “žestoko”. I nije više za  čekati. Digao se Sukošan na  noge. Krenulo se u trganje  grožđa u sukošanskom vinogorju poviše brda. Dakako, i  onih vinograda ispod brda.
– Ove je godine zbog suše  znatno manje grožđa, ali će  vino biti izuzetno kvalitetno  i pitko, komentira Šime Rogoznica ovogodišnji urod.
Na Virini, Vrbi, Kaštelinama, Brižinama, Dugi, Rudama, Lesinama, Raliću, Prljanama, Dolcu, Cibibu, Rišinama, Kalebinama, Dragama,  Frnjadama, Krču, Slancu,  Tratici, Makarskoj, Umu, Lascu, Vrljici, Budinu, Kulini i  u drugim sukošanskim vinogradima ne tako davno bilo je  pjesme i djevojaka koje visoko zadignutih suknji gaze  grožđe u koševima. Danas  nema ni koša niti maštela,  badnja, koslate, mišina, burila, kara… Nema ni tovara.
Marenda u vinogradu
– Bez brige, uvijek će biti  tih malih vinograda i vinogradara poput Tona Vanjaka,  Zorana Raše, Damira Devića, Šime Rogoznice, Guste  Vanjaka, Neđe Brkića, Guste  Raše, Bore Vanjaka, Nevena  Torbarine, Rajka Martinca,  Zdravka i Šime Brkića, Bože  Dijana, Nikole Miloševića,  Jose Krešana, Ante Pavića,  Darka Kerana, Augustina  Dijana, Ante Labusa, Mile  Grdovića, Ante Grginovića,  Ive Vezilja, Nike Protića, Ante Nadinića, Zorana Raše,  Tonća Franića, Velimira Kezmića i drugih Sukošanaca  koji se mogu podičiti vinogradima do tisuću, dvije ili  pet tisuća čokota vinove loze. U njima će se i dalje odvijati susreti obitelji i prijatelja koji slave život i vino  te veselo trgaju “grozje”, govore nam sukošanski vinogradari.
Grožđe se bere, sprema u  posude ili PVC vreće, a tu je  obitelj i rodbina, tu su i prijatelji, obilje hrane i pića. U  vinogradima se osjeća živost,  razigranost, užurbanost. Treba trgati prije kiša, koje nikako da stignu. Vrijeme je i  za marendu u vinogradu. Lijepa obiteljska tradicija u kojoj se ugodno na najljepši  način s korisnim spaja.
– Vino je dio naše kulture i  civilizacije. S druge strane,  berba je i nevjerojatan ritual,  govori Bore Vanjak dok sa  suprugom Julijom, šurjacima  Nevenom i Božom Kezmićem te brojnom obitelji u  hladovini hrasta bogato blaguje. Hrane je kod obitelji  Vanjak već tradicionalno za  najmanje dvostruko više berača, neka se nađe.
Trganje, berba, jematva…  Kako kod ga nazvali najveseliji je to i najljepši događaj  u vinogradu kao nagrada za  cjelogodišnji trud oko loze,  koja, inače, može nestati u  trenutku. Zbog bolesti, krupe, vremenskih nepogoda,  ptica…
Starinski uzgoj i nove  tehnologije
– Veliki broj čimbenika utječe na kvalitetu vina, koje  nije teško zadovoljiti ako  pratimo vinograd od rezidbe  do vrenja, a potom i do zrelog  vina. Samo tako možemo  proizvesti vino visoke kvalitete, poručuje Nikola Milošević dok degustiramo  božansku kapljicu, merlot  berbe 2009., vino lagane  strukture i bogatog bukea.
Vino je piće koje, otkako  su ljudi upoznali vinovu lozu, dakle od pamtivijeka, krijepi tijelo i razgaljuje dušu te  ljude čini veselima i druželjubivima. Stoga vinogradari i  podrumari žive za berbu i  vino, a profesionalni proizvođači i od vina.
– I slador i kiseline u  grožđu upućuju na dobru  kvalitetu grožđa, koje bi trebalo dati i kvalitetno vino.  Visoki slad grožđa povećava  i kvalitetu vina. Zapravo,  možemo reći da je vino zrcalo vinogradara i vinara, poručuje Nikola, ističući da se  u Hrvatskoj uzgaja više od  30 sorti vinskoga grožđa.
Nove tehnologije, nove  sorte vina koje dolaze sa svih  strana svijeta i stalna želja za  poboljšanjem vlastitih sorti  tjeraju vinogradare i vinare  da neprestano osluškuju  svjetske trendove.
– Rad u prirodi i starinski  uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina – to je recept za  kvalitetna vina, tvrde sukošanski vinogradari i vinari.