Hoće li Plenković ukloniti spomenik Miru Barešiću u Dragama?

Slika korisnika valentinam
Ultimatum Crne Gore
Zahtjev za uklanjanjem spomenika hrvatskoj je Vladi osobno iznio veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Boro Vučinić, koji je na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH uručio i otvoreno pismo građana Crne Gore koji su nezadovoljni šutnjom hrvatskih vlasti na prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore
Velimir BRKIĆ
S otvorenja spomenika Miru Barešiću u srpnju prošle godine

Još se nije slegla prašina oko spomen-ploče u Jasenovcu, a  Hrvatska je na pragu mogućeg diplomatskog skandala, i to zbog spomenika Miru Barešiću u Dragama!

Zbog njega je, naime, intervenirala crnogorska vlada tražeći od Hrvatske njegovo uklanjanje uz obrazloženje da je Barešić 1971. godine u  Švedskoj ubio njihova vođu partizanskog ustanka i jugoslavenskog veleposlanika, Vladimira Rolovića. Zahtjev za uklanjanjem spomenika hrvatskoj je Vladi osobno iznio veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Boro  Vučinić, koji je na sastanku u  Ministarstvu vanjskih i europskih poslova  RH uručio i otvoreno pismo građana Crne Gore koji su nezadovoljni šutnjom hrvatskih vlasti na prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova  Crne Gore.

Naime, dolasku veleposlanika Vučinića na ovaj sastanak prethodila je  prosvjedna nota crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova hrvatskoj diplomaciji kojom se osuđuje postavljanje spomenika Miri Barešiću u Dragama. Crna Gora je ovaj dopis hrvatskoj Vladi poslala odmah nakon podizanja spomenika Miri Barešiću prošle godine u srpnju, no nikad nisu  dobili odgovor na ovaj diplomatski protest. Kako je prošla već godina dana od slanja ovog zahtjeva, njihov veleposlanik ovih je dana hrvatsku  Vladu podsjetio na zahtjev crnogorske vlade, poručujući kako  spomenik  Miri Barešiću treba ukloniti.

U otvorenom pismu što ga je Vučinić predao u MVEP RH navodi se da  je Barešić "terorist koji je na ciničan i svirep način učestvovao u monstruoznom ubojstvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića,  rođenog Baranina, u napadu 7. aprila 1971. u Stokholmu". Postavljanje  ovog spomenika smatraju "nečuvenim aktom veličanja teroriste", te  upozoravaju i na odavanje počasti Barešiću i u drugim gradovima Hrvatske, primjerice u Splitu gdje je jedna ulica dobila njegovo ime ili u Segetu  koji ima Obalu Mira Barešića.

U pismu što ga je crnogorski veleposlanik predao hrvatskoj Vladi tako  od nje zahtijevaju odgovor o ovom spomeniku, poručujući im: "Upravo  zato nas interesuje Vaše objašnjenje na kojim principima Hrvatska donosi odluke o dizanju spomenika, imenovanju ulica, trgova i obala u čast  monstruozne ličnosti, ali i Vaš planirani odgovor na takav nečuveni postupak, kao i ignorisanje protesta iz Crne Gore". 

No mnogo važnija osnova na koju se ovih dana poziva njihova vlada,  uz već spomenuto otvoreno pismo građana, je uklanjanje spomenika  Puniši Račiću u Slatini kod Andrijevaca, a koji je crnogorska vlast uklonila odmah po zahtjevu - Hrvatske.

Naime, Crna Gora je prošle godine primila prosvjednu notu hrvatske  diplomacije kojom se od njih traži uklanjanje spomenika ubojici hrvatskog zastupnika u Narodnoj skupštini SHS, Stjepanu Radiću. Vlada Crne  Gore odmah je reagirala na ovaj prosvjed i dala ukloniti spomenik Puniši  Račiću, obrazlažući kako je podignut bez njihova znanja.

Barešić: Nadam se da Vlada neće udovoljiti Crnoj Gori

Joško Barešić, brat pokojnog Mira, uvjeren je da će spomenik ostati u Dragama jer to njegov brat zaslužuje:

- Nadam se da Vlada neće udovoljiti zahtjevu Crne Gore i donijeti odluku o uklanjanju spomenika. Moj brat nije bio terorist i nije imao namjeru ubiti jugoslavenkog veleposlanika Vladimira Rolovića, već ga zarobiti kako bi spasio Hrvate koji su bili u beogradskim zatvorima. Borio se kako bi svijet saznao za probleme Hrvata u tadašnjoj državi i Hrvatska mu je bila iznad svega, a u Rolovića je pucao u samoobrani. Zato sam protiv toga da se udovolji zahtjevu Crne Gore, mi smo slobodna država i ne možemo dozvoliti da nam drugi diktiraju što ćemo raditi. Tako i mi onda možemo tražiti da se u Australiji makne četnički spomenik što su ga Srbi postavili - kaže Barešić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika darza
Kad vidim Vaše članke, 'novinarko', jasne su mi Vaše (loše) namjere u potpunosti. Vi uglavnom iskapate ustaše po potrebi jugo-nalogodavaca!!
Slika korisnika visocica
Nikada i nikada se ne smije dozvoliti da se tako gazi po nama.