Zadar mjesečno proizvede i do 4.500 tona smeća!

Slika korisnika admin
gradskazk_1
Zvonko KUCELIN
U Čistoći ljeti nema odmora, nerijetko se radi i u tri smjene

Mnogi turisti,  strani i hrvatski koji su nas  posjećivali i ovoga ljeta čistoću Zadra stavljali su na  prvo mjesto kad bi nas hvalili. Jer, naš grad je jedan od  najčišćih na hrvatskoj obali.  No nisu Zadrani uredniji od  drugih. Možda baš i suprotno ako je, primjerice, suditi  po psećim ostacima svuda po  gradu, posebno po dvorištima nekih stambenih naselja  (Maraska park), već za visoku čistoću ulica treba zahvaliti radnicima gradske tvrtke Čistoća. Jer, čistači tijekom godine s gradskih javnih površina i iz kontejnera  pokupe mjesečno u prosjeku  oko 3.000 tona otpada, a u  ljetnim mjesecima i do 4.500  tone! To je, znači za 50 posto  više. Razumljivo jer u gradu  je tada i znatno više stanovnika.

Ljeta bez godišnjih odmora

Sve to smeće svakodnevno  skuplja i odvozi ukupno samo 70 ljudi, desetak više nego tijekom zimskih mjeseci,  što i nije velik broj s obzirom  na velik broj korisnika Čistoćinih usluga. Ali, oni zato  ljeti nemaju godišnjih odmora, a organizacija posla je na  visokoj razini, pa se nerijetko radi u tri smjene. Zbog  njihove dobre organiziranosti nije se dogodilo da je grad  ujutro osvanuo prljav, s hrpama otpada, onakav kakvoga ga pred jutro ostave  posjetitelji noćnih zabava. A  ovoga ljeta je bilo bezbroj  događanja, na Poluotoku i  izvan njega, sa desecima tisuća posjetitelja. Samo tzv.  feštica bilo je 13, a tu je još  niz drugih organiziranih i  neorganiziranih događanja.  Čistači svaki put pokupe sve  ostatke, ali i redovito operu  grad, sve ulice u središtu Poluotoka, koje prođu najgore  nakon noćnih okupljanja.

Usput recimo da su neki  nedavno kritizirali Čistoću  "koja troši vodu za pranje  ulica, dok istodobno vode  nema u stanovima na višim  gradskim zonama".  Međutim, to ne stoji, jer Čistoća nikada, pa ni kada je  ima napretek, za pranje ulica  ne troši skupu vodu koju  građani piju, vodu iz sustava  napajanja Zadra, već isključivo tehničku vodu, onu  koju dobiva iz Vruljice. U  Vruljici su već godinama  Čistoćini uređaji i pumpe kojima se tijekom dana i noći  pune spremnici iz kojih se  osigurava voda za pranje  grada.

Razgovarajući ovih dana s  radnicima Čistoće saznali  smo i da je ljeto bilo naporno, kako je bilo puno više  stanovnika, jer su osim turista ovdje boravili i brojni  vikendaši iz unutrašnjosti.  Unatoč svemu tome, ljeto je  proteklo bez posebnih problema, a sve zahvaljujući dobroj organiziranosti.

Ekopatrola

Primijećeno je, među ostalim, i da je dobro bilo posjećeno tzv. reciklažno dvorište koje se nalazi u sastavu  Odlagališta otpada iznad Dikla, što znači da građani, ali i  gosti sve više odvajaju otpad  i odvoze ga sami na tu lokaciju. Tamo im je na raspolaganju niz posuda za odvojeno odlaganje papira, stakla, plastike, metala, starih  baterija, boja i lakova, lijekova itd. Prolazeći tom cestom mnogi su domaći i gosti  iz okolnih mjesta na potezu  od Kožina do Vira tamo navraćali ostavljajući otpad.

Ovoga ljeta su informiranosti i edukaciji o čistoći  pridonosile i četiri studentice, koje već nekoliko godina u organizaciji Čistoće  svakodnevno obilaze grad na  biciklima. One građane podučavaju, ali i dojavljuju čistačima ako negdje primijete  da ima smeća. Dobroj organizaciji pridonijela su i  četiri malena "apija", specijalna vozila s metlama i kantama kojima se Čistoćini čistači odvoze na periferiju grada, poput Puntamike ili Crvenih kuća, jer im je tako  lakše nego na biciklima.

Inače, nastavljen je i tzv.  pilot-projekt prikupljanja  ambalažnog otpada od polimernih materijala, što su  Zadrani dobro prihvatili i  odvajaju u posebne žute  vrećice čašice od jogurta, boce od ulja, od kozmetike,  plastične vrećice i slično, jer  sve više shvaćaju da se radi o  materijalima koji zagađuju  naš okoliš, a kojima su potrebne stotine, nekima i tisuće godina da se sami razgrade u prirodi. A od njih se,  kako znamo, preradom mogu dobiti korisni predmeti.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno