Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Državama na Baltičkom moru predstavljene turističke atrakcije

13.09.2021. 10:14


Lokalna akcijska grupa Bura (LAG Bura) u Velikoj svečanoj vijećnici općinske zgrade Općine Jasenice u Maslenici bila je domaćin seminara projekta "FinEst Countryside – Accessible Coastal and Village Tourism in the Baltic Sea Region" (Finsko i Estonsko selo – Pristupačni obalni i seoski turizam u regiji Baltičkog mora) LAG-ovima Nelja Valla Kogu i Pohja-Harju Koostookogu iz Estonije na kojem je nazočilo 27 sudionika.


Primjeri dobre prakse
– Glavna svrha projekta je donijeti dodanu vrijednost ruralnom turizmu jer je turizam rastući sektor u Finskoj i u Estoniji. Cilj projekta je također planiranje konkretne suradnje i širenje dobre prakse iz jedne zemlje u drugu, kao i razvoj turističkih paketa po regijama po mjeri te su odabrali LAG Bura kao primjer dobre prakse, kazala je Ana Škara, voditeljica LAG-a Bura.
Seminar je otvoren prigodnim slovom Stipe Vulića, načelnika Općine Jasenice.
– LAG Bura je predstavio svoje primjere dobre prakse, projekte lokalne i internacionalne projekte i LAG natječaje za dodjelu sredstava poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave, rekla je Škara.
Na seminaru su izlagali predstavnici turističkih zajednica Jasenice, Posedarje i Vrsi koji su predstavili turističke atrakcije svojih područja.


Upoznali Šinjorinu smokvu
– Nakon završetka seminara sudionici su posjetili OPG Sandra Babac, Šinjorina Smokva u Poljicima, navodi Škara.
Predstavnici su odabrali Šinjorinu Smokvu za terenski posjet zbog njihove reputacije ekološke proizvodnje po dalmatinskoj recepturi, posebice jer smokva kao voće ne postoji na području njihovog teritorija te je mnogim sudionicima ovo bio prvi doticaj s ovom tradicionalnom dalmatinskom voćkom.
– Uz nešto više od 500 stabala smokava, imamo i dvjestotinjak eko dunja i nekoliko stabala višanja. Šinjorina Smokva je vrhunski Desert/pekmez od svježe ekološke smokve, bez ijednog dodatka, istaknula je Sandra Babac, te je nastavila:
– Uz smokvu, proizvodimo i Šinjorinu Dunju, Marušku, Mandarinu i Šljivu na isti način kao i smokvu, bez ijednog dodatka – samo ekološko voće. Sve naše Šinjorine ovjenčane su mnogim nagradama, a mogu se naći u sljedećim kategorijama: eko, baby food, suvenir, delikatesa, dijetetski proizvod, zdravo, prirodno, sportska hrana, itd., ističe Babac.




Vrata u Europu
Predstavnicima LAG-ova uručeni su prigodni darovi OPG-a Mate Dušević iz Ljupča, poznatog po proizvodnji nagrađivanih monosortnih maslinovih ulja te po proizvodnji vina i likera.
LAG Bura je sa sudionicima dogovorio mogućnost suradnje kroz novi projekt ruralnog turizma kroz podmjeru 19.3.2.
– U listopadu 2021. godine LAG Bura kreće u projekt suradnje podmjere 19.3.2 "Vrata u Europu" s partnerskim LAG-ovima iz Poljske LAG Ślężanie, LAG Lider A4 i LAG Gromnik, obznanila je Škara.
LAG Bura pokriva područje devet jedinica lokalne samouprave: Grad Obrovac i općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje¸ Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji. Navedene jedinice lokalne samouprave uključuju na svom teritoriju 50 naselja.
– Cilj projekta je brendiranje lokalnih i turističkih proizvoda i razmjena primjera dobre prakse, poručila je Ana Škara.