Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZDRAVE NAVIKE Svi učenici mogu dobiti zdrav obrok, u Mreži prehrane tisuću djece

13.09.2019. 08:11
ZDRAVE NAVIKE Svi učenici mogu dobiti zdrav obrok, u Mreži prehrane tisuću djece


Naš cilj prilikom početka revitaliziranja školskih kuhinja je bio da sva djeca u zadarskim osnovnim školama imaju mogućnost pojesti topli, kuhani, nutricionistički izbalansiran i zdrav obrok. Želimo mijenjati navike i stavove kako djece tako i roditelja te omogućiti da sva djeca imaju zdravu prehranu u školama, umjesto da kupuju pekarske proizvode, slatkiše i slično, naglasio je Joso Nekić, pročelnik za školstvo u Gradu Zadru.
Pojasnio je kako su 2016. godine u Gradu uvidjeli potrebu za revitalizacijom školskih kuhinja te su do sada uložili preko milijun kuna u opremu i uređenje školskih kuhinja.


Svake školske godine provest će se anketa
– OŠ Šimuna Kožičića Benje naša je najveća škola koja još uvijek radi u tri smjene i koja je posljednja u projektu opremanja škola kuhinjama. Sada, dakle, sve naše škole imaju mogućnost primiti i izdati hranu, ukoliko nemaju mogućnost i kuhati hranu. Dakle, sada se hrana kuha u OŠ Krune Krstića, Zadarskim otocima i Stanovima. U drugim školama ili imaju catering ili pripremaju hladne obroke i napitke, rekao je Nekić, dodavši kako su još tri škole od resornog ministarstva dobile odobrenje za zapošljavanje kuhara, a to su: »Kašić«, »Budinić« i »Preradović«.
Dodao je kako u »Smiljevcu« imaju kuharicu koju plaćaju iz namjenskih sredstava. Dakle, ostaje samo »Benje« koja nema kuhara.
– »Benje« je odmah u susjedstvu Centra Mocire u kojem će biti izgrađena velika kuhinja i blagovaonica tako da neće postojati zapreke da te dvije ustanove naprave sporazum te da djeca iz škole jedu u Centru, rekao je Nekić istaknuvši kako će sva djeca, koja to žele moći u školi imati jedan topli obrok.
Prisjetio se kako je prije nekoliko godina mali broj škola imao školske kuhinje koje su bile pretvorene u učionice te su u projekt praktično morali krenuti od nule.
Dodao je kako će se početkom svake školske godine provesti anketa među roditeljima tko želi da mu dijete dobiva topli obrok.


Školska shema, Mreža prehrane i Medni dan
Osim ovog projekta, Grad u školama provodi još projekte prehrane u produženom boravku, Školsku shemu te Mrežu prehrane u osnovnim školama, kao i Medni dan.
– U projekt Mreže prehrane u osnovnim školama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo nam je milijun kuna za osiguranje školske prehrane za djecu. Nakon provedene ankete u osnovnim školama, sukladno jedinom kriteriju kojim pravo na subvencionirani doručak imaju djeca iz obitelji korisnika dječjeg doplatka, Grad Zadar je dostavio projektnu prijavu za 1.000 djece koja će primiti 174.000 obroka tijekom školske godine, rekao je Nekić.
Pored ovog projekta, navodi Nekić, u školama se provodi i projekt Školska shema tijekom koje učenici kroz školsku godinu dobivaju jednom tjedno jedno voće i/ili mlijeko i mliječni proizvod, a u kojega je uključeno 7.000 učenika svih osnovnih gradskih škola. Grad je za ovaj projekt dobio 500.000 kuna.
– I početkom prosinca, na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara, obilježava se Medni dan prilikom kojega svi učenici prvih razreda dobivaju teglicu meda. Cilj ovog projekta, kao i svih navedenih, je podupiranje lokalnih proizvođača meda, kao i sve ostale hrane. Dakle, svo voće i svu hranu pokušavamo dobaviti od lokalnih dobavljača čime želimo i poduprijeti lokalne proizvođače, naglasio je Nekić iskazavši nadu da će se u projekte uključiti što više djece koja će se hraniti zdravo.