Danas započinje dvodnevni tradicionalni Festival smokava u Zadru. Ovu hvalevrijednu manifestaciju koja OPG-ovcima pruža priliku za prezentaciju svojih proizvoda od smokve još prije 11. godina pokrenula je zadarska poduzetnica, vlasnica OPG-a i brenda Šinjorina smokva Sandra Babac, koja je lani, na desetu obljetnicu, organizaciju prepustila Zadarskoj županiji.
Danas i sutra, odnosno 13. i 14. rujna, na Trgu Petra Zoranića tijekom cijelog dana će biti upriličen Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite proizvode od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati s proizvođačima, probati i kupiti delicije od smokava izravno od njih te uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.
Eugen Novaković, OPG-ovac iz Posedarja, stalni je izlagač na Festivalu smokava od prvog dana. Ove godine, uz već isprobane poslastice od smokava – marmeladu, tradicionalno pripremljeni smokvenjak, okruglice od smokava s kokosom i medom, kobasice od smokava, Novaković je ove godine pripremio novu deliciju – čips od smokava.
– Neizostavna je suha smokva, a ova naša posedarska je posebna. Sve što pripremam je potpuno prirodno, što daju sunce, zemlja i dragi Bog. Nedavno smo kao novitet u našu ponudu uvrstili kobasice od smokava, a ove godine po prvi put ponudit ćemo čips. Radi se o tankom sloju smokve koji se suši deset dana. Pažljivo smo ga pripremili i pazili na to da ne bude ni pretanak, a ni predebel. Da bude taman, a jesmo li u tome uspjeli, reći će nam oni koji kušaju. Pozivamo sve koji mogu doći da to i učine jer neće požaliti, kaže Novaković koji osim smokava u svojoj ponudi ima i vrhunsko maslinovo ulje, a svoj izlagački štand ukrasit će starim predmetima kao što su svijeće, petrolejka, pegla na žar, odnosno sumpreš i slično.
U sklopu Festivala zanimljiva događanja odvijat će se na još dvije gradske lokacije – u Gradskoj knjižnici grada Zadra i u Muzeju antičkog stakla gdje će se zadarski ugostitelji zajedno sa poljoprivrednom i ugostiteljskom školom i Udrugom kuhara Zadarske županije predstaviti sa svojim jelima i pićima te prezentirati ukusne zalogajčiće i napitke od smokava.
U organizaciji Sandre Babac tijekom proteklih deset godina Festival smokava se prometnuo u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, a ono što svih veseli jest što se nastavlja i širi programe. Ove godine su ga prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije.
No to nije sve. U Gradskoj knjižnici u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izradu sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava.
Gastro smokva – središnji događaj Festivala, održat će se u petak, 14. rujna, u Muzeju antičkog stakla s početkom u 11 sati, a tamo će se predstaviti zadarski ugostitelji, odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Njihova jela i pića moći će se degustirati tijekom jutra. Na manifestaciju se ove godine odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole i to: Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića“ i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.
Sudionici Festivala smokava
Šinjorina smokva, Dida Božo, OPG Ostojić, CD Raspović, OPG Aralica, OPG Vidaković, OPG Klanac, OPG Eugen Novaković, OPG Matak i Žene Otoka Pašmana.
Restorani koji su se uključili u ovogodišnju manifestaciju su: Turisthotel, Mediteran, Gladne oči, Maškovića han, Kornat, Pet bunara, Skoblar, Art kavana, Almayer, Gelateria Eva, Hedonist, Maraska, Foša, Varoško pivo, Šinjorina smokva, Vina Trifun, Falkensteiner, 4 kantuna, Zračna luka, Marinero Diklo, Natale Pag, Boškinac Novalja, Fragola, Bruschetta, Tešta Bokanjac te Fast food Papica i slastičarka Teuta Babajko, a tu su i tri škole: Hotelijersko-ugostiiteljska i turistička škola Zadar, SŠ Bartola Kašića Pag i Poljoprivredna i prehrambena škola Stanka Ožanića.
najnovije
najčitanije
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Hrvatska
NEZADOVOLJSTVO RASTE
Glasači Domovinskog pokreta negoduju na društvenim mrežama: “Samo pregovaranje s HDZ-om je izdaja”
Nogomet
16. kolo
Preokret pionirki Donata, slavile i kadetkinje
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD