Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Medić: Angažirali smo zaštitare jer su me napali i prijetili smrću meni i radnicima

13.09.2018. 10:59
Medić: Angažirali smo zaštitare jer su me napali i prijetili smrću meni i radnicima


Nakon više od pola godine nastavljeno je čišćenje terena, sječa borova iznad Jadranske magistrale u Bibinjama, između mjesnog groblja Sasavac i Lavčevićevog kamenoloma na brdu Sridnjak. Tvrtka Bio svijet d.o.o. iz Neviđana na otoku Pašmanu u vlasništvu Marina Medića na oko 50 hektara čistiti teren za sadnju trajnih nasada rogača za što im je odobreno oko osam milijuna bespovratnih EU sredstva.
Općinski komunalni redar Mate Mikulić sa suradnicima obišao je lokaciju i sastavio očevidnik te je Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje, prošlog utorka obavijestio javnost da se rješenjem Ministarstva poljoprivrede radi o šumi, a ne poljoprivrednom zemljištu. Obaviještena je i policija, dok je putem opunomoćenog odvjetnika obavijestio šumsku inspekciju da zaustavi daljnje radove priloživši zapisnik da se u katastru lokacija vodi kao pašnjak.
Radi se o zemljištu koje je u zemljišnim knjigama evidentirano kao pašnjak u vlasništvu Samostana sv. Marije u Zadru, s uknjiženim pravom zakupa za ime trgovačkog društva Bio svijet d.o.o. Jučer oko podne, za vrijeme obilaska Zadarskog lista, čišćenje se terena nesmetano odvijalo, a dvojica zaštitara na počeku šume iznad groblja bila su kod službenog vozila.
Podsjetimo, Bibinjci su se u veljači usprotivili sječi borova. Stotinjak mještana Bibinja ispred kamenoloma je prosvjedovalo zbog sječe borova koje su sadili njihovi djedovi, a Općina je zahtijevala prekid daljnjih radova. Radovi su potom bili prekinuti.
Putem elektronske pošte razgovarali smo s Marinom Medićem, vlasnikom tvrtke Bio svijet d.o.o. koja je preuzela koncesiju nad tim područjem te tamo planiraju posaditi preko 4.100 stabala rogača.
– Za radove na terenu iznad Bibinja ne postoje nikakve zakonske prepreke. Nakon što je Općinski sud u Zadru odbio zahtjev Općine Bibinje za izdavanjem privremene mjere zabrane radova na brdu Sasavac, pričekali smo kraj turističke sezone kako bi uredno nastavili s radovima i provedbom projekta podizanja ekološkog nasada plantaže rogača. Za realizaciju EU projekta su izdane sve relevantne dozvole svih potrebnih institucija Republike Hrvatske i Europske unije, rekao je Medić.
Bez potrebnih dozvola i dokumentacije, kaže Medić, sam projekt nikada ne bi mogli proći na natječaju za EU fondove jer su natječaji toliko rigorozni da i najmanji nedostatak znači odbacivanje projekta.
– Također, svako odstupanje od projekta izaziva njihov trenutačni prekid. Oni koji su se bavili prijavom na EU fondove jako dobro znaju o čemu pričam. Što se tiče zaštitnog pojasa, on je bio predviđen i prvim tehnološkim projektom, ali je na zahtjev same Općine Bibinje 2015. godine proširen za dodatnih 30,000 metara četvornih, tvrdi vlasnik i direktor ove tvrtke.
Upitali smo ga zašto je angažirao zaštitare koji osiguravaju radnike i teren za predviđenu plantažu rogača.
– Poučeni iskustvom, kad su prigodom početka radova u veljači radnici potjerani s privatnog zemljišta, a ja osobno fizički napadnut i lakše ozlijeđen uz prijetnje da će me zaklati i da će biti krvi, bili smo prisiljeni angažirati zaštitarsku službu radi sigurnosti radnika i strojeva, naglasio je Marin Medić.