Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NOVA PREMIJERA KAZALIŠTA LUTAKA Strašna priča ili kako pobijediti strah od zmaja

13.09.2018. 10:41
NOVA PREMIJERA KAZALIŠTA LUTAKA Strašna priča ili kako pobijediti strah od zmaja


Jednom, ne tako davno, u ne tako dalekom kraljevstvu, živjeli su kralj i kraljica. Živjeli su svojim mirnim životom i gledali svoja posla, no onda je u kraljevstvo došao nepozvani gost. Kraljevstvom se proširio nemir i strah od nepoznatog gosta, te je kralj okupio svoju vojsku i spremao se za pravi rat. No kako se obraniti od nepoznatog gosta kojeg nitko nije vidio? U ovoj predstavi punoj akcije i animacije djeca imaju ulogu suprotstaviti se “strašnom” zmaju, a ujedno i svom najvećem neprijatelju – strahu. Ovu, Strašnu priču Ane Đokić ispričat će u pretpremijeri ove nedjelje Kazalište lutaka Zadar. Predstava je to, rekla je ravnateljica KLZ-a Iris Pavić-Tumpa, koju mogu razumjeti djeca mlađa od 3 godine ali i starija.
– Zbog mobilnosti našeg ansambla i mnogobrojnih gostovanja, u ovoj predstavi imamo dvije postave. Istina da sam kao ravnateljica imala druge priče u planu, ali me je redateljica Hana Zrnčić Dim uvjerila kako je ovo izuzetno dobar tekst. Rezultat je odlična suradnja glumaca i autorskog tima. Cilj KLZ je suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti tj. privući najmlađe u “vatru” jer naši prekaljeni glumci ne praštaju greške, rekla je Iris Pavić-Tumpa dodajući da predstava nije strašna, ali da se to kroz dramski tekst otkriva tek nakon niza pitanja i otkrivanja stvari.
Dramaturgiju predstave potpisala je Sunčica Anamarija Sodar osvrnuvši se na moderno doba u kojem su djeca bombardirana informacijama što dovodi do neke vrste anksioznosti.
– Većinu teksta izvlačili smo iz glumaca da bi on bio što prirodniji. Stereotip o kraljevstvu, pokušali smo osuvremeniti. Naglasak je na igri, ali ne onoj na ulici, nego igri kroz život. Iako treba biti oprezan s onim što je autor htio reći, dinamika igre je ipak ostala, rekla je Sunčica Anamarija Sodar.
Redateljici Hani Zrnčić Dim Strašna je priča profesionalni prvijenac, prva predstava izvan Akademije.
– Dvije postave u pravilu znače dvije predstave, ali u ovoj je fokus na djeci. Na njihovoj interakciji i rješavanju problema sa zmajem, rekla je redateljica Strašne priče.
Zadarske glumice Gabrijela Meštrović Maštruko i Anđela Ćurković Petković naglasile su kako je predstava puna akcije, poruka o životu i kako se treba suprotstaviti strahu. Glumice su naglasile kako se iz suradnje s mladim autorima, može puno naučiti.