Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veršić se ispričao što je Budu Lončara i Tomu Budiju optužio za ubojstvo svojega oca!

13.09.2019. 10:53
Veršić se ispričao što je Budu Lončara i Tomu Budiju optužio za ubojstvo svojega oca!


Bivši krim- inspektor zadarske policije Ive Veršić, optužen za kazneno djelo protiv časti i ugleda, jučer se na zadarskom Općinskom sudu ispričao svojemu sumještaninu Božidaru Budiji zbog izjava u TV emisiji »Bujica«. Budija ga je tužio jer je u televizijskoj emisiji naveo ime njegova oca, pokojnog Tomu, kao i ono bivšeg ministra vanjskih poslova Budimira Lončara, kao odgovorne za smrt svojega oca. U tužbi koju je Budija podigao stoji da je »Ive Veršić dana 16. veljače 2019. godine u emisiji Bujica Z1 TV, na You tube kanalu Velimira Bujanca, urednika i voditelja TV emisije Bujica, naslova »Ive Veršić: kako mi je Budo Lončar progonio obitelj«, s ciljem da naškodi časti i ugledu privatnog tužitelja, a znajući da time iznosi neistinite informacije, znajući da mu je otac smrtno stradao u prometnoj nezgodi, kao gost emisije u 13.00 izjavio:


«Budija Tome je ubojica mog oca«
– Dolaskom u Davos… znači kod njega je došao, on je… moram reći to ime, zato što je to ubojica mog oca… Budija Tome iz Ninskih Stanova… to je njegov prijatelj. I navukao ga da ide u Njemačku, da će dobit bolji posao, da će veću plaću imat i tako dalje. On je radio možda godinu dana, do 1971. godine i vratio se kući i došao je od oca od tog Tomislava tamo. Ja sam imao šest godina tad, pet ili šest godina tada, ja se ne sićam detalja, ali su mi posli rekli da je plakao i da je rekao ocu od tog Budije da mora se vratiti, mater mi je bila na operaciji, u teškom stanju je bila. Moram se vratit, ali neću se vratit nazad, ubit će me. On me pitao ma ko će te ubiti. Ma ubit će me tvoj sin i njegova ekipa. Navodno da je tada otac od tog Budije rekao da ako se Šimi nešto dogodi, to jest mom ocu, da će ga se odreći, što je na neki način na kraju i bilo tako. Nije nikako dolazio do prije nekoliko godina kad je umro, stoji u tužbi Božidara Budije protiv bivšeg inspektora. U nastavku tužbe se pak dalje navodi kako je u emisiji »Bujica« Veršić još izjavio: »Što se onda dogodilo s njime?! Oni su njega istu noć kada se on vratio, ostavio svoju ženu, moju mater Danicu na operaciji, vratio se nazad u Njemačku, došao tamo i oni su njega pokupili, taj Budija i jedan Muhamed iz Bosne«.
Navodi se i izjava kojom Veršić detaljno opisuje što se dogodilo u vozilu u kojemu mu je bio otac, odnosno kako su po putu u Tutlingen »oca zamlatili s nečim u autu. Živija je nakon toga još 18, 19 dana, izbacili su ga iz tog njihovog vozila i vratili se po njegovo vozilo, tamo u neke barake di su oni stanovali. Dok su se oni vratili s očevim automobilom, njega je već pronašla policija, njih pohvatala i zatvorila šest mjeseci u zatvor. Morali su ih pustiti, zbog nedostataka dokaza pustilo ih ća«, kazao je Veršić u »Bujici«.


«Božidare, nadam se da će ovo stati«
Sin pokojnog Tome Budije stoga je tužbom od Veršića tražio novčanu kaznu u visini »od 500 dnevnih iznosa u RH«, što je oko 100.000 kuna. No, postupak je tijekom jučerašnje rasprave krenuo u sasvim drugom smjeru. Naime, sutkinja Ana Brkić pitala je Veršića i Budiju postoji li mogućnost da se izmire, na što je Veršić spremno odgovorio »da«, obrazlažući zašto je dao ovakvu izjavu na TV-u.
– Mogu se ispričati ako sam povrijedio njegove osjećaje, jednom prigodom kada je došao kod mene htio sam mu reći znaš li što se dogodilo između mog i tvog oca. Ono što je bilo između naših roditelja, bilo je. Ispričavam se ako sam ga povrijedio, ali on ne zna čitavu situaciju. To sam pod emocijama iznio u »Bujici«. Dvadeset pet godina sam radio kao krim- policajac, napravio sam dosta gafova i ispričao se. Napravio sam i puno dobrog, pa ću se i ovom prilikom ispričati, kazao je Veršić dodajući kako u niti jednom trenutku nije imao namjeru stvarati zlu krv između njega i Budije.
Na kraju ročišta Veršić se okrenuo prema Budiji i rekao mu: »Božidare, nadam se da će ovo stati«, na što mu je ovaj odgovorio: »Nije trebalo ni početi«, prihvaćajući Veršićevu ispriku.
Sutkinja je na kraju donijela rješenje o odbacivanju privatne tužbe za kazneno djelo protiv časti i ugleda te Veršiću naložila plaćanje sudskih troškova u visini od 2.500 kuna.