Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zabranjeno kupanje i sunčanje na gatu

12.09.2011. 22:00
Zabranjeno kupanje i  sunčanje na gatu


Uz donesenu i  nikad poništenu odluku  Grada Zadra o zabrani kupanja na prostoru Morskih  orgulja i Pozdrava suncu,  prije nekoliko dana donesena je i Odluka o korištenju  Gata na obali Petra Krešimira IV. u kojoj stoji kako na  platou i u pripadajućem  morskom prostoru gata, nije  dozvoljeno kupanje i  sunčanje. Odluka je stupila  na snagu, a više o razlozima  zbog kojih je donesena, rekla nam je Ivana Dadić,  stručna suradnica za informiranje i odnose s građanstvom.
– Gradsko vijeće je donijelo takvu odluku na zahtjev Lučke uprave, odnosno  inspektora za sigurnost pomorskog prometa, a ta odluka će se provoditi sukladno  Komunalnom redu, odgovorila je Dadić na pitanja zbog  čega je donesena odluka, kako će se provoditi, kolike bi  trebale biti kazne za “prekršaj” i hoće li komunalni  redari sljedeće sezone  kažnjavati kupače i one koji  se sunčaju.
Prema svemu sudeći niti  ova odluka neće odagnati  kupače s popularne destinacije, već će se vjerojatno  provoditi kao ona o zabrani  kupanja na Morskim orguljama koja je formalno na  snazi. Naime, gradonačelnik  Zvonimir Vrančić u nekoliko navrata je izjavio da se  kupanje na tom prostoru  neće braniti, a niti dopuštati. Naime, kako je tada pojasnio, riva nije plaža koja  mora imati određene standarde, a gradska vlast ne  može biti odgovorna za sigurnost. Kazna za kupače na  rivi, ukoliko ipak dođe do  provođenja odluke, vjerojatno će biti 200 kuna, sudeći  prema kazni u prijašnjoj  “Odluci o zaštiti arhitektonske cjeline Morske orgulje –  Sunce” u kojoj stoji da se  tom kaznom kažnjavaju pojedinci uhvaćeni u skakanju  ili drugoj radnji koja može  oštetiti instalacije ili omesti  druge posjetitelje, a naplaćuju je komunalni redari.  Ploče o zabrani kupanja i  sunčanja još nema, a nije  poznato ni hoće li je i kada  postaviti.