Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zlatko Bukač: Vrijeme je da se sociologija nametne

12.09.2011. 22:00
Zlatko Bukač: Vrijeme je  da se sociologija nametne


Ujedno, ovo istraživanje će biti svojevrsni presedan u Hrvatskoj, budući da se dosad nije provelo jedno ovako veliko istraživanje fokusirano na mlade u jednom gradu, koje kombinira ankete i fokus grupe te daje svježinu, ne samo u podacima i količini podataka, nego i u korištenju nekih rjeđe korištenih metoda socioloških istraživanja na ovim prostorima, rekao je Bukač


Početkom rujna na  Sveučilištu u Zadru je  održana međunarodna konferencija o Promišljanju  društvenih i humanističkih  znanosti (Re-Thinking Humanities and Social Sciences) koja je ugostila vodeće  svjetske i inozemne  stručnjake iz područja  društveno-humanističkih  znanosti, ali i zadarske studente iz ovih zvanja. Kakvu  perspektivu imaju studenti  društveno-humanističkih  znanosti koji su svoj studij  odabrali iz ljubavi i zanimanja, i koji se unatoč svijetu u kojem živimo, u kojem  je novac i stjecanje materijalnih dobara postalo mnogima prioritet, pokušali smo  saznati od Zlatka Bukača,  predsjednika Centra za  društveno-humanistička istraživanja. Centar, koji još  nema vlastiti prostor, je osnovan koncem 2010. godine  s idejom okupljanja kompetentnih ljudi koji žele realizirati svoje projekte o  određenim pitanjima i problemima iz područja  društveno-humanističkih  znanosti. Pritom valja spomenuti kako su upravo i članovi Centra sudjelovali na  spomenutoj konferenciji.
Centar registriran  kao udruga
Kako se rodila ideja o osnivanju Centra?
Ideja o Centru je postojala  već nekoliko godina, a doživjela je svoj vrhunac nakon  prvih obrana diplomskih radova u rujnu i listopadu na  kojima smo dosta raspravljali o mogućnostima zapošljavanja i budućnosti naše znanosti kojom se bavimo pet  godina. Te rasprave i razgovori odvijali su se u neformalnim okruženjima s  kolegama i kolegicama i zapravo je na taj način i došlo  do nekih konkretnih odluka  o osnivanju Centra.
Željeli smo napraviti nešto  što bi nam omogućilo da se  bavimo onime što volimo i  što smo diplomirali bez obzira na ono što život nakon  diplome donosi, bez obzira  na vrstu posla ili nezaposlenost, da imamo mjesto  gdje svi mogu i dalje uživati  u onome za što su učili pet ili  više godina. Uskoro smo krenuli s riječi na djela i pokrenuli postupak za osnivanje Centra unutar kojeg bi  studenti i diplomanti zajednički radili na projektima  prvenstveno iz ljubavi, no s  mogućnostima da se  izrađuju projekti koji bi dobivali potrebnu financijsku  potporu  iz raznih fondova  (kako nacionalnih tako i  međunarodnih).
Koliko dugo je trebalo da  tu ideju realizirate?
Budući da su idejni začetnici dosta aktivni na polju  izvannastavnih aktivnosti i  da su surađivali s velikim  brojem udruga, pojedinaca  te bili upoznati s radom i  interesima velikog broja studenata Sveučilišta u Zadru  lako je bilo saznati i kontaktirati potencijalne članove/osnivače. Svi su bili već  dobro poznati drugima, što  kroz prijateljstvo, zajedničko studiranje ili poznavanje kroz znanstveni rad,  konferencije i slično. Najvažnije je bilo da u početak  stvaranja Centra krenu osobe koje su prijatelji ili jako  dobri dosadašnji suradnici,  koji dijele iste ciljeve i ideje.  Ovaj cijeli proces koji sam  opisao trajao je svega tjedan  dana, naučili smo na takve  stvari već prije i to nije bio  problem. Konstituirajuća  sjednica se održala 16. prosinca 2010. godine. Registracija se očekivano odužila  do 28. veljače 2011. godine.  Od tog datuma smo upisani  u Registar udruga Republike  Hrvatske.
Centar je registriran kao  udruga, što postavlja pitanje  – što je zapravo centar ili  udruga?
Na pitanje “što je zapravo  centar?” možemo odgovoriti  na razne načine: od toga da  su to podjedinice nekih  većih institucijskih okvira  (kao što su sveučilišta, instituti, gradske uprave) do  toga da su to samo tvrtke,  agencije i udruge koje su  odlučile imati tu riječ u svom  nazivu.
U Hrvatskoj postoji puno  centara koji su registrirani  kao udruge – Centar za ženske studije, Centar za mirovne studije, Centar borilačkih sportova, Centar za  građanska prava, samo da  imenujemo neke.  Ako se ne  varamo, zadnji put kad smo  provjeravali stanje u Hrvatskoj što se tiče centara dobili  smo podatak od ukupno  1067 udruga koje imaju riječ  “centar” u svom nazivu. Što  se tiče Zadra, mi smo tek  druga takva udruga. Imali  smo neočekivanih problema  oko toga naziva, no jednostavan pregled Zakona o  udrugama jasno daje legitimitet našem imenu i imenu  preostalih 1066 udruga. U  domenu naših ciljeva i djelatnosti spadaju društvene i  humanističke znanosti s tendecijom interdisciplinarnog  pristupa (od kojeg mnogi u  Hrvatskoj bježe) te želimo  postati centar za takve djelatnosti, misije i okruženje.  Otuda i naziv.
Istraživanje o  potrebama mladih u  Zadru
Koje su zapravo djelatnosti i ciljevi Centra?
Sama suština Centra se jako brzo koncipirala –  udruženje studenata, diplomaca i sveučilišnih profesora  koji bi sa svojim projektima  omogućavali skupljanje iskustva članova, kao i prostor, vrijeme i razloge za rad  unutar onoga za što su  obučeni da rade. Cilj osnivanja Centra je promicanje,  podupiranje i provođenje teorijskih i primijenjenih istraživanja kulturnih fenomena karakterističnih za suvremena društva, te jačanje  civilnog društva u svrhu razvoja lokalne i regionalne zajednice. Mnogobrojne djelatnosti koje se ubrajaju pod  to su vidljive na našim stranicama, uglavnom su to provođenje istraživanja, organiziranje i sudjelovanje u  međunarodnim znanstvenim skupovima, konferencijama, usavršavanje članova i  poticanje stjecanja novih  znanja i vještina iz područja  društveno-humanističkih  znanosti. 
Centar bi trebao biti mjesto u kojem bi razni studenti  sa Sveučilišta mogli skupljati iskustvo u praksi, a kroz  određene projekte i objavljivati znanstvene radove, prijevode, imati honorarni posao, radni staž… Ujedno smo  si za veliku zadaću dali ukazivanje široj javnosti na korisnost i učinkovitost  društvenih i humanističkih  znanosti. Poznata je stvar da  mnogi misle da od npr. sociologije, filozofije, antropologije nema previše koristi,  no mi ćemo svojim komentarima na razne društvene  fenomene, kao i svojim radom pokušati ukazati da  možemo uvelike pomoći gradu Zadru i, na kraju, sebi  čime bi možda i razbili  određene i naširoko prihvaćene predrasude o  društvenim i humanističkim  znanostima. 
Koje su vaše trenutačne  aktivnosti – projekti?
Trenutačno sudjelujemo  na velikom broju znanstvenih skupova, sudjelujemo u  organiziranju međunarodnih konferencija, idemo na  radionice i predavanja o EU  fondovima i o izradama projekata, uređujemo stranicu  Centra, pišemo autorske  članke za istu, a izuzev tih,  već standardnih i ustaljenih  aktivnosti, aktivno radimo  na dva istraživanja. Prvo je  istraživanje o potrebama  mladih u gradu Zadru na  temelju čega će se izraditi  Gradski program djelovanja  za mlade, jako važan i dugo  očekivani dokument kojem  je nedostajalo istraživanje  kao temelj daljnje izrade.  Mladi grada Zadra su dugo  čekali na to, otprilike pet  godina i napokon se nešto  radi na tom području pa smo  jako zadovoljni što i mi  možemo dati jedan dosta  važan doprinos cijeloj toj  priči. Ujedno, ovo istraživanje će biti svojevrsni presedan u Hrvatskoj, budući  da se dosad nije provelo jedno ovako veliko istraživanje fokusirano na mlade u  jednom gradu, koje kombinira ankete i fokus grupe te  daje svježinu, ne samo u podacima i količini podataka,  nego i u korištenju nekih  rjeđe korištenih metoda socioloških istraživanja na  ovim prostorima. Vrijeme je   da se sociologija nametne  kako na razini cijele države  tako i u Zadru, a ovo je tek  početak onoga što se može  raditi i od čega, na kraju,  može biti puno koristi.
Drugo istraživanje je istraživanje o percepciji osobne sigurnosti, policije i javnog prostora u gradu Zadru  čije planiranje je tek u  počecima, dok je istraživanje o mladima lagano pri  kraju.  To je samo jedna sfera,  sfera socioloških istraživanja, u centru s kojom smo  sada najviše zaokupljeni, prvenstveno jer su većina članova i članica sociolozi. No  sad kreću i geografi, lingvisti…
Surađujete sa Savjetom  mladih Grada Zadra, Antifjakom i Eko Zadar. Što podrazumijeva tu suradnju, zajednički projekti?
Budući da su članovi Centra bivši ili aktualni članovi  drugih udruga u Zadru ne  čudi da je lako osigurati neki  tip suradnje s drugim udrugama. Sa Savjetom mladih je  suradnja došla jer je izrada  Gradskog programa bila potrebna, kao i istraživanje prije same izrade programa.  Budući da Savjet surađuje s  raznim udrugama po pitanju  organiziranja buvljaka, tribina i izložbi (unutar kojih  su članovi tih udruga članovi  Savjeta), tako i s Centrom  surađuje po pitanju izvedbe  ovog istraživanja. Veliki broj  članova Centra je bio ili jesu  članovi Antifjake, jedne od  najuspješnijih studentskih  udruga na Sveučilištu u Zadru, pa ni partnerstvo s te  strane nije čudno. Eko Zadar  nam je uvelike izašao u susret davanjem svog prostora  na korištenje za vrijeme  održavanja fokus grupa za  istraživanje o potrebama  mladih. Teško bi uspjeli to  organizirati i provesti taj dio  istraživanja da nije bilo njih,  praktički jedine udruge koja  nam je mogla dati prostor. S  našim partnerima prvenstveno je cilj održavati komunikaciju, a iz te komunikacije proizlaze neki projekti koji su tek u povojima i  o kojima ćemo moći više reći  na jesen. No, svakako bismo  u bliskoj budućnosti voljeli  organizirati projekt s  Eko-Zadrom, do čega će, vjerujem, doći.
Potreban samo prostor
Kako se financirate? Imate li financijsku pomoć-  Grada i Županije ili je ta pomoć  logistička?
Budući da nam je jedan od  glavnih ciljeva provođenje  istraživanja u svrhu jačanja  lokalnog i regionalnog razvoja, bilo bi kontraproduktivno da ne komuniciramo s  Gradom. Komunikacija je  jako dobra, financijsku pomoć nismo tražili, jedino što  nam treba za sva naša istraživanja i što smo pretpostavili da bi Grad mogao  donirati jest prostor. Zasada  se Centar nalazi u privatnom  stanu članice Centra, čime je  onemogućen efikasan rad na  istraživanjima, puno nam je  teže sve obavljati na takav  način. Poslali smo zahtjev za  prostor gradonačelniku te  smo pričali s mnogima u  Gradu, Savjet mladih Grada  Zadra je također dao svoju  potporu Centru za što brže  nalaženje prostora. Nadamo  se da ćemo u bliskoj budućnosti i dobiti prostor, no  budući da smo nova udruga  očito moramo čekati da  dođemo na red.
 Financije nismo tražili od  Grada ni Županije, s njima  imamo namjeru surađivati u  budućim projektima na još  višoj razini nego na sadašnjima, a te projekte bi financirali iz drugih fondova, kao  što su natječaji Nacionalne  zaklade za civilno društvo,  razni EU fondovi, natječaji  ministarstava i slično. Što se  tiče financija oko našeg prvog istraživanja, to je posebna i lijepa priča. Istraživanje o potrebama mladih u mnogima agencijama  košta u rangu šesteroznamenkastih svota, no mi ćemo  jednako kvalitetno, a vjerojatno i bolje od mnogih napraviti to istraživanje bez  ikakvih sredstava. Ljubav  prema struci mora u početku  biti glavni pokretač udruge  ovakvog tipa, svi članovi i  članice su svjesni lokalne i  nacionalne situacije upuštanja u ovakve projekte i koliko je teško doći do financija, no ponekad snalaženje i  puno volje, unatoč nedostatku prostora i financija  može dovesti do velikih rezultata. Zapravo, rezultat će  cijela javnost imati priliku  vidjeti u listopadu, pa neka  sami zaključe. Nakon toga  ćemo se posvetiti novim projektima i financijama. No,  ako ne dobijemo neki funkcionalni prostor u bliskoj  budućnosti, mogli bi malo  stagnirati što se tiče većih  projekata ili dok ne dobijemo poticajna sredstva od  Nacionalne zaklade.
Planovi za budućnost?
Centar je pri završetku velikog istraživanja o potrebama mladih u gradu Zadru  čije ćemo rezultate prezentirati na ne baš specifičan  način za ove prostore. No, to  neka ostane još tajna, puno  posla je potrebno za takvo  nešto, pa da ne ispadne da  smo obećali nešto, a kasnije  da nismo ispunili zbog tko  zna kojeg razloga i aspekta  na koji nismo mogli utjecati.
Centar uskoro priprema i  otvaranje posebnih ogranaka unutar kojih ćemo podijeliti članove po znanostima pa nam se tako jako  skoro učlanjuje tim geografa  sa svojim projektima koji će  imati svoj zaseban plan i  način financiranja. Nakon  “best of the best” tima diplomiranih geografa iz Zadra, dolaze nam lingvisti,  povjesničari… Centar uglavnom čekaju zanimljiva i dinamična vremena s dosta  jasnim planom rada na koji  nažalost utječe puno vanjskih aspekata koji uvijek mogu poremetiti ili usporiti planove. Zato nam je i prostor  prijeko potreban, nakon  čega bi krenula lavina projekata i članova, a za svega  nekoliko godina mogli bismo  postati etablirani aspekt usko povezan sa svim institucionalno nevezanim projektima iz područja društvenih i humanističkih znanosti.


Članstvo




Centar u ovom trenutku broji 20 članova, među kojima su brojni  diplomirani sociolozi, studenti, ali i doktori znanosti Marko Lukić, Senka  Božić-Vrbančić, Mario Vrbančić i Biljana Kašić. Članom može postati svaki  građanin Republike Hrvatske, no kako navodi Bukač, politika centra je da se  ne “puni” članovima koji nemaju konkretne ciljeve i projekte jer tako  (p)ostaju samo “mrtvo slovo na papiru”. Potencijalni članovi se prijavljuju s  kolegama i zajedničkim projektom na kojem bi radili u Centru i za koji bi  iznalazili financiranje.


Životopis


Zlatko Bukač je rođen 1985. godine u Zadru. Magistar je engleskog jezika  i književnosti i sociologije, a trenutno je na združenom doktorskom studiju  sociologije regionalnog i lokalnog razvoja kojeg Sveučilište u Zadru  organizira u suradnji sa Sveučilištem u Teramu (Italija). Tijekom diplomskog  studija bio je član Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, kluba studenata  sociologije Antifjaka, Filmske udruge studenata, idejni je začetnik  studentskog portala Sajt te organizator studentskih projekata kao što su  Dani studentskog aktivizma, Irski dani, SF Week. Dvije godine je pisao seriju  kolumni pod zajedničkim prefiskom “Sociologija gaminga” u časopisu Plan  B. Objavio je dva znanstvena članka u časopisu za kulturu, književnost i  književno prevođenje [SIC]. Član je Savjeta mladih Grada Zadra i od  prosinca 2010. godine predsjednik je Centra za društveno-humanistička  istraživanja u kojem je voditelj Istraživanja o percepciji osobne sigurnosti,  policije i javnog prostora u gradu Zadru. Znanstveni interesi su mu virtualne  zajednice, kulturni studiji, teorije socijalnih prostora, sociologija gaminga,  sociologija interneta, vizualna analiza, postmoderna književnost.