Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kiša i u gradskoj vijećnici

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.09.2012. 22:00
Kiša i u gradskoj vijećnici

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kaos koji je najavljena kiša ponovno izazvala na gradskim prometnicama potapajući ulice, trgove, podrum, ovoga puta preselio se i u Veliku vijećnicu Grada Zadra, gdje su gradski vijećnici za svojim vlažnim klupama odradili još jedan aktualni sat sjednice Gradskog vijeća. Iako krov Velike vijećnice prokišnjava i voda lagano kapa po vijećničkim klupama, situacija je kudikamo bolja nego na zadarskim ulicama i trgovima, što ovoga puta nije zabrinulo samo oporbene nego i vladajuće vijećnike. Naravno, najglasniji su bili oporbenjaci, prednjačila je SDP-ova vijećnica Sabina Glasovac, koja je Zadar usporedila s Venecijom.
 – Kiša pretvara Zadar u Veneciju. Umjesto automobila trebaju nam gondole. Svijet obilaze slike vaterpola koji se igra ispred Sv. Donata. Šahtovi, oni koji bi trebali biti zavareni lete u zrak. Oni koji bi se trebali lako otvoriti, oni su zavareni. Sve naopako. Ljudi u 21. stoljeću, primjerice na Bokanjcu, nemaju riješen sustav odvodnje, kaže Glasovac, prozivajući gradonačelnika Vrančića odgovornim za kaos koji se događa u gradu kada pada kiša.
Vrančić je SDP-ovu vijećnicu pitao je li ona stručnjak za šahtove, kad već govori o tome koji treba biti zavaren, a koji ne.
– Ni ja ni vi nismo stručnjaci za šahtove. Ja sam liječnik, vi profesorica engleskog, pa o šahtovima ne znate ništa kao ni ja. Vaterpolo na Forumu ne zloupotrebljavajte u politikantske stvrhe. Novi dio Poljane pape Ivana Pavla II. nije razlog zadržavanja vode, ako ste na to aludirali. Na antičkom Forumu sigurno se neće graditi novi sustav odvodnje, to nije potrebno, niti bi konzervatori dopustili. Sustav odvodnje u Zadru još nije dovršen, do Bokanjca još nismo došli, zna se što je sa Zrinsko-frankopanskom ulicom, odgovarao je Vrančić, koji je u više navrata upozoravao Glasovac da se ne dere u vijećnici, dok je ona glasno inzistirala da netko preuzme odgovornost za, kako je kazala – krah, kolaps i uništenje privatne imovine koje uzrokuje kiša u Zadru.
I Radu Šimičevića, HDZ-ovog vijećnika, zabrinula je jučerašnja kiša. Iako nije bila obilna kao prije 10-ak dana, Šimičević navodi da je uzrokovala probleme u prometu, osobito kod gradskog mosta.
– Do početka sjednice u Zadru je palo 80 litara kiše po četvornom metru. Problema ima, najkritičnije je na Relji, kod TIZ-a i oko Vruljice. Sustav, jednostavno, kad tako puno kiše padne u kratkom vremenu, svu vodu ne može primiti. Sad je pitanje je li dobro projektiran ili nije, razmotrit ćemo taj problem i pronaći rješenje, nikome nije u interesu ovo što se sada događa, govori Vrančić, tvrdeći i dalje da Zadar ima funkcionalan sustav odvodnje, no još u potpunosti nije završen, tako da kritičnih točaka još uvijek ima.
Ivo Gregov primijetio je da djelatnici komunalnih tvrtki u Zadru u slučaju obilnih kiša situaciju pokušavaju riješiti otvaranjem šahtova. To je, po njegovu mišljenju, zadnja opcija. Za kišu, osobitu onu koja se najavljuje danima, komunalci trebaju biti spremni. Kad kiše nema, kako drži Gregov, treba poraditi na održavanju sustava odvodnje, očistiti šahtove, čime će se izbjeći poplava na zadarskim ulicama.