Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI Spasioci spasili utopljenika u moru ispred plaže Kolovare

13.09.2020. 10:04


Jedna muška osoba koja je plivala u moru na udaljenosti od 70-ak metara od obale na plaži Kolovare bila je životno ugrožena. Počeo se utapati, tonuti ispod razine mora lamatajući rukama po površini. Primijetili su to spasioci koji su svake sezone angažirani na ovoj plaži, pa je jedan od njih odmah pojurio u more te je plivao prema utopljeniku, dok je nekoliko spasioca bilo u pripravnosti na obali. Kada je spasioc doplivao do utopljenika, izvukao ga je na površinu i polagano s njime plivao prema obali. U plićaku ih je dočekalo dvoje spasioca te su podigli utopljenika i zajednički ga prenijeli na obalu.
Ovako je jučer na plaži Kolovare izgledao prvi dio vježbe koji su izveli spasioci sudjelujući u akciji Gradskog društva Crvenog križa Zadar koji je time obilježio Svjetski dan prve pomoći. Po uspješnom ‘spašavanju utopljenika’ dvoje spasioca vježbu je nastavilo na lutki na kojoj su uz pomoć automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) demonstrirali oživljavanje.


Spasioci zovu Hitnu pomoć
– Na vježbi je korišten školski, a ne pravi AVD, uređaj koji služi za oživljavanje rada srca. Spasioci na hrvatskim plažama nisu opremljeni AVD-ima, već se u slučaju potrebe za pružanjem zdravstvene pomoći zove Hitna medicinska pomoć, pojašnjava Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa te nastavlja:
– U Hrvatskoj Svjetski dan prve pomoći Hrvatski Crveni križ obilježava druge subote u rujnu i to preko svojih lokalnih društava u lokalnim sredinama. S obzirom na situaciju koronakrize nismo to mogli učiniti kako smo radili ranijih godina gdje bi čak i do 500 ljudi promatralo naše vježbe i istovremeno paralelno s tim vježbama mjerili tlak i šećer, prolaznici bi pokušali obaviti reanimaciju na lutki. Ovoga puta to nije bilo moguće, a željeli smo ipak obilježiti ovaj dan kako bi poslali poruku građanima da se potrebno educirati za pružanje prve pomoći kako bi u eventualnoj situaciji mogli pomoći ozlijeđenoj osobi i katkada spasiti život. Podsjetio bih na slučaj najbolje reklame znanja i pružanja pomoći koji se 2009. godine dogodio u dvorani Krešimira Ćosića na dvoranskom prvenstvu Hrvatske u malom nogometu kada je zadarski nogometaš Marko Rašo pružio pomoć sucu te utakmice Vladi Svilokosu. Rašo je kasnije rekao kako je u razdoblju prije tog prvenstva u okviru polaganja vozačkog ispita položio i prvu pomoć, pa su mu vještine stečene na tom tečaju omogućile da pomogne životno ugroženom sucu, priča Galac.
Nesretni slučaj dogodio se na utakmici između Zadra i Šibenika na kojoj se sudac Vlado Svilokos srušio iz čista mira.


Spašavanje suca Svilokosa
Odjedanput je u dvorani nastao muk. Svi igrači Zadra i Šibenika počeli su mahati prema liječničkoj službi. Zadarski igrač Marko Rašo tada je pritrčao Svilokosu i izvadio mu jezik iz grla, čime mu je, prema svemu sudeći, spasio život.
Nakon desetak minuta pružanja prve pomoći Svilokos je došao k sebi. Prizor je bio stravičan, a liječnici više klubova pružali su mu pomoć. Blijedog kao krpu, ali pri svijesti, iz dvorane su ga iznijeli i vozilom Hitne pomoći odveli u zadarsku bolnicu. Glavna liječnica potvrdila je da je Svilokos pretrpio epileptički napadaj. Stanje mu se poboljšalo nakon dvije injekcije.
Govoreći o obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći Galac kaže kako su se odlučili za varijantu da to naprave na plaži Kolovare s njihovim spasiocima koji su ovog ljeta radili na plažama, zajedno s nekoliko volontera i djelatnika društva Crvenog križa.
– Htjeli smo da to provedemo s ekipom koja je zatvoreno društvo da ne bi došlo do probijanja koronavirusa. Pokazali smo tehniku izvlačenja utopljenika koju su spasioci radili tijekom tečaja, kaže ravnatelj Gradskog društva CK-a.