Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sirovatka neargumentirano smijenio 50 ispitnih koordinatora

12.09.2011. 22:00
Sirovatka neargumentirano smijenio 50 ispitnih koordinatora


Dopis ravnateljima da razriješe ispitne koordinatore s dužnosti stigao je 1. rujna! I to bez ikakvog obrazloženja. Ravnatelji škola se čude takvoj odluci, pogotovo zato što je Centar već izrazio zadovoljstvo provedbom državne mature – Jere Bilan


Nakon što je  Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) smijenio 50  ispitnih koordinatora državne mature, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim  školama Hrvatske (NZSSH) traži smjenu Gorana  Sirovatke, ravnatelja NCVVO-a. Kako pojašnjava Jere  Bilan, županijski povjerenik  NZSSH u Zadarskoj županiji, smjena ravnatelja se  traži jer nije dao nikakvo  obrazloženje za svoju odluku.
– Nastava je u većem dijelu  Hrvatske počela 5. rujna, a  dopis ravnateljima da razriješe ispitne koordinatore s  dužnosti stigao je 1. rujna! I  to bez ikakvog obrazloženja.  Ravnatelji škola se čude takvoj odluci, pogotovo zato što  je Centar već izrazio zadovoljstvo provedbom  državne mature. To je jako  velik i zahtjevan posao i  smatram da je jako dobro  obavljen, ističe Bilan, dodajući da je to dovelo ravnatelje u neugodne situacije.
– Sada cijeli sustav pati jer  nekoliko dana prije početka  nastave ravnatelji moraju  imenovati druge koordinatore, a već imaju djelatnike  koji su educirani i ušli su u  taj zahtjevan posao. A ispitni koordinatori imaju posla od početka nastave, ne  samo za vrijeme državne  mature, govori Bilan.
Jedan od 50 smijenjenih  koordinatora je iz zadarske  Gimnazije Jurja Barakovića,  oko koje se u svibnju digla  afera zbog eseja iz hrvatskog  jezika. Naime, zbog velike  sličnosti između eseja zadarskih gimnazijalaca, sumnjalo se da su jedni od drugih prepisivali. Na kraju se  ispostavilo da im je hrvatski  jezik predavala ista profesorica, koja je ujedno i pripremala učenike za državnu  maturu u privatnoj agenciji.  Maturanti su na kraju  kažnjeni smanjenjem broja  bodova zbog nedostatka originalnosti, a kako smatra  ravnatelj Gimnazije Jurja  Barakovića, Ranko Artuković, sada je zbog afere njihov  ispitni koordinator razriješen s te dužnosti.
– Nije konkretno objašnjeno zašto su koordinatori  smijenjeni. Osoba koja je  kod nas obavljala taj posao  radila ga je savršeno i nije  kriva za tu aferu. Zasigurno  zbog one afere, Centar s  ovom smjenom trenira strogoću. A kod nas je sve funkcioniralo besprijekorno.  Sada nemamo koga imenovati na tu dužnost, ona nam  je nezamjenjiva, a moramo  provesti odluku. Morat ću  razgovarati s gospodinom  Sirovatkom, mislim da će  Centar morati preispitati  svoju odluku te odlučiti argumentirano i transparentno, naglašava Artuković.