Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stančić: Oni su na Kornate poslani da umru!

12.09.2011. 22:00
Stančić: Oni su na Kornate poslani da umru!


Dinko Stančić je rekao kako godinu dana nakon tragedije nije izlazio iz kuće jer je bio ljut na ljude koji su krivi za smrt njegovog sina. Naglasio je kako mu nikada nije dopuštao da ide na gašenje požara te da je uvijek kasnije saznavao da je bio na intervencijama, a Slavica je znao da je Marko maloljetan


Ja sam dopustio Marku da radi kao pomoćni vatrogasac u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Tisnom, a  zadatak pomoćnog vatrogasca je bilo javljanje na telefon, čišćenje opreme i slično. Mislio sam kako to nije opasno, pa sam mu dozvolio. Kobnog dana 30. kolovoza 2007. godine Marko me nazvao i pitao može li ići na Kornat gasiti požar jer je to jako želio.  Bilo je tu “prepucavanja”, a onda sam ga pustio. Žena je bila jako ogorčena i ljuta i nije ga htjela pustiti, pa je preko svog prijatelja u DVD-u Tisno pokušala intervenirati da Marko nikako ne ide na požar – pričao je danas na Županijskom sudu u Zadru, Dinko Stančić, otac 16-godišnjeg Marka koji je izgubio život u kornatskoj tragediji, a u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku šibenske Javne vatrogasne postrojbe, Draženu Slavici.
– Kako je žena intervenirala i uspjela stupiti u kontakt sa svojim prijateljem, mislio sam da Marko nije išao. Međutim, poslao mi je poruku oko 13 sati da leti i da će sve biti u redu. Poludio sam! Tri zabrane je prošao i opet je otišao. Rekao sam mu da se odmah vraća, ali bilo je kasno – rekao je Dinko Stančić.
Nakon toga više je puta pokušavao mobitelom stupiti u kontakt sa svojim sinom, ali nije uspijevao. Nesretni je otac tek oko 20 sati saznao da na Kornatu ima ranjenih, ali nije znao što je s njegovim sinom, dok su njegove kćeri, kako je posvjedočio, za tragediju znale već oko 17 sati, ali mu ništa nisu htjele reći.
Marko mu rekao da će umrijeti od žeđi
Na pitanje tužitelja Zvonka Ivića, Dinko Stančić je odgovorio kako mu se čini da se posljednji puta čuo sa sinom nešto prije 15 sati i da mu je tada rekao da se prvim helihopterom vraća nazad.
– Marko mi je opisao požar te rekao kako su popili svu vodu za piće, pa ako im uskoro ne stigne voda, umrijet će od žeđi. Nakon ove tragedije  godinu dana nisam izlazio iz kuće jer sam bio ljut na ljude koji su krivi za njegovu smrt. Nisam mu nikada dopustio da ide na gašenje požara i uvijek sam puno kasnije saznavao da je  bio na intervencijama. Slavica je znao da je Marko maloljetan.  Oni su tamo bačeni da umru, oni tamo nisu gasili požar jer nisu imali vode – zaključio je na kraju svog svjedočenja otac poginulog Marka Stančića.
Markova sestra Nikolina potom je prepričala koju su agoniju prolazile ona i  sestra Dijana kada su saznale da im je brat išao na Kornat i kad su saznale da se “tamo nešto dogodilo”.
– S obzrom da mi je sestra novinarka, ona je oko 18 sati od glasnogovornice PU Šibensko-kninske saznala da na Kornatu ima stradalih. Tada je krenula naša potraga za bratom. Prva informacija koju sam dobila je bila da nam brat uopće nije na Kornatu, pa onda da nedostaju trojica – Stančić, Strikoman i Skočić što mi je bilo nelogično jer mi je operater u JVP – u Šibeniku u prehodnom razgovoru rekao kako ima pet mrtvih, a onda da trojice nema. Stekla sam dojam da oni uopće ne znaju broj vatrogasaca na Kornatu. Milijun puta sam brata pokušala dobiti, ali nisam uspjela. Nazivala sam naizmjenično i bolnice u Splitu, Zadru i Zagrebu, ali nitko ništa nije znao – pričala je Nikolina Stančić.
Agonija Markovih sestara
Na kraju je zamolila i prijatelje koji su na Kornatu da joj idu tražiti brata, a sa Draženom Slavicom uspjela se izravno čuti oko ponoći i on joj je rekao kako ni o čemu pojma nema te da će joj se javiti.
– Nije mi se javio. Nitko nikad mene i moju obitelj nije sa službene strane izvjestio da mi je brat stradao. To smo saznali sljedećeg dana na podnevnom Dnevniku, kao i sve ostale obitelji stradalih – ogorčeno je naglasila sestra najmlađe žrtve kornatske tragedije.
Svjedočio je još i Damir Barišić zrakoplovni tehničar koji je popravljao probušenu gumu na jednom od helihoptera koji je intervenirao na Kornatu. Suđenje se nastavlja i sutra saslušanjem novih svjedoka.