Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KK ZADAR Mladost, iskustvo, kvaliteta, rotacija i neki rizici….

13.09.2019. 10:34
KK ZADAR Mladost, iskustvo, kvaliteta, rotacija i neki rizici….


Roster Zadra je gotovo kompletiran. Iako su navijači Zadra dosta strepili, pošto dobar dio kolovoza igrača nije bilo na vidiku, u relativno kratkom roku, možda i ranije nego inače, Ante Nazor ima 12 igrača za iduću sezonu. I moramo odmah reći da je sastav Zadra vrlo zanimljiv, mješavina iskustva i talenata, a čini se da svatko od spomenutih 12 igrača može odmah dati nešto, a neki i više od toga. Iako nekako najviše smisla ima da krenemo s organizatorima igre, njih ćemo ostaviti za kraj. A krenut ćemo s »kolegama« iz vanjske linije. Bryon Allen, Ivan Siriščević, Dominic Gilbert, Jan Palokaj, Petar Marić. Redoslijedom »važnosti«. Pet igrača za dvije pozicije (iako bi Allen mogao igrati i jedinicu, ali o tome kasnije). Sasvim u redu. I više od toga. Allen odličan strijelac, ima mnogo oružja (spot up, istrčavanje iz bloka, dribling, probijanje…). Siriščević šuter sa sjajnim prosjekom kroz cijelu karijeru, uz to izuzetno kvalitetan obrambeni igrač. Gilbertu je obrana prije svega forte, iako je na kraju sezone dokazao da može i pogoditi. Palokaj službeno šuter, realno bliže krilu, možda mlađa i nerazvijenija verzija Luke Božića, a Marić je na kraju ipak produžio ugovor sa Zadrom i vjerojatno će više minuta dobiti u HT Premijer ligi, iako nije tajna da Nazor voli igrače poput Marića koji defenzivno mogu odgovoriti jako dobro, a realno Marić više vrijedi od onog što je pokazivao (napadački) prošle sezone. Nadamo se da će to pokazati ovaj put. Reket je pun. Od prošle sezone tu su Domagoj Vuković i Jure Planinić. Stigao je Ive Ivanov i James Farr, a potpisao je i Stefan Fundić, bivši igrač Mega Bemaxa. Prije svega valja istaknuti kako raduju dobri nastupi Planinića u pripremnim utakmicama, ali Planinić je veliki upitnik. Hoće li i može li Nazor za ovog mladog igrača pronaći »važne« minute. Radi se o najperspektivnijem mladom igraču koji je zadnjih godina bio na rosteru Zadra, a prošlu sezonu je gotovo pa i izgubio. Nazor i ostatak stručnom stožera pa i vodstva kluba moraju naći najbolje rješenje za ovog igrača.


Reket
I krenimo onda od početka, a to su organizatori igre. Plus je mladost, pogotovo Karlo Uljarević, a niti Martin Junaković nije star igrač. Radi se o košarkašima koji su pokazali da znaju igrati košarku i realno su najizglednije opcije za mjesto »playa« hrvatske reprezentacija, ali realno to i nije neka garancija da se radi o ekstra klasama. Ali radi se o zanimljivom materijalu svakako. Brojke u karijeri su dobre, iako je Uljarević recimo u Zadar stiže iz Škrljeva gdje se dokazao kao vođa i gdje je imao jako dobre brojke. Junaković je četiri godine stariji od Uljarevića, odnosno ima 25 godina i pošten niz klubova gdje je igrao. Šibenik, Mladost, Cedevita pa opet Šibenik pa Cibona, Kaštela, Hermes, Zagreb, Ohrid, Široki pa opet Šibenik te litavski Nevežis kao možda i najznačajniji klub za Junakovića (nisam gledao kvalitetu klubova u ovoj konstataciji). U Zagrebu je imao nevjerojatne brojke (oko 29 poena i sedam asistencija po utakmici). Naravno to nije ponovio u ostalim klubovima, ali uvijek je imao značajnu ulogu. I u Litvi se približio deset poena po susretu i više od tri asistencije, ali radilo se o jednoj od najgorih sastava u ligi. Dakle, i Uljarević i Junaković su dobri igrači, u to nema sumnje, ali jeli kocka spojiti ih u istu momčad? Naravno, vidjet će se. Možda bi bilo bolje da je, uz jednog od njih, Nazor na »jedinici« imao još jednog iskusnijeg igrača. I jedan i drugi recimo imaju problem s izgubljenim loptama, znaju malo »divljati« (pogotovo Junaković), ali i imaju dobru pass igru. Junaković kada je bio u Zagrebu defakto je igrao »1 na 5«, a znao je mnogo imati loptu u ruci i u ostalim klubovima. Nazor to sigurno neće željeti. Za Uljarevića je pitanje koliko je spreman na ABA ligu. U Ciboni je imao fantastične momente, ali zašto je onda otišao iz Cibone, odnosno zašto je Cibona pustila mladog i perspektivnog igrača i zašto nije mogao naći »bolji« klub Škrljeva? Tko će biti prvi play i hoće li moći povezati zanimljivu vanjsku liniju te igrače u reketu? Jesu li Uljarević i Junaković igrači koji će biti ključni u »pick&roll« igri, a znamo da je košarka danas igra bekova. A znamo i da će Nazor tražiti središnji »pick&roll« kao pokretača svih akcija. I na kraju krajeva, hoće li Bryon Allen biti taj koji će (veći ili manji) dio minuta igrati na poziciji organizatora igre, što bi realno bila lošija opcija, odnosno njegova malo manje draga pozicija. Dobar pick&roll će Zadar morati igrati, jer kako se čini neće imati prejaku post igru, a od sekundarnih opcija će biti individualno rješavanje situacija Allena i istrčavanje iz bloka Siriščevića. Za Gilberta, Palokaja i Marića je teško očekivati da će imati ulogu u kreaciji, iako Palokaj je fizički jak igrač i mogao bi preuzeti ulogu Božića kroz napadački skok i tranziciju.


Rotacija
Reket? Fali nam petica čuje se iz navijačkih krugova. I realno fali. Ali kako Luka Žorić očito neće igrati za Zadar, teško je očekivati da će Zadar dobiti centra takvih kvaliteta. Prvo, skupi su i preskupi za Zadar oni koji su klasa, a drugo, sve ih je manje. Post igra na mišiće i kroz leđnu tehniku se danas polako zaboravlja. Košarka je igra vanjskih igrača, a od centara se očekuje da pogađaju šuteve iz vani. Mnogo se igra s niskim postavama, lažnim četvorkama, s četvorkama na petici… I realno nije više niti toliko važno imaš li igrača u reketu od 210, ili dva od dva metra. Bitno je da mogu braniti dobro pick&roll, da mogu skočiti, da mogu zagraditi, da se mogu potući, da se mogu odrolati i da mogu i pogoditi. Srbija je imala divove, a niti jedan nije mogao ekstra kvalitetno braniti pick&roll i Argentina, kvalitetom deficitarna u odnosu na Srbiju, iskoristila je brzinu bekova i strpala im skoro 100 koševa. Kyle Hines, igrač CSKA iz Moskve je jedan od najboljih igrača reketa u Euroligi. Amerikanac je visok 1,98 i centar je. Ne četvorka. Petica. Josip Sobin je po svojoj igri čista petica, a malo je viši od dva metra. A ne treba niti govoriti kakve je igre Sobin pružao u Zadru. Kada se gleda na takav način Zadar ima dosta toga u reketu. Stefan Fundić je službeno krilni centar, prije svega radi »samo« dva metra visine, ali njegovih 110 kg, možda ipak govore u prilog tome da je konstitucijski ipak više petica, a također radi se o igraču koju u karijeri kupi ogroman broj obranbenih i napadačkih skokova.
Načelno Ante Nazor ima zanimljiv skup igrača. Vanjska linija ima i napadačku snagu, ali i obrambenu i moći će raditi jaki pritisak na protivničke vanjske igrača, a to Nazor uvijek voli. Čak je sedam igrača koji mogu konkurirati za minute, a to Zadar dugo nije imao. Reket je veća nepoznanica, iako znamo što možemo očekivati od Vukovića, znamo da je Planinić velika perspektiva, a definitivno znamo koliko Ivanov znači bilo kojoj momčadi u kojoj igra. I na terenu i izvan terena. James Farr je jako zanimljiv, i jak u obrani čini se, što će ga vjerojatno gurnuti u važnu ulogu, možda i u petorku. Energije u momčadi ima. Kvalitete ima. Iskustva ima. Mladosti ima. I rotacije definitivno ima. Za početak…. zanimljivo.
 




Danas s Cibonom


Košarkaši Zadra danas i sutra imaju prve »konkretnije« pripremne izazove, odnosno prve utakmice koje su otvorene za javnost i to na turniru u Velikoj Gorici. Sastav Ante Nazora u 17 sati igra protiv Cibone, a u subotu će igrati ili za prvo ili za treće mjesto s pobjednikom ili poraženim iz drugog susreta između domaćina Gorice i ruskog prvoligaša Temp SUMZ-a.