Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PODJELA SAKRAMENTA Malog Isusa u svoje srce primilo 29 prvopričesnika

13.09.2020. 17:11


Sakrament prve svete pričesti godinama se Župi sv. Kasijana u Sukošanu ali i diljem države uobičajeno održava tijekom svibnja. Međutim ove godine, zbog epidemije koronavirusa, sakrament pričesti se održava u rujnu uvažavajući pritom stroge epidemiološke mjere.
Prije tjedan dana u crkvi Velike Gospe u Debeljaku bilo je četiri prvopričesnika, a ove subote u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu 29 prvopričesnika, deset djevojčica i 19 dječaka.
Međutim, ništa nije moglo spriječiti da u Sukošanu ne bude izuzetno svečano. Prvopričesnici su bez ijedne greške odradili svoje recitale i pjesme koji ih je znalački uvježbala vjeroučiteljica Davida Dizdar, sestra Klanjateljica Krvi Kristove koje su u Župi sv. Kasijana djeluju već 32 godine.
 


Čista srca i ozarena lica


Učenici 3a i 3b razreda Osnovne škole Sukošan (učenici učiteljice Nevije Pavić i Metilde Franić), sad već četvrtaši, tijekom misnog slavlja radosno i pomalo uzbuđeno iščekivali su taj trenutak, kada će primiti bijelu hostiju. Naime, prvopričesnici su čista srca i ozarenih lica nakon više od tri mjeseca dočekali dan svečanog sudjelovanja u blagovanju euharistijskog kruha
Tijekom euharistijskog slavlja osjećao se slavljenički duh koji je isijavao iz prvopričesnika u bijelim haljinama.
U svojoj propovijedi don Domagoj kazao je kako je mnogo dana u životu kada imamo razna slavlja, ali je svakako jedan od ljepših dana onaj dan slavlja prve svete pričesti.
 




Vjerni molitvi i svetoj misi


– Ovo je zasigurno najznačajniji dan jer stupate pred oltar da bi primili pričest, Isusa Krista u bijeloj hostiji. Za ovaj ste se dan pripremali i upravo kroz tu pripremu osjećate da je to nešto posebno i važno u vašem životu, naglasio je sukošanski župnik.
Prvopričesnici su otvorenih ruku pristupali svetoj pričesti i u svoje srce primili najdražeg gosta, Isusa u svetoj hostiji. To je bio vrhunac ove svečanosti, trenutak koji se pamti cijeloga života.
– Želja da primimo Isusa u svoje srce uvijek je ono što ostaje najdublje u našem ljudskom životu, rekao je don Domagoj te je prvopričesnicima i roditeljima poručio da ostanu vjerni molitvi i svetoj misi.
Nakon svete mise i fotografiranja slijedilo je druženje uz slavljeničke stolove na terasama obiteljskih kuća i ovdašnjih restorana.
 


Sukošanski prvopričesnici
Ivan Bičić, Noa Colev, Mirta Dijan, Emanuel Franić, Mihaela Grdović. Dora Keran, Simon Lekaj, Dominik Oljica, Emili Orlović, Adrian Pavić, Marcel Prenđa, Šome Ročak, Cvita Smolić, Kasijan Sudinja, Luka Vanjak, Lorena Dević, Mia Dević, Roko Dubravica, Emanuel Grdović, Matej Kojić, Barbara Lalić, Niko Lončar, Matija Oljica, Roko Pašić, Lucija Pavić, Marko Pavić, Šimun Pavić, Ivan Smolić, Viktorija Sudinja.