Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad će financirati Kabinet za ranu intervenciju i participirati u troškovima roditelja

13.09.2019. 12:54
Grad će financirati Kabinet za ranu intervenciju i participirati u troškovima roditelja


Na jutros održanom Kolegiju gradonačelnika, pročelnik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut predstavio je gradonačelniku i kolegama plan rješavanja problema nastalih nakon gašenja Kabineta za ranu intervenciju koji je imao veliki odjek u javnosti, a čak je bila pokrenuta i peticija. Kazao je kako će Grad preuzeti svoj dio odgovornosti i financiranja tog kabineta kako bi on ponovno profunkcionirao bez troškova za roditelje.
Također, istaknuo je kako će se do uspostave novog modela za koji se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za djelatnike, od Ministarstva državne imovine zatražiti ustupanje prostora na Ravnicama iz kojeg je prije nekoliko mjeseci iselio Centar za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo.
– Svjesni smo da se zahtjevni poslovi rane intervencije ne mogu svesti samo na roditelje. Unatoč tome rana intervencija još uvijek nije zaživjela u sustavu na nacionalnoj razini. Sve je svedeno na zajedničke napore roditelja, struke i lokalne samouprave. Takav je slučaj i ovaj naš. No, za razliku od brojnih drugih gradova, koji nikad nisu imali ovakve kabinete jer su čekali uključivanje na nacionalnoj razini, Zadar je to imao. Grad će participirati u troškovima roditelja koji moraju terapiju plaćati privatno. Dogovoren je i novi model po kojem će se nakon određenih izmjena statuta Dječjeg vrtića Latica, rana intervencija moći provoditi i u tom vrtiću. Isto tako, Grad, Županija i Caritas su pripremili i prijavili projekt za sufinanciranje iz EU fondova kojim bi se oformio još jedan mobilni tim rane intervencije. Za taj projekt se još čeka evaluacija, najavio je Pešut dodajući kako su u četvrtak predstavnici Grada i Županije održali sastanak sa državnom tajnicom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Majom Pletikosom.
Sa žaljenjem je ustvrdio kako je došlo do situacije kakva jeste te podsjetio kako su izdvajanja Grada i Županije bila preko 500 tisuća kuna.
– Kabinet je ugašen uslijed čega je došlo do opravdane reakcije i te famozne peticije na Facebooku. Iako to nije naša odgovornost, Grad i Županija su to preuzeli na sebe kako bi taj problem riješili što prije, istaknuo je Pešut osvrćući se potom i na predložene izmjene u kriterijima za dodjelu socijalnih stanova. Kazao je kako se radi o manjim izmjenama koje se prvenstveno odnose na zaštitu jednoroditeljskih obitelji i obitelji s djecom na školovanju.