Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nijemac zbog ljubavi prema Lijepoj Našoj na ruci tetovirao Hrvatsku

13.09.2019. 10:29
Nijemac zbog ljubavi prema Lijepoj Našoj na ruci tetovirao Hrvatsku


Zaljubio se u Hrvatsku i na nadlaktici tetovirao Republiku Hrvatsku u njenim državnim granicama s imenima najvećih hrvatskih gradova. Učinio je to Andreas Eber, 49-godišnji dipl. inženjer elektronike iz Njemačke.
– Kada sam dolazio u Hrvatsku nisam znao gotovo ništa o hrvatskom narodu, ali sam toliko zavolio Hrvatsku da se smatram Hrvatom. Hrvatska je pored Njemačke moja druga domovina, uvjerljiv je Andreas Eber.


Hrvatska, raj na zemlji
Andreas zajedno sa suprugom Klaudiom Kordt već 10 godina ljetuje u Bibinjama, posljednjih šest godina u kamp kućici u prostranim dvorištu obitelji Sikirić na Šulterovoj vali, kod Ivana zvanog Đus i Paule.
– Kako objasniti, ljubav za Hrvatsku je bila na prvi pogled. Dugo sam razmišljao kako tu ljubav trajno iskazati, odluka je bila da na ruci tetoviram Republiku Hrvatsku u njezinim granicama, kazao nam je Andreas iz njemačkog grada Mönchengladbacha, ranije poznatog kao Münchengladbach.
Grad ima oko 260.000 stanovnika i nalazi se u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, upravno područje Düsseldorf.
– Tetoviranje je ukras za sva vremena, tetovaža živi i umire zajedno s osobom. Tko će živjeti i tetovaža moje druge domovine Hrvatske, ponosno će Andreas koji je ovu zaista fascinantnu tetovažu tetovirao u tattoo salonu u svom Mönchengladbachu.
Bog je obećao da će ljudi živjeti u raju na Zemlji kao što je to naumio u početku, kad je stvorio ljude na Zemlji. Kako izgleda raj? Kao hrvatski Jadran. Tako bi se otprilike moglo rezimirati ono što Andreas Eber govori o Hrvatskoj, hrvatskoj obali i romantičnim otocima.


Kao kod kuće
– Može li itko reći da hrvatska obala nije raj na zemlji, kaže Andreas koji posebno ističe Bibinjce kao tople i druželjubive ljude koji vole zapjevati, spremiti roštilj i pijuckati vino.
Bibinje je jedno od mjesta na Jadranu gdje se osjećaš »svoj na svome« ili »kao kod kuće«, vjerni prikaz tradicionalnog dalmatinskog života.
– Od svibnja do listopada tri puta po dva tjedna dolazimo u kod naših Sikirića, Ivana, Paule i njihove dječice Bepa i Marula. Pričamo na engleskom jeziku ali mi je draži i simpatičniji razgovor u mješavini hrvatskog, njemačkog i engleskog jezika, i razumijemo se, naglasio je Andreas.




Njemačko-hrvatska braća i sestre
Nije mislio na putovanje od Zagreba ili možda Varaždina već od Mönchengladbacha od kojeg do Bibinja ima točno 1.540 kilometara ili ukupno nevjerojatnih 3.080 kilometara.
– Osim gostoljubivih domaćina koji su nam kao brat i sestra, i više od toga, dadatni motiv odmora u Bibinjama je prekrasna priroda, čisto more, pristupačni mještani, hrana, druženja i zabave u vrtu, blizina Zadra, nacionalnih i prirodnih parkova, rijeke Zrmanje, autoceste, reći će Andreas Eber koji se sa svojom Klaudijom upravo vratio s Murtera.
– Zbog zadivljujućih prirodnih ljepota Hrvatske Andreas Eber i Klaudia Kordt tri puta godišnje potegnu iz 1.540 kilometara udaljenog iz Mönchengladbach sve do Lijepe Naše, do Bibinja kako bi imali nezaboravni godišnji odmor.
​- Svemogući Bože, daj ovakve drage, pristojne, druželjubive i vjerne goste i drugim iznajmljivačima u Bibinjama i našoj Hrvatskoj, poželio je Ivan Sikirić Đus.