Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Biogradu otvoreno 59. Svjetsko natjecanje u oranju (FOTOGALERIJA)

Autor: Velimir Brkić

12.09.2012. 22:00
U Biogradu otvoreno 59. Svjetsko natjecanje u oranju (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



U Biogradu na Moru, ovdje na parcelama Vrane će sudjelovati najveći broj zemalja u povijesti održavanja tog natjecanja – nastupit će natjecatelji iz 31 zemlje svijeta – 29 u kategoriji ravnjaka i 32 u kategoriji premetnjaka


Predsjednik  Republike Hrvatske Ivo Josipović unatoč kišnom nevremenu danas je na terenima  Vrane d.o.o. u Jankolovici otvorio 59. Svjetsko natjecanje  u oranju Biograd na Moru  2012. Nevrijeme je pokvarilo  svečanost otvaranja koje se  već dvije godine intenzivno  priprema. Umjesto spektakularnog otvaranja na otvorenom, sve se na brzinu prebacilo u veliki centralni šator  među izložbene štandove.
Zbog nevremena nije se održala niti svečanost otvaranja Spomenika mira. U velikoj gužvi himnu je besprijekorno izveo zagrebački ansambl Lado, dok je program  vodila Karmela Vukov-Colić.
– Kao gradsko dijete baš  sam se veselio da ću zajedno s  vama, prikladno odjeven na  terenu i po blatu, vidjeti kako  se to ore za svjetsko natjecanje i ponešto naučiti, ali vrijeme na samom otvaranju  nam to nažalost nije dozvolilo, u uvodnom slovu je rekao  Josipović.
Poljoprivreda je svima  strateška grana
– Natjecanje se održava u  zemlji koja želi tražiti nove  prijatelje jer ovo nije samo  natjecanje orača već susret  prijateljstava, rekao je predsjednik.
Dodao je da će Hrvatska  uskoro biti članicom EU te će  trebati poljoprivredu drugačije organizirati nego što je  to bilo dosad.
– Danas gotovo da i nema  zemlje na svijetu koja svoju  poljoprivredu i proizvodnju  hrane ne smatra svojom strateškom disciplinom. Razmišljanja u Hrvatskoj vide poljoprivredu kao stratešku granu, ali ju i vide i kao partnera  drugoj strateškoj grani – turizmu, istaknuo je predsjednik dr. Ivo Josipović.
U svom obraćanju ministar  Jakovina je naglasio kako je  natjecanje orača najvažnija i  najveća poljoprivredna manifestacija na svijetu.
Najveći broj zemalja u  povijesti
– U Biogradu na Moru, ovdje na parcelama Vrane će  sudjelovati najveći broj zemalja u povijesti održavanja  tog natjecanja – nastupit će  natjecatelji iz 31 zemlje svijeta – 29 u kategoriji ravnjaka i  32 u kategoriji premetnjaka,  navodi Jakovina.
Pored predsjednika Josipovića i ministra Jakovine na  svečanosti otvaranja nazočili  su predsjednik Svjetske  oračke organizacije WPO William Hood, dopredsjednik Tugomir Majdak, direktor Hrvatske poljoprivredne komore  Ivan Katalinić, zadarski  župan Stipe Zrilić, ministri  poljoprivrede susjednih zemalja, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, saborski zastupnici Božidar Kalmeta i  Branko Kutija, američki biznismen hrvatskog podrijetla  iz Kalifornije, Steve Bubalo,  vlasnik Poljoprivrednog dobra Vrana, i drugi uglednici.
U sklopu 59. Svjetskog natjecanja u oranju sve županije  s područja Republike Hrvatske predstavljaju se putem  izložbenih štandova. Najreprezentativniji štand je tvrtke  Vrana, a od gradova zasigurno Grada Benkovca. Predsjednik Josipović s pratnjom je  obišao gotovo sve štandove i  nakratko popričao s izlagačima i degustirao eko jela i  pića. Na velikom izložbenom  prostoru dočekala ga je gotovo cijela obitelj Stevea Bubala te predsjednik NO Vrana  Zdravko Bubalo, direktorica  Mirjana Škara i njen prvi suradnik Milivoj Milat.
U okviru manifestacije dogovoren je sastanak ministara  poljoprivrede zemalja regije u  organizaciji Ministarstva poljoprivrede RH i Stalne radne  skupine za regionalni i ruralni  razvoj jugoistočne Europe.