Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stipe Žunić postaje ročnik

13.09.2018. 14:00
Stipe Žunić postaje ročnik


Predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) održali su u prostorijama HOO-a sastanak na temu povećanja kontingenta vrhunskih sportaša sa statusom ugovornih pričuvnika u redovima Oružanih snaga RH.
Temeljem Sporazuma o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u RH, sklopljenog između HOO-a i MORH-a 2015. godine, vrhunskim sportašima trenutačno je popunjeno 31 ustrojbeno mjesto. Među njima su brojni nositelji olimpijskih odličja – braća Valent i Martin Sinković, Damir Martin, Šime Fantela, Igor Marenić, Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić, Filip Ude, Tonči Stipanović i dr.
U idućoj skupini status ugovornih pričuvnika ostvarit će 11 vrhunskih sportaša, većinom nositelja odličja sa svjetskih prvenstava. Iako popis novih ročnika još nije služben, na njemu bi se, primjerice, zasigurno trebala naći imena gimnastičara Tina Srbića ili bacača kugle Stipe Žunića.
Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH, Tomislav Ivić, s kojim je u izaslanstvu MORH-a bio i pomoćnik ministra obrane RH za ljudske potencijale Zoran Piličić, potvrdio je skorašnje proširenje kontingenta:
– Ovo je vrlo lijep primjer suradnje Hrvatskog olimpijskog odbora s tijelima državne uprave i vjerujem da ćemo već u ponedjeljak krenuti u realizaciju popune mjesta ugovornim ročnicima iz redova vrhunskih sportaša. Cilj nam je zaokružiti brojku na 40 pričuvnika – kazao je Ivić.
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša istaknuo je kako su u HOO sretni zbog proširenja broja sportskih pričuvnika.
– Sretni smo zbog proširenja broja sportskih pričuvnika i iznimno zahvalni ministru Krstičeviću na novom konkretnom iskoraku u našoj suradnji. Velik je broj nositelja odličja iz Rija u programu MORH-a i mnogi sigurno ne bi uspjeli ostvariti vrhunske rezultate da im nije bilo te potpore. Naša se suradnja ne odnosi samo na ovaj program, nego i na korištenje sportskih objekata MORH-a za pripreme sportaša, poput onoga za borilačke sportove na Malom Lošinju – dodao je Mateša.
U ime HOO-a sastanku su nazočili i glavni tajnik Josip Čop, te ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora. Upravo od Šavore moglo se saznati i rješenje matematičke dvojbe – kako postojećem kontingentu od 31 pričuvnika pridodati 11, a da ih na kraju bude 40.
– Novi dolaze, a nažalost, neki će aktualni korisnici MORH-ova programa i izgubiti status – naglasio je Šavora.