Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SDP će tražiti uvođenje pet zona za plaćanje naknade za legalizaciju kuće

12.09.2011. 22:00
SDP će tražiti uvođenje pet zona za plaćanje naknade za legalizaciju kuće


U redu je da su otoci izdvojeni i da spadaju u zonu za koju se plaća manja naknada, ali nepravedno je da su u istoj zoni s centrom grada, primjerice, Babindub ili Crno, kazala je Antičević Marinović


Između 30 i 40  građanki i građana jučer se,  u prostorijama SDP-a na Trgu Pet bunara, došlo potužiti  na probleme saborskoj zastupnici i vijećnici u Gradskom vijeću Zadra Ingrid  Antičević Marinović.  Velik  odaziv Antičević Marinović  obrazložila je, ne samo  činjenicom da je ovo prvo  primanje građana nakon  ljetne stanke, već i interesom građana za SDP-ov izborni program.
– Građane Puntamike zanima kako će sada ostvariti  povrat svoje imovine. Nisu  dočekali povrat imovine po  Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunizma, a sada su izigrani  donošenjem Zakona o turističkom zemljištu. Hotelske kuće upisale su zemljište  u temeljni kapital, a riječ je o  imovini koja ima ranije vlasnike. A gdje su raniji vlasnici  sada? SDP je bio protiv donošenja tog zakona i ja sam  podnijela 12 amandmana u  kojima smo tražili zaštitu  prijašnjih vlasnika. Vlast je  do sada samo umirivala  Puntamičane bojeći se  njihovih prosvjeda, a nije se  napravilo ništa, rekla je Antičević Marinović koja je  najavila kako će na sljedećoj  sjednici Gradskog vijeća  SDP-ovi vijećnici podnijeti  inicijativu kojom će zatražiti  da Grad Zadar uvede, kako  je predviđeno na državnoj  razini, to jest  Vladinom  uredbom, pet zona naplate  naknade za zadržavanje nelegalno izgrađenog objekata.  Riječ je o naknadi koju će,  uz komunalni i vodni doprinos, građani trebati platiti žele li legalizirati svoju  kuću u skladu s novim Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.
– Građani smatraju da nije  pravedno da na području  grada Zadra postoje samo  dvije zone, jedna koja se  odnosi na otoke i druga koja  se odnosi na sav kopneni dio  grada. U redu je da su otoci  izdvojeni i da spadaju u zonu za koju se plaća manja  naknada, ali nepravedno je  da su u istoj zoni s centrom  grada, primjerice, Babindub  ili Crno, kazala je Antičević  Marinović napominjući kako se građani sve više žale na  ovrhe, dok su pritužbe na  sporost sudskih i upravnih  postupaka i na zapošljavanje po „nekim drugim kriterijima” već ustaljene.
– Jedan čovjek je došao  zato jer mu je ovrha „sjela”  na invalidninu. Vlast kaže  da će izmijeniti zakon, ali  što će izmijeniti, kada se po  zakonu to ionako ne bi smjelo. Oni jednostavno ne žele  priznati odgovornost za  način na koji se zakon primjenjuje. Uz to, tvrtke, pogotovo umirovljenicima, naplaćuju dugovanja po  računima koji zastarijevaju  nakon godine dana. Vlada  opći nered, jer da ima reda,  oni to ne bi niti pokušavali,  zaključila je saborska zastupnica i gradska vijećnica  napominjući kako je razgovarala i s građanima koji su  upozorili kako je potrebno  povećati brigu o djeci koja  nakon navršene osamnaeste  godine života trebaju napustiti dom za nezbrinutu djecu, jer jedan stan njima na  raspolaganju nije dovoljan.