Ministri danas u Zadru i najteže pogođenom Ninu

Slika korisnika valentinam
U Starigradu poplava dio objekata dovela pred urušavanje
Zadarski župan Božidar Longin jučer je na terenu obilazio poplavom pogođene općine i gradove
Zvonko KUCELIN
Ovako je Nin izgledao drugog dana nakon poplave

Kiša je jučer navečer ponovno počela padati u Ninu i podizati razinu vode, a u večernjim satima u Nin je, nakon obilaska  nekoliko mjesta u Zadarskoj županiji, osobito jako pogođene općine Starigrad stigao i zadarski župan Božidar Longin. Pred kraj dana vratila se  struja i voda, ali s obzirom na nove padaline, noć je bila neizvjesna.

- Nekada poluotok danas je Nin otok, ali sutra će već biti drugačije.  Danas je u cijeloj županiji situacija drugačija nego što je to bilo jučer.  Imali smo stožer sa svim općinama koje su stradale i onima koje su djelomično zahvaćene olujom, situacija je puno bolja nego jučer. Danas  sam bio u Starigradu, tamo smo sanirali cestu, sanirali smo još neke privatne objekte koji su gotovo došli do rušenja, a ovaj dio drugi, dakle sve  općine i gradove obići ćemo do kraja tjedna i u ponedjeljak ću donijeti  proglas o tome kolike su zbirne štete i onda ćemo proglasiti elementarnu  nepogodu, rekao je župan Longin za RTL danas. Najavio je i dolazak  dvojice ministara, Olega Butkovića i Tomislava Ćorića s kojima će se razgovarati o štetama te mogućnostima sanacije.

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko rekao je za Dnevnik Hrvatske radiotelevizije kako će jedna od tema zasigurno biti i sanacija dvaju mostova  koji su srušeni u Ninu, jednog iz 16. i drugog iz 17. stoljeća.

- Jedna od tema na sastanku s ministrima i županom sigurno će biti  kako sanirati te mostove. Teško je procijeniti koliko će koštati sanacija,  treba prije odraditi geomehanička istraživanja, studije, projekte i tek onda dolazi sanacija. Privremeno rješenje napravit će Hrvatska vojska,  najavio će Ćurko pa će tako Nin sa starom jezgrom čini se na neko vrijeme biti spojen pontonskim mostom.

Na poplavljenom području Zadra i Zadarske županije jučer je u poslijepodnevnim satima, angažirano i 43 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu (ZzP) OS RH te jedan amfibijski transporter PTS-2 i jedna labudica, kao pomoć civilnom  stanovništvu u obrani od poplava.

Vojska je jučer već obavila izvid srušenog glavnog pješačkog mosta u  Ninu te je predloženo postavljanje konstrukcije mosta dok se ne saniraju  oštećenja od poplava. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno