Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Danas započinje dvodnevni tradicionalni Festival smokava

13.09.2018. 08:40
Danas započinje dvodnevni tradicionalni Festival smokava


Danas započinje dvodnevni tradicionalni Festival smokava u Zadru. Ovu hvalevrijednu manifestaciju koja OPG-ovcima pruža priliku za prezentaciju svojih proizvoda od smokve još prije 11. godina pokrenula je zadarska poduzetnica, vlasnica OPG-a i brenda Šinjorina smokva Sandra Babac, koja je lani, na desetu obljetnicu, organizaciju prepustila Zadarskoj županiji.
Danas i sutra, odnosno 13. i 14. rujna, na Trgu Petra Zoranića tijekom cijelog dana će biti upriličen Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite proizvode od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati s proizvođačima, probati i kupiti delicije od smokava izravno od njih te uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.
Eugen Novaković, OPG-ovac iz Posedarja, stalni je izlagač na Festivalu smokava od prvog dana. Ove godine, uz već isprobane poslastice od smokava – marmeladu, tradicionalno pripremljeni smokvenjak, okruglice od smokava s kokosom i medom, kobasice od smokava, Novaković je ove godine pripremio novu deliciju – čips od smokava.
– Neizostavna je suha smokva, a ova naša posedarska je posebna. Sve što pripremam je potpuno prirodno, što daju sunce, zemlja i dragi Bog. Nedavno smo kao novitet u našu ponudu uvrstili kobasice od smokava, a ove godine po prvi put ponudit ćemo čips. Radi se o tankom sloju smokve koji se suši deset dana. Pažljivo smo ga pripremili i pazili na to da ne bude ni pretanak, a ni predebel. Da bude taman, a jesmo li u tome uspjeli, reći će nam oni koji kušaju. Pozivamo sve koji mogu doći da to i učine jer neće požaliti, kaže Novaković koji osim smokava u svojoj ponudi ima i vrhunsko maslinovo ulje, a svoj izlagački štand ukrasit će starim predmetima kao što su svijeće, petrolejka, pegla na žar, odnosno sumpreš i slično.
U sklopu Festivala zanimljiva događanja odvijat će se na još dvije gradske lokacije – u Gradskoj knjižnici grada Zadra i u Muzeju antičkog stakla gdje će se zadarski ugostitelji zajedno sa poljoprivrednom i ugostiteljskom školom i Udrugom kuhara Zadarske županije predstaviti sa svojim jelima i pićima te prezentirati ukusne zalogajčiće i napitke od smokava.
U organizaciji Sandre Babac tijekom proteklih deset godina Festival smokava se prometnuo u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, a ono što svih veseli jest što se nastavlja i širi programe. Ove godine su ga prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije.
No to nije sve. U Gradskoj knjižnici u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izradu sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava.
Gastro smokva – središnji događaj Festivala, održat će se u petak, 14. rujna, u Muzeju antičkog stakla s početkom u 11 sati, a tamo će se predstaviti zadarski ugostitelji, odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Njihova jela i pića moći će se degustirati tijekom jutra. Na manifestaciju se ove godine odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole i to: Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića“ i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.


Sudionici Festivala smokava
Šinjorina smokva, Dida Božo, OPG Ostojić, CD Raspović, OPG Aralica, OPG Vidaković, OPG Klanac, OPG Eugen Novaković, OPG Matak i Žene Otoka Pašmana.
Restorani koji su se uključili u ovogodišnju manifestaciju su: Turisthotel, Mediteran, Gladne oči, Maškovića han, Kornat, Pet bunara, Skoblar, Art kavana, Almayer, Gelateria Eva, Hedonist, Maraska, Foša, Varoško pivo, Šinjorina smokva, Vina Trifun, Falkensteiner, 4 kantuna, Zračna luka, Marinero Diklo, Natale Pag, Boškinac Novalja, Fragola, Bruschetta, Tešta Bokanjac te Fast food Papica i slastičarka Teuta Babajko, a tu su i tri škole: Hotelijersko-ugostiiteljska i turistička škola Zadar, SŠ Bartola Kašića Pag i Poljoprivredna i prehrambena škola Stanka Ožanića.