Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rudež pokrenuo hrvatsku lavinu

12.09.2013. 22:00
Rudež pokrenuo hrvatsku lavinu


Da je netko nakon utakmice protiv Španjolske ili one odigrane protiv Gruzije dan kasnije (pobjeda ubačajem Tomića praktički sa sirenom) nagovijestio mogućnost da na ovome prvenstvu hrvatski košarkaši odigraju jednu utakmicu bez stresa, vjerojatno bi bio proglašen – luđakom. No, Gruzija se pokazala prekretnicom, utakmice protiv Poljske i Slovenije definitivno su vratile samopouzdanje, pobjeda nad Češkom je održala »tonus« za drugi krug, koji su izabranici Jasmina Repeše jučer u Ljubljani otvorili na najbolji mogući način: deklasiranjem Finaca i pobjedom osiguranom već nakon prvih dvadeset minuta.
Nakon tko zna koliko godina, hrvatski su košarkaši utakmicu odigrali besprijekorno do te mjere da niti jedan gledatelj u prekrasnoj dvorani na Stožicama niti u jednom trenutku nije morao strepiti za ishod, što će zasigurno ostati upamćeno. A ostat će upamćeno i da su se hrvatski navijači okupili u sasvim pristojnom broju (unatoč terminu odigravanja utakmice) i da nakon utakmice niti jedan nije imao razloga biti razočaran. Štoviše, partijom protiv Finaca hrvatski košarkaši poslali su najbolju pozivnicu gledateljima za subotu i ogled s Talijanima (14.30 sati), pobjeda u kojemu jamči plasman među osam najboljih.
Otpuštene kočnice
Reprezentacija Finske ne spada u gornji europski košarkaški dom, ali pobjede nad Turskom, Švedskom, Rusijom i Grčkom bile su dovoljan razlog da ih se ne svati olako. Budući da je taj dio posla Jasmin Repeša odradio besprijekorno, ispunili su se svi preduvjeti da jučerašnja utakmica ne ode u krivom smjeru. Ostalo su odradili košarkaši na parketu. Finci, brzi na nogama i »okidaču«, nisu se u prvoj dionici najbolje snašli protiv odlične hrvatske u defanzivnom dijelu, ali nisu imali razloga za paniku budući da na drugoj polovici terena nitko iz Hrvatske startne postave (Ukić, Simon, Bogdanović, Markota i Tomić) nije imao baš najbolji šuterski ulazak u utakmicu. No, kada je Repeša na parket umjesto Simona poslao Rudeža, kočnice su se otpustile. Dvjema uzastopnim Rudežovim tricama, kojima je prethodilo osam neuspješnih pokušaja (Simon, Markota i Bogdanović), Hrvati su prvu dionicu zaključili sa 17:11 i u istom ritmu nastavili partiju.
Dominacija
Budući da Ukić nije dao disati Koponenu, a Koponenovi suigrači na takav rasplet nisu računali, Finci su se počeli raspadati. Svaki njihov promašaj bio je kažnjen, od devete do 15. minute niti jednom nisu poentirali, za razliku od suparnika koji su već bili na 25:11 i nisu na tome stali. Uzme li se u obzir angažman hrvatskih košarkaša u tim trenucima, Fincima je prijetila rezultatska katastrofa. U 16. minuti bilo je 30:12, u 25. minuti, nakon druge trice Simona, 49:23, u 33. nakon ubačaja Tomića 69:38, u 36. nakon što je poenitrao Andrić prednost je dosegla najvećih »plus 33« (75:42). Sve to samo ukazuje koliko su hrvatski košarkaši ozbiljno shvatili Fince i koliko su ozbiljno odigrali utakmicu.
Hrvati su u svemu dominirali, iako su na kraju za deset trica potrošili tek jednu loptu manje od Finaca (31), koji se bez pravih centara nisu mogli nositi s Tomićem, Žorićem, Markotom koji je ulogu najvećeg »radnika« u momčadi u potpunosti opravdao (11 skokova). U prvih dvadest minuta omjer skokova bio je 32-16 u korist Hrvatske, na kraju utakmice Finci su skupili skokova u obrani isto koliko i Hrvati u napadu (18).