Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

»5 SATI NAPRIJED, 25 % NAZAD« Posjetitelji dolaskom podržali rad noćnih klubova

13.09.2020. 09:55


Noćni klubovi već danima upozoravaju kako uz ograničenje rada do ponoći mnogi od njih neće preživjeti i uspjeti zadržati svoje zaposlenike, zbog čega su u petak i subotu otvorili svoja vrata od 19 – 24 sata u akciji nazvanoj »5 sati naprijed, 25% nazad«.
Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova upozoravaju već danima nadležne institucije kako će, zbog epidemioloških mjera na snazi, doći do potpunog zatvaranja tisuću objekata te otpuštanja radnika. Mjera ograničenja rada do ponoći je produljena i najavljeno je kako će se produljiti sve do kraja godine. Zbog toga su se mnogi noćni klubovi odlučili, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, otvoriti ovog vikenda svoja vrata od 19 sati, pet sati prije ponoći.


Ograničenje rada do ponoći
– Iako je moj noćni klub Toxic u Splitu zatvoren još od početka pandemije, razgovarao sam s većim brojem kolega, vlasnika noćnih klubova koji su mi rekli kako je posjećenost bila vrlo dobra. Dosta ljudi je bilo vani, zaželili se izlazaka. Drago nam je da nas nisu zaboravili, kaže Domagoj Petričević, vlasnik noćnog kluba Toxic dodajući kako ih ovakav odaziv posjetitelja ohrabruje u situaciji dok Nacionalni stožer civilne zaštite u vezi noćnih klubova javni prostor »puni histerijom i negativom«.
– I prije ovog zatvaranja noćnih klubova i u petak navečer sve smo proveli prema preporukama epidemiologa, a u što su se mogle uvjeriti i ekipe Civilne zaštite i policajci koji su nam dolazili u nadzor, pri čemu su mnogi od njih nerijetko bili bez maski, dakle primjenjujući dvostruka mjerila. Ima među ovim ljudima normalnih koji su dobili naloge da nas moraju obilaziti. Svjesni su pritom kako i oni ovise o našem uspješnom radu, budući da se od prihoda koje mi ostvarujemo puni proračun, iz kojeg se, pak, njima isplaćuju plaće, priča Petričević koji je kazao da je ograničenje rada do ponoći de facto zabrana rada, dok bi odluka o potpunoj zabrani rada prouzročila masovne tužbe vlasnika klubova.


«Stožer zastrašuje građane«
– Stožer pokušava na sve načine zastrašiti ljude da su noćni klubovi najpogodniji za zarazu. U Crnoj Gori klubovi ne rade već šest mjeseci, a imaju triput više zaraženih nego Hrvatska. U Sloveniji cijelo vrijeme govore da im je većina slučajeva uvezena, osobito iz Hrvatske, pri čemu navodno prednjače zaraženi u našim noćnim klubovima. U međuvremenu su onemogućili svojim građanima da se slobodno vraćaju iz Hrvatske, a sada im broj slučajeva raste brže nego prije, ističe vlasnik Toxica koji upozorava kako hrvatska Vlada nije pomogla vlasnike noćnih klubova, za razliku od vlada nekih drugih država.
– U Velikoj Britaniji je svaki vlasnik noćnog kluba od države dobio 25 tisuća funti pomoći, a u Njemačkoj 15 tisuća eura i još su im dopustili rad do 1 sat. U toj državi event industrija se nalazi na 6. mjestu po udjelu u BDP-u. Nije drugačije ni kod nas jer Zrće pridonosi i razvoju Zadarske županije, Split je oživio kad je došla Ultra, što će priznati iznajmljivači i drugi turistički dionici.
U mojem klubu radi 35 ljudi, klub Noa na Zrću zapošljava 400 ljudi, to je industrija zabave. Noćni klub ostvari u jednoj noći promet pića koliko prosječan kafić u mjesec dana. Znam to jer sam vlasnik oba takva objekta. Ali zato u klubu radi 30 ljudi. Zbog našeg zatvaranja problem je prouzročen i distributerima pića. Nikad oni ne mogu zaraditi od ostale prodaje koliko od one u noćnim klubovima, kaže Petričević dodajući kako je ova situacija, prema njihovoj procjeni, ugrozila čak 15 tisuća radnih mjesta u event industriji. Ugrožena je, istaknuo je, i organizacija drugih velikih događaja poput koncerata, a pohvalio se kako je u Splitu organizirao velike koncerte Miše Kovača i Željka Joksimovića.