Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sklopljen samo 31 predugovor o kupnji stana

12.09.2011. 22:00
Sklopljen samo 31 predugovor o kupnji stana


Iako je još prije dva mjeseca održana prezentacija za 27 neprodanih od ukupno 64 stana iz Programa poticane stanogradnje Crvene kuće, do prošlog tjedna je sklopljen samo 31 predugovor o kupnji stana. U suprotnosti je to s objavljenim podatkom da je prodano već 38 stanova, a APN ne komentira posebno zbog čega „šteka” potpisivanje predugovora.
Otprije je, također, poznato da će cijena stanova biti nešto niža od zakonski maksimalnih oko 1.100 eura, ali u APN-u samo dodaju da će se ugovori o kupoprodaji budućih stanara s APN-om potpisivati tek po završetku izgradnje zgrade. Navodno, tek tada će biti poznata konačna cijena metra četvornog. U Gradu Zadru su zaprimili molbu APN-a da im 22. i 23. rujna osiguraju dvije prostorije za potpisivanje nove „tranše” predugovora” pa bi se tek tada moglo ocijeniti koliko je stvarno zanimanje za POS-ove stanove kojima je doslovce udvostručena cijena s početka realizacije POS-a u Zadru. Inače, stanovi POS-a na Crvenim kućama, nakon Smiljevca i Bilog briga, treći su zajednički projekt na kojem Grad Zadar i APN surađuju. Grad Zadar je u ovaj projekt uložio uglavnom u infrastrukturu, oko 17 milijuna kuna. Međutim, to nije bilo dovoljno da cijena stanova bude tek neznatno skuplja od prvotnih oko 600 eura. Razlog tomu je što je u Crvenim kućama APN morao kupovati zemljište. Prevedeno, država je sama sebi prodala zemljište čime je napustila jedan od osnovnih dijelova koncepta POS-a, besplatno zemljište i pripadajuću komunalnu infrastrukturu.
Na drugu stranu većina ponuđenih stanova je jedno do 1,5 sobna i prosječne površine od 65 metara četvornih, što ne odgovara mladim obiteljima s prosječno dvoje djece. Oni koji su imali priliku detaljnije zaviriti u projekt, ukazivali su na mnoge nelogičnosti. Mnogi su potencijalni kupci izrazili nezadovoljstvo nelogičnostima i rasporedom prostorija u nekim stanovima. Tako stanovi od 43,77 metara četvornih nemaju niti jednu spavaću sobu, ali zato imaju terasu od 5m/2. Oni koji mogu kupiti veći stan, od 59 m/2, imaju tek jednu spavaću sobu. Predviđeni rok za primopredaju stanova u posjed budućih vlasnika je 31. prosinca 2011. godine.