Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vinjerac – mjesto s pomorskim imidžom

12.09.2013. 22:00
Vinjerac – mjesto s pomorskim imidžom


Turistička patrola Zadarskog lista lagano privodi kraj svoj ovogodišnji obilazak atraktivnih turističkih destinacija Zadarske županije u sklopu akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije Biramo najljepše mjesto. Danas po prvi put predstavljamo Vinjerac u općini Posedarje, mjesto s bogatom pomorskom tradicijom i neodoljivim mediteranskim šarmom.
Obilazak mjesta obično traži gledanje elemenata na kojima se temelji akcija Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet. Međutim umanjuje li nedostatak nekog od njih vrijednost mjesta, ako baš na svakom koraku nema table smeđe signalizacije, je li to mjesto u turističkom smislu manje vrijedno od onog s načičkanim tablama. Iz osobne perspektive najljepša tabla dobrodošlice koju sam vidio na turističkim patrolama Zadarskog lista bio mi je panoramski pogled na Vinjerac sa zaleđem Velebitskog kanala i kanjona Male Paklenice.
Čovjek se osjeća ugodno u Vinjercu. Mjesto je pravi mali dragulj Zadarske županije. Glavna pozivnica za dolazak u Vinjerac su uredne i čiste ulice i uređene okućnice što puno govori o samim stanovnicima. Vidi se da je Vinjerčanima stalo do toga kako izgleda njihovo mjesto.
Užitak je šetati kroz Vinjerac, pa čak i u rujnu. U to se uvjerio mladi belgijski par koji su se sasvim slučajno spustili do mjesta kako bi prošetali njegovim kamenim ulicama, impresivno gledali kamene kuće kapetanskih obitelji i popili kavu s pogledom na male brodice koji samo jednim dijelom svjedoče o bogatoj pomorskoj tradiciji mjesta.
Treba malo reći i o povijesti Vinjerca. Godine 1913. Vinjerac se nalazi na svom vrhuncu. U mjestu živi 786 stanovnika, najviše što ih je ikad zabilježeno u njegovoj povijesti. Iz luke je isplovilo 609 brodova i ostvaren je promet od 52.309 tona. Ovo su rekordne brojke najsigurnije luke u Podvelebitskom kanalu. U kasnijem razdoblju zabilježen je veći broj isplovljavanja, ali promet robom nije dosegnuo ni približne vrijednosti. Vinjeračka se luka pred početak Prvog svjetskog rata nalazila na sedamdeset i sedmom mjestu u Habsburškoj Monarhiji i pokazivala očitu tendenciju k povećanju prometa.
Neplodan krš šiban burom i posolicom natjerao je Vinjerčane da se rano okrenu moru u borbi za preživljavanjem. Pod austrijskom upravom stvaraju se temelji za brži razvoj mjesta – gradi se lukobran, otvara pošta, lučki i ured carine. Mjesto mornara, kapetana i brodovlasničkih obitelji razvojem pomorstva doživljava svoju renesansu. Kapetani i mornari navigavaju Jadranom, Trst i Venecija praktično su njihove matične luke, a neki svojim jedrenjacima plove uz albansku obalu i do Grčke. Svakim njihovim povratkom kućama u Vinjerac dolaze drugačiji pogledi na svijet, razvija se nova kultura življenja, mijenja se vizura mjesta što ga sve skupa izdvaja od okolnih naselja Ravnih kotara. Vinjerčani su poznati kao kuhari. Nekada su ljudi pitali radi li na brodu kuhar iz Vinjerca i ako jest ukrcavali bi se na njega samo da ručaju.