Kožuli će ubrati pet tisuća kilograma grožđa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Njemački prijatelji Anci i Heinz Fiederer kod Kožulovih ljetuju i u berbu idu

Ovih toplih rujanskih dana na širem ražanačkom području u tijeku je berba grožđa. Zbog izrazito suhog i toplog ljeta grožđe  je zrelo tako da je berba počela petnaestak dana ranije nego što je to uobičajeno. Na lokalitetu Dolac Grljevački na južnim padinama naselja Garići i Rudići u berbi smo ove subote naišli i na poznatog ražanačkog vinogradara i maslinara umirovljenog profesora Juru Kožula koji je u berbu došao sa suprugom Dragicom, sinom Markom i njegovom suprugom  Jelenom, kćeri Katjom te svojim rođacima i prijateljima iz Ražanca, Zatona, Vinjerca i Zadra.

Među odraslima bili su mladi pomagači djevojčica Tonka Peroš(6,5) iz  Zatona i Franko Žunić(12) iz Vinjerca, a Kožulovima je u pomoć pritekao  njemački bračni par Anci i Heinz Fiederer iz Munchena koji četvrtu godinu za redom ljetuju kod njih u Ražancu.

Grožđe je zdravo i izvrsne je kakvoće

U uređenom i mladom vinogradu tisuću i tristo trsova zasađeno je tijekom 2003. i 2004. godine. Stoje poredani kao po špagu, a sa sjeverne  burne strane zaštićeni su od udara bure stablima tamarisa i brijestova te  trstikom. U odnosu na lanjsku godinu kad je zbog proljetnih bura i posolica te nezapamćenih ljetnih kiša berba bila mršava ili bolje reći nikakva,  trsovi su puni zdravog grožđa.  Kožuli su odvojili djelić dragocjenog vremena da bi nam kazali nešto više o ovogodišnjim prinosima kao i o  ukupnom stanju u vinogradarstvu i maslinarstvu na ražanačkom području.

- Loza je na početku ponijela izvanredno i očekivao se veliki urod. No,  međutim nezapamćena orkanska bura koncem veljače i početkom ožujka učinila je svoje tako da su prinosi ipak lošiji od očekivanih. Po našoj  procjeni ove ćemo godine u tri vinograda na oko 4.000 trsova ubrati oko  5.000 kilograma ili oko 2.000 manje. Na panjevima na kojima prevladavaju naše izvorne domaće sorte bila i crna brajda, sitna i krupna plavina,  bila i crna dugoviska maraština i ostale, grožđe je zdravo i izvrsne je kakvoće. Slador je također odličan i kreće se kod crnih nešto iznad 20, a kod  bijelih sorti oko 19 gradi, priča prof. Jure, dodajući kako je nekada bilo  više trsova i vinogradara, a u Ražancu je bila i Poljoprivredna zadruga  koja je provodila organizirani otkup viškova grožđa.

- Općina Ražanac ima dva izdašna vodotoka, jarugu i ražanački potok.  Taj isti potok unatoč ovoljetnoj nezapamćenoj suši nije presušio. Šteta  što nije prepoznata mogućnost navodnjavanja polja. Projekt bi se mogao izvesti uz pomoć EU sredstava što bi donijelo veliku ekonomsku korist i zaposlenje mladih ljudi, naglašava Kožul dodajući još kako bi bilo  dobro okrupnjavanje parcela koje bi se onda isplatilo obrađivati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno