Zadar ispred Šibenika, Istre i Rijeke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Od početka godine do kraja srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 360 kružnih putovanja stranih brodova koji su doveli više od pola milijuna putnika s dvodnevnim zadržavanjem, no radi se o smanjenju u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 57 kružnih putovanja više, podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Od ovogodišnjih 510.606 putnika najviše ih je boravilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (68,6 posto) i u Splitsko-dalmatinskoj sa 18,3 posto što je ukupno 86,9 posto. Ostatak kružnih putovanja ostvaren je u Zadarskoj županiji (4,5 posto), Šibensko-kninskoj (3,6 posto), Istarskoj (3,3 posto) i u Primorsko-goranskoj županiji (1,7 posto).

Broj putovanja se smanjio za više od 13 posto, dok je broj putnika koji su tako ušli u Hrvatsku isto smanjen za 17,2 posto. S ljepotama Hrvatske su gosti upoznavali uplovljavanjem s brodovima na na kojima su vijorile zastave Malte, Bahama, Paname, Italije, Bermuda, Belgije, Nizozemske, Grčke, Portugala, Svetog Vincenta i Grenadina, Maršalovih otoka i Francuske.

Dubrovačka gradska luka Gruž ove godine je zabilježila dolazak najvećeg 330 metara dugog megakruzera do sada "Regal Princessa". Brod je to s preko 142 tisuće tona, a u njegovu utrobu na 19 paluba se može smjestiti 1346 članova posade i 3560 putnika. U Zadar je prvi put uplovio jedan mega kruzer. Celebrity Equinox, dugačak 317 metra, u Gaženicu je doveo 2.800 putnika i 1.200 članova posade. Izgradnjom najdužeg gata omogućeno je pristajanje najvećih takvih brodova, pa treba vjerovati u više dolazaka sljedećih godina 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno