Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

»KREĆITE SE S NAMA« Upozorit će se na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu

13.09.2019. 11:09
»KREĆITE SE S NAMA« Upozorit će se na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije kao i svake godine obilježit će i ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti 2019. koji se održava od 16. do 22. rujna i posvećen je održivoj urbanoj mobilnosti. Ove se godine Europski tjedan mobilnosti obilježava pod sloganom »Krećite se s nama« (»Walk with us««), a naglasak je stavljen na sigurno hodanje i vožnju biciklom, te na koristi koje hodanje i bicikl imaju za zdravlje ljudi, uštedu novca i čišći okoliš.


Novogradnja se prilagođava potrebama osoba s invaliditetom
Događanjima koje će Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije održati u suradnji s Gradom Zadrom, doznajemo od predsjednika Udruge Željka Županovića, upozorit će se na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnome životu.
Željko Županović, koji je u travnju ove godine izabran za novog predsjednika Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, nakon dugogodišnjeg uspješnog vodstva Joze Kasipovića, ističe kako Udruga uz Tjedan mobilnosti, redovito obilježava sve važnije datume vezane uz osobe s invaliditetom kao što su Dan cerebralne paralize, Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti, Dan mišićne distrofije i dr. Zahvaljujući dijelom i manifestacijama koje se provode tih dana, svijest građana o problemima osoba s invaliditetom polako raste i utječe na njihovo ponašanje prema ovoj kategoriji stanovništva.
– Dok su u prošlosti osobe s invaliditetom i njihovi problemi bili tabu tema, danas je pristup građana prema tjelesnim invalidima drukčiji. Tome pridonosi i poboljšanje njihova položaja u društvu, kao i prilagođavanje prometnica i pristupa u mnoge zgrade njihovim potrebama. Danas već neke škole imaju liftove za osobe s invaliditetom, kao i Sveučilište u Zadru, navodi Županović i ističe kako je jedna od najnezgodnijih zgrada u gradu, kad je u pitanju prilagođenost invalidima, zgrada socijalnog i mirovinskog osiguranja na Poluotoku.
– Na križanjima su napravljena ulegnuća, a posebno se novogradnja prilagođava potrebama osoba s invaliditetom. Svjesni smo da je ponekad staru zgradu teško prilagoditi i da se ne može zadirati u neke od spomenika kulture, ali nastojimo ukazati na svaku lokaciju koja se može i treba prilagoditi pristupu invalidskih kolica, kaže dalje Županović i ističe da je sve bolja situacija i po pitanju parkinga.


Udruga broji 800 članova
– Imamo dovoljan broj parkirnih mjesta, no tijekom ljeta ipak dolazi do problema jer na mnogim mjestima nalaze se i strana vozila. Naime, i inozemni vozači koji imaju oznaku invalidnosti, odnosno osobe s invaliditetom koje nisu hrvatski državljani, imaju pravo na takvo parkirno mjesto. Smeta nam što se događa, primjerice, da osoba s invaliditetom, bilo da je riječ o domaćem vozaču ili strancu, zna ostaviti danima vozilo na mjestu za invalide i otići na otok, dok bi to trebalo biti tranzitno mjesto, da se i druge osobe s invaliditetom mogu parkirati, pojašnjava predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, koja broji više od 800 članova.
Riječ je, doznajemo dalje u Udruzi, o najvećoj udruzi koja okuplja osobe s invaliditetom različitih dijagnoza, a pravo učlanjenja imaju sve osobe s invaliditetom većim od 30 posto. Udruga okuplja i članove koji su stopostotni invalidi, a radi se uglavnom o oboljelima od cerebralne dječje paralize koji imaju između 80 i 100 postotni stupanj invaliditeta, te oboljeli od mišićne distrofije koji su stopostotni invalidi.
Jedan od problema, kažu u Udruzi, jest što članovi koji žive izvan Zadra nemaju subvencioniran prijevoz do Zadra.
– Naši članovi uz participaciju od 20 kuna imaju tijekom godine besplatan gradski prijevoz, pa ćemo nastojati da se iznađe rješenje kako bi i članovi izvan Zadra mogli imati besplatan prijevoz do Zadra kad idu kod liječnika ili barem po povoljnijoj cijeni, dodaje još Željko Županović.