Posađeno 50 tisuća sadnica

Slika korisnika admin
Posađena je sorta kupusa "bravo"

Žegarski kupus u Žegarskom polju plod je truda i rada tamošnje Poljoprivredne zadruge na čelu s Aleksandrom Kneževićem. Kupus je posađen na otprilike dva hektara zemljišta, a posađeno je oko 50  tisuća sadnica.

Knežević kaže kako je posađena sorta kupusa "bravo", no kako sam  pojam žegarskog kupusa nije vezan uz sortu sjemena već uz mikroklimatske i pedološke uvjete u okviru Žegarskog polja.

- Sorta kupusa koja se uspije uzgojiti u ovom polju može i mora imati  naziv žegarski kupus. Kupus služi za konzum i preradu. Prosječna težina  svake glave trebala bi biti negdje između 2 do 3 kg. Kupus je kao presadnica  prenesen u polje oko 15. srpnja ove godine, a sadnice kupusa  proizveli smo sami. Na manjem dijelu zemljišta za probu smo posadili  brokulu, kelj i cvjetaču, kako bismo vidjeli hoće li i te zeljaste kulture uspijevati u Žegarskom polju, kaže Knežević.

Kupus će prodavati na području Zadarske županije kao rezani za kiseljenje i u glavici za konzumiranje. Kupci koji žele upoznati brend  žegarskog kupusa mogu se javiti u Poljoprivrednu zadrugu Žegar i najaviti kupnju. Kupus će se također prodavati na području grada Zagreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno