NOVA PREMIJERA KAZALIŠTA LUTAKA Strašna priča ili kako pobijediti strah od zmaja

Slika korisnika valentinam
Pretpremijera ove nedjelje
Redateljici Hani Zrnčić Dim Strašna je priča profesionalni prvijenac, prva predstava izvan Akademije
Zvonko KUCELIN
Predstava je predstavljena na konferenciji za medije u Kazalištu lutaka

Jednom, ne tako davno, u ne tako dalekom kraljevstvu, živjeli su kralj i kraljica. Živjeli su svojim mirnim životom i gledali svoja posla, no onda je u kraljevstvo došao nepozvani gost. Kraljevstvom se proširio nemir i strah od nepoznatog gosta, te je kralj okupio svoju vojsku i spremao se za pravi rat. No kako se obraniti od nepoznatog gosta kojeg nitko nije vidio? U ovoj predstavi punoj akcije i animacije djeca imaju ulogu suprotstaviti se “strašnom” zmaju, a ujedno i svom najvećem neprijatelju - strahu. Ovu, Strašnu priču Ane Đokić ispričat će u pretpremijeri ove nedjelje Kazalište lutaka Zadar. Predstava je to, rekla je ravnateljica KLZ-a Iris Pavić-Tumpa, koju mogu razumjeti djeca mlađa od 3 godine ali i starija.

- Zbog mobilnosti našeg ansambla i mnogobrojnih gostovanja, u ovoj predstavi imamo dvije postave. Istina da sam kao ravnateljica imala druge priče u planu, ali me je redateljica Hana Zrnčić Dim uvjerila kako je ovo izuzetno dobar tekst. Rezultat je odlična suradnja glumaca i autorskog tima. Cilj KLZ je suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti tj. privući najmlađe u “vatru” jer naši prekaljeni glumci ne praštaju greške, rekla je Iris Pavić-Tumpa dodajući da predstava nije strašna, ali da se to kroz dramski tekst otkriva tek nakon niza pitanja i otkrivanja stvari.

Dramaturgiju predstave potpisala je Sunčica Anamarija Sodar osvrnuvši se na moderno doba u kojem su djeca bombardirana informacijama što dovodi do neke vrste anksioznosti.

- Većinu teksta izvlačili smo iz glumaca da bi on bio što prirodniji. Stereotip o kraljevstvu, pokušali smo osuvremeniti. Naglasak je na igri, ali ne onoj na ulici, nego igri kroz život. Iako treba biti oprezan s onim što je autor htio reći, dinamika igre je ipak ostala, rekla je Sunčica Anamarija Sodar.

Redateljici Hani Zrnčić Dim Strašna je priča profesionalni prvijenac, prva predstava izvan Akademije.

- Dvije postave u pravilu znače dvije predstave, ali u ovoj je fokus na djeci. Na njihovoj interakciji i rješavanju problema sa zmajem, rekla je redateljica Strašne priče.

Zadarske glumice Gabrijela Meštrović Maštruko i Anđela Ćurković Petković naglasile su kako je predstava puna akcije, poruka o životu i kako se treba suprotstaviti strahu. Glumice su naglasile kako se iz suradnje s mladim autorima, može puno naučiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno