Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uvjeti nikad bolji, samo da bude još više djece

12.09.2011. 22:00
Uvjeti nikad bolji, samo da bude  još više djece


Godine 1964. na prostoru općine Ražanac imali smo ukupno 964 učenika, dok smo ih prošle godine imali 210, ističe ravnatelj OŠ Jurja Barakovića Frane Lukić


Zvonjavom  školskog zvona točno u 8 sati  jučer ujutro počela je nova  školska godina i u novoj ninskoj Osnovnoj školi “Petar  Zoranić”, kao i u školama u  susjednim općinama Privlaci,  Ražancu, Viru i Vrsima. Prema onome što nam je kazao  ravnatelj ninske Osnovne  škole prof. Tonći Vuković, u  njihovoj matičnoj školi u Ninu te područnim školama u  Vrsima, Zatonu i Ninskim  Stanovima (učenici iz Poljica  Briga i Žerave i nadalje  pohađaju nastavu u zadarskoj OŠ Bartola Kašića),  jučer su u klupe sjela 303  učenika, jedan više nego lanjske 2010. godine.
Što se tiče prvih razreda, 19  ih je u Vrsima, u Ninu 11,  četiri više nego lani, u Ninskim Stanovima 5 te isto toliko u Zatonu. Učenici iz Grba u sastavu su ninskih prvašića. S učenicima će u razrednoj nastavi raditi 12, a u  predmetnoj nastavi 20  učitelja i profesora.
– Gledano nekoliko godina  unatrag, broj novoupisanih  prvašića u našoj je školi  sličan. Tradicionalno najviše  upisanih imamo u Vrsima.  Veseli nas podatak da će  iduće školske godine samo u  gradu Ninu u prvi razred krenuti 24 učenika, što će biti  veliki pomak prema naprijed.  Sve to skupa daje opravdanost izgradnje nove školske  zgrade, koja je podignuta i  otvorena prije nekoliko godina, kazao je ravnatelj Vuković.
Ravnatelj Osnovne škole  Privlaka prof. Šime Vukić ističe da je jučer kod njih u  novu školsku godinu krenulo  307 učenika, jednako kao lani. Prvašića su 42, od čega ih  je 17 u matičnoj školi u Privlaci te 25 u područnoj školi u  Viru. S njima će ove nastavne  godine u 17 razrednih odjeljenja raditi 27 učitelja i profesora uz pomoć desetorice  stručnih suradnika. Ravnatelj Vukić dodaje da će se po  informacijama s kojima on  raspolaže dogodine na otoku  Viru upisati preko 30 prvašića, što će biti svojevrsni  rekord za otok Vir i tamošnju  školu.
– Iz godine u godinu ostvarujemo zapažene rezultate na unapređenju uvjeta rada  u školi. Primjerice, za trajanja  ovoljetnih školskih praznika  obnovili smo i modernizirali  kotlovnicu tako da će nam  svima iduće zime biti još toplije i ugodnije. Također smo  izradili projektno-tehničku  dokumentaciju za izgradnju  nove sportske dvorane u sklopu matične škole te ju uz pomoć načelnika Ive Surića  aplicirali prema europskim  fondovima, ističe Vukić.
U ražanačkoj Osnovnoj  školi Jurja Barakovića i njezinih pet područnih škola  jučer je bilo 208 učenika,  nešto veći broj nego lani. S  učenicima će raditi 40-ak  učitelja i profesora. Kad su u  pitanju prvašići treba kazati  da ih je u klupe sjelo ukupno  25, troje više nego lani, najviše (devet) u Radovinu. U  samom Ražancu ih je 7, u  Rtini, Jovićima i Krnezi po  dvoje te u Ljupču troje. Prije  početka nastave tradicionalno su svi učitelji, profesori te  učenici matične škole nazočili svetoj misi zahvalnici  koju je u župnoj crkvi Gospe  od Ružarija predvodio dekan  ražanačkog dekanata don  Damir Juričin.
– Zadnjih nekoliko godina  imamo lagani porast učenika  u Ražancu i Radovinu, dok u  ostalim sredinama, nažalost,  broj pada. Primjerice 1964.  smo na prostoru općine  Ražanac imali ukupno 964  učenika, dok smo ih prošle  godine imali 210. To nam je  svima signal za uzbunu, no  vjerujem kako će se skorašnjom dogradnjom i modernizacijom matične škole u  Ražancu te izgradnjom pripadajuće joj sportske dvorane i zgrade dječjeg vrtića, dogoditi određeni pomaci naprijed, kaže ravnatelj škole  Frane Lukić.