»Promjenom vlasnika neće se ukloniti problem koji imamo«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Priopćenje petero vijećnika vezano za sudbinu biogradske bolnice
Promjenom vlasnika neće se ukloniti problem koji imamo. Smatramo da će se problem samo produbiti, jer je Grad trenutno u permanentnom dugu od 15-20 milijuna kuna, kreditnog zaduženja imamo za 2 projekta 38 milijuna kuna, te će, ako i dobijemo sredstva koja bi trebali dobiti iz EU fondova, biti u minusu od samo 40 milijuna, pa dodajmo još 30 milijuna od bolnice i Grad će potonuti, piše u priopćenju petero biogradskih vijećnika
Velimir BRKIĆ
Biogradska specijalna bolnica za ortopediju - u fokusu biogradskih vijećnika

Kao osvrt na sjednicu Gradskog vijeća Biograda, a vezano sudbinu biogradske Ortopedske bolnice u cijelosti objavljujemo zajedničko priopćenje petero vijećnika Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru i to: vijećnice Slavice Jeličić te vijećnika Ratka Krstinića, Krste Milačića, Lea Zorice i Ante Fuzula.
»Sve je prodano, više nema ništa za prodati, zaključio je gradonačelnik, nakon što je Gradsko vijeće grada Biograda izglasalo prodaju posljednje dvije parcele u industrijskoj zoni. Ima, dodala je vijećnica SDP-a Slavica Jeličić, sad će biti na prostoru bolnice.
Sjednica je donijela medijski pripremano »spasonosno rješenje« u obliku pisma namjere za koje smo upozoravali da nije moguće provesti. Članak zakona na kojem se temelji »cijeli biznis« je još 2008. stavljen van snage i o tome smo pisali u priopćenju medijima. U raspravi smo htjeli apostrofirati tri činjenice te Vam te tri činjenice navodimo bez donošenja bilo kakvih naših zaključaka, zaključite sami.

Ki će to platiti?

Činjenica prva: od 4.12.2013. godine tadašnji župan Stipe Zrilić donio je rješenje u kojem je kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju imenovao Upravno vijeće (3 člana po statutu Specijalne bolnice za ortopediju imenuje osnivač, 1 iz redova sindikata, 1 iz redova visokoobrazovanih kadrova u bolnici, za odluke je dovoljna natpolovična većina). Tom prilikom je za predsjednika Upravnog vijeća imenovan Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru.
Činjenica druga: po medijskim natpisima koji su objavljeni na raznim portalima (ja baratam s podatkom objavljenim u travnju 2014.) Specijalna bolnica za ortopediju završila je poslovnu 2013. godinu u plusu sa ostvarenim prihodom od 7,5 milijuna kuna.
Činjenica treća: opet po članku u kojem gradonačelnik najavljuje »spasonosnu ideju« prije tjedan dana, u članku se navodi njegova izjava da Specijalna bolnica za ortopediju u ovom trenutku ima minus u poslovanju od 29,3 milijuna kuna. Dakle, od 2013.-2019. godine zaključno s lipnjem 2019. stvoren je gubitak od 37,5 milijuna kuna s daljnjom tendencijom stvaranja minusa.
Ideja koja nam se prezentira je da će se promjenom, odnosno preuzimanjem osnivačkih prava stvoriti jedna osovina između Grada Biograda i velikog broja općina u bližoj okolici koje će nam pomoći da bolnicu spasimo. Mi to već imamo gospodine gradonačelniče i ta osovina se zove Zadarska županija. Promjenom vlasnika neće se ukloniti problem koji imamo. Smatramo da će se problem samo produbiti, jer je Grad trenutno u permanentnom dugu od 15-20 milijuna kuna, kreditnog zaduženja imamo za 2 projekta 38 milijuna kuna, te će, ako i dobijemo sredstva koja bi trebali dobiti iz EU fondova, biti u minusu od samo 40 milijuna, pa dodajmo još 30 milijuna od bolnice i Grad će potonuti, jer se spominje cijelo vrijeme proračun ne veći od 22 milijuna. Ki će to platiti?
Rijetka je sposobnost napraviti 37,5 milijuna kuna minusa. Nažalost, ne možemo Vam čestitati na tome, jer to baš i nije za pohvalu. Sumnjamo da ćete nakon ove sjednice svoju »istinu« o propasti spasonosne ideje kakvom je prezentirate, pronaći upravo u nama, oporbi, kao što je to slučaj s makarskim smećem, iako ni tu oporba nije kriva.

Tražili dubinsko snimanje stanja u bolnici

Kao što je kod makarskog smeća kriva nesposobnost odgovornih u Bošani za zatvaranje Baštijunskog briga jer nisu napravili ništa od smjernica koje su dane da bi se saniralo odlagalište, tako je upravo predsjednik Upravnog vijeća kriv jer očito nije na vrijeme poduzimao potrebno da bi navedeno stanje u bolnici spriječio. A bio je u poziciji. Nas recimo najviše čudi izostanak predsjednika GV sa sjednice zbog odlaska na utakmicu u Baku, ponajviše stoga što se prije nekoliko mjeseci znalo kad je utakmica, a on saziva sjednicu, pa ju je sazvao kad nije ovdje. Da li je to znak da se ne slaže s ovim pismom, ili ga nije briga za sudbinu bolnice. Možda je ovo stvarno igrokaz da se poslije može upirati prstom u oporbu kao krivca, jer nije bilo ni još jednog vijećnika vladajućih. Politička odluka, kako su je nazvali, nema nikakvog smisla, jer je ona na način kako je zamišljena neprovediva, a s druge strane će samo sakriti političku i drugu odgovornost osobe koja cijelo vrijeme upravlja bolnicom, a to nije ravnatelj bolnice. Da bi dobili točan uvid u to što je sve ovlašteno Upravno vijeće Specijalne bolnice za ortopediju, a što ravnatelj, dovoljno je pročitati članke 18. i 23. Statuta.
Oporbeni vijećnici su kroz cijelo ljeto tražili da se donese zaključak po kojem će se zatražiti dubinsko snimanje stanja u bolnici, locirati problemi, zatražiti sanacija bolnice. Zatražili smo da se postupi po članku 18. Statuta bolnice koji daje za pravo Upravnom vijeću da angažira stručnjake i stručnu ustanovu za snimanje stanja. Koliko je sve ovo prazno, dovoljno govori činjenica, da je u točki 5. tzv. strategija nakon održane prezentacije preimenovana nakon našeg komentara u izvješće o dosad učinjenom. No, slijepa stranačka stega rezultirala je da se izglasa odluka zvana »Pismo namjere«. Nemamo što dodati,osim da papir trpi sve«, stoji u priopćenju koje potpisuju biogradski vijećnici.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno