Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

HNS: Neka se štedi na poslovanju brodara, a ne na otočanima

Autor: Hina (H)

12.09.2012. 22:00
HNS: Neka se štedi na poslovanju brodara, a ne na otočanima

Foto: Adam VIDAS



Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati priopćila je danas kako će podržati nastojanja otočkih zajednica da se održi jednak broj putničkih brodskih linija kao i do sada jer smatra da bi eventualno smanjenje dovelo do smanjenja kvalitete života na hrvatskim otocima.
Racionalizacija linija neće dovesti do bitnih ušteda za hrvatski proračun već smatramo da je rješenje njihova optimizacija, i to bez smanjenja razina usluge. Uštede se trebaju tražiti u poslovnoj politici brodara i njihovom pristupu poslovanju, a ne nauštrb stanovnika otoka, drže u HNS-u.
Promatranje profitabilnosti poslovanja svake pojedine linije ne uzimajući u obzir širi kontekst njihova značenja za otočko stanovništvo nije ispravan pogled na rješavanje problema. Većina brodskih putničkih linija podkapacitirana je tijekom turističke sezone te prekapacitirana izvan sezone, a rezultat je dugogodišnje izbjegavanje rješavanja i sagledavanja tog problema, ističu u HNS-u.
Stoga se zalažu da se izrada voznih redova temelji na jasnim parametrima i čvrstim pokazateljima – statistici prevezenih putnika/vozila prema mjesecima i prema danima, dinamici prevezenih putnika/vozila unutar jednog dana te kapacitetu i brzini broda na liniji.
U HNS-u smatraju da se, primjerice, uštede mogu ostvariti korištenjem brodova uz zadržavanje jednake razine usluge (optimiziranjem sezonskih linija i prebacivanjem kapaciteta na linije koje otočani znatno češće koriste izvan sezone). Također, uštediti se može i promjenom broda koji plovi na određenoj liniji jer je jasno kako jednako velik brod ne treba održavati liniju u sezoni i izvan sezone.
Restrukturiranjem poslovanja brodarskih tvrtki u državnom vlasništvu, kontrolom troškova svih procesa u njihovu poslovanju i promjenom pristupa osnovnim segmentima brodarskog posla može se u kratkom vremenu postići znatna ušteda sredstava iz državnog proračuna, a da se istovremeno ne zagorča život stanovnicima naših otoka. Stoji to u priopćenju Kluba zastupnika HNS-a koje je potpisala zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina – Đurić.