Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rudić: Dosta sam dao, sada je pravo vrijeme za odlazak

Autor: Davor Petrović

12.09.2012. 22:00
Rudić: Dosta sam dao, sada je pravo  vrijeme za odlazak

Foto: FaH



Odluku sam donio prije Igara. Ne bih se predomislio čak i da nismo osvojili zlato. U tom slučaju bih i ranije odstupio. Mislim da ću u novoj ulozi možda biti i korisniji – kaže Ratko Rudić, novi sportski direktor HVS-a
Ratko Rudić danas je potvrdio da više neće  biti izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije. No,  to ne znači da odlazi iz  sporta u kojem je osvojio sve  što mu je bilo na raspolaganju, zaključivši svoj  stručni opus zlatom na  Olimpijskim igrama u Londonu.
– Od sada ću raditi kao  sportski direktor i član  stručnog povjerenstva Hrvatskog vaterpolo saveza.  Nije mi bilo teško donijeti  ovakvu odluku. Prije odlaska u London rekao sam ljudima iz HVS-a što namjeravam. Nakon toga nismo  razgovarali da ne remetimo  tijek priprema. Stres mi nikada nije smetao i zato bih  mogao još raditi na klupi.  Sad imam energije, ali u  samom procesu postoje  stvari koje mogu izazvati  određene otpore. Mislim da  je sada pravo vrijeme za  odlazak. Trener sam već trideset godina, a u tom razdoblju sam dao dosta. Sada  zatvaram taj dugački ciklus.  Mislim da ću u novoj ulozi  možda biti i korisniji – rekao  je drugi najtrofejniji trener  svijeta na press konferenciji  održanoj u trofejnoj dvorani  VK Mladost.
Kontinuitet
Naime, samo je Brazilac  Bernardo Rocha de Rezende  osvojio više trofeja od njega,  vodeći mušku i žensku odbojkašku reprezentaciju  svoje zemlje. Kada je u pitanju vaterpolo, Rudić je  više od apsolutne legende.
– Najavio sam pohod na  svjetski vrh kada sam preuzeo hrvatsku reprezentaciju  prije osam godina. Ja sam  trener koji uvijek ide na najveće rezultate. Mogli smo  biti uspješni već na prvom  svjetskom prvenstvu, gdje  smo ovisili o jednoj lopti.  Bilo je još situacija u kojima  su odlučivale nijanse. No, za  velikim dijelom ne žalim, jer  to je sport. Sretan sam što  smo se vratili u vrh, a sada  moramo stalno držati taj  kontinuitet borbe za medalje  – istaknuo je Rudić.
Jedini podbačaj dogodio  se u ljeto 2008. godine.
– Još nisam prežalio Olimpijske igre u Pekingu. Tamo  smo u prve tri utakmice deklasirali suparnike i pokazali  dominaciju koja nas je krasila u Londonu. Tada je  većina naših igrača prvi put  osjetila Olimpijske igre.  Znate, to je bitno drugačije  od svjetskih i europskih prvenstava, gdje je momčad  izolirana u hotelu. Olimpijsko selo nudi drugačiju atmosferu, a u takvom  okruženju se lako gubi koncentracija i dolazi do opuštanja. Žao mi je zbog toga jer  smo u Pekingu lako mogli  osvojiti medalju, ali i takve  stvari su dio sporta – dodao  je novi sportski direktor  HVS-a. Zato je sve na naplatu došlo u Londonu.
Potencijal
– Odluku sam donio prije  Olimpijskih igara. Ne bih se  predomislio čak i da nismo  osvojili zlato. Štoviše, u tom  slučaju bih i ranije odstupio.  To zlato osvojili smo superiornošću kakva nikada  nije viđena u vaterpolu.  Početkom godine imali smo  određenih problema na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, ali sve smo brzo i  efikasno riješili. Tamo smo  svi postali svjesni na koji  način ekipa mora funkcionirati, a ja sam od prvog  dana bio siguran u program  koji smo zacrtali. S hrvatskom reprezentacijom sam  odradio dva ciklusa, s time  da je drugi bio uspješniji. U  Londonu smo osvojili olimpijsko zlato, a to je nešto  najveće u sportu. Cijelo vrijeme sam vjerovao u kvalitetu naše ekipe i rad ljudi iz  HVS-a. Na kraju, mogu ponoviti da žalim samo za tim  Pekingom – objasnio je Rudić.
Nova uloga za njega ne  predstavlja veliku promjenu.
– I prije sam pomagao u  radu s reprezentacijama  mlađih dobnih kategorija.  Vjerujem da i sada mogu  pomoći s programima svih  naših reprezentacija i koordinacijom s trenerima u  našim klubovima. Imamo  veliki potencijal i baš zato  stručni rad moramo podići  do maksimuma. No, ne namjeravam nekome visiti nad  glavom jer znam da svaki  izbornik mora imati svoju  autonomiju – zaključio je natrofejniji vaterpolo  stručnjak na svijetu.