Šteta na pročišćivaču u Zadru 10 milijuna kuna

Slika korisnika valentinam
Posljedice poplave
Kako se fekalne i otpadne vode ne bi razlile po čitavom gradu, blokiramo sa zapornicama naprijed i nazad i molimo Boga da ne poplavi vrh bazena, istaknuo je Grgo Peronja , v.d. direktora odvodnje napominjući kako je iz objekta već ispumpano 15 tisuća kubika oborinskih voda
Marin GOSPIĆ
Ministri su posjetili Zadar i Nin

- Kad zbrojimo sve štete, a do sada je obrađeno oko 30 posto od svega što je stradalo, napravit ćemo plan obnove i Vlada će donijeti cjelovito rješenje sanacije. Potrebno je sumirati i napraviti troškovnike za sve ceste ovdje u Zadarskoj županiji, a činjenica je da gradovi i općine, koji su doživjeli ovu katastrofu, ne mogu iz svojih sredstava to sanirati i dovesti u stanje kakvo je bilo prije, rekao je ministar Oleg Butković u Ninu, napominjući kako dio troškovnika već postoji te da će se u suradnji sa županijskim cestama i lokalnom samoupravom napraviti i ostalo.

Kako bi iznašli što učinkovitiji i brži način da pomognu u sanaciji milijunskih šteta nakon olujnog nevremena i poplava, u radnom posjetu Zadarskoj županiji bili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković.

Nakon sastanka s čelnicima lokalne samouprave, javnih ustanova i gradskih tvrtki, obišli su objekte i prometnice komunalne infrastrukture stradale u poplavama - cestu prema Gaženici kod Ričine, pročišćivač otpadnih voda, cestu Poljica Brig - Nin na području Miljašić jaruge te grad Nin.

- U Ninu smo već par dana. Danas je voda puno niže nego što je bila sinoć, a da ne govorim kako je to bilo prekjučer. Zahvaljujem ministrima i svima ostalima koji su danas došli ovdje. Dogovorili smo operativne stvari kako će se i što već od sutra raditi u našoj županiji, posebno na infrastrukturi, na mostovima i cestama prije svega, kazao je zadarski župan Božidar Longin, osvrnuvši se i na nasip kod solane u Ninu za koji je kazao kako je, srećom, bio samo poplavljen.

Ministar Ćorić pojasnio je kako je nasip dug 660 metara pod ingerencijom Hrvatskih voda koje su pod ingerencijom njegova ministarstva.

- Odgovornost za rekonstrukciju nasipa imaju Hrvatske vode. Prema informacijama koje ja imam, nasip je probijen nakon što je već bio preliven, što je potvrdio i gradonačelnik Nina Emil Ćurko. Iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ključni projekt je sanacija pročišćivača odvodnje u Zadru, rekao je ministar Ćorić najavljujući osnivanje zajedničkog tima ministarstva na čijem je čelu i ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, budući da im se nadležnosti preklapaju.

Novinare su zanimale brojke, odnosno procjene šteta, no  iznesen je samo podatak o šteti nastaloj na pročišćivaču otpadnih voda kraj zadarskog Gradskog groblja koja iznosi oko deset milijuna kuna, od čega se 9,5 milijuna odnosi na opremu, a 250 tisuća na cjevovode.

Kako bi se plavljenje grada uslijed nevremena zaustavilo, nužna je regulacija vodotoka gradskog potoka Ričine, kazao je v.d. direktor tvrtke Odvodnja Grgo Peronja ističući da za to već postoje i projekt i lokacijska dozvola.

- Projekt je u Hrvatskim vodama, mislim da je sad trenutak da se realizira kako se ovakvo što više nikada nebi ponovilo. Nas je Ričina praktički poplavila. Kako se fekalne i otpadne vode ne bi razlile po čitavom gradu, blokiramo sa zapornicama naprijed i nazad i molimo Boga da ne poplavi vrh bazena, istaknuo je Peronja napominjući kako je iz objekta već ispumpano 15 tisuća kubika oborinskih voda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno